Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wat zijn penny stocks en of je erin wilt beleggen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 20 januari 2021
 • Beleggen

De ene belegger kan niet zonder penny stocks terwijl de andere er niets van moet weten. Logisch, want aan penny stocks zitten hogere risico’s en daar is niet iedere fan van. Maar wat zijn penny stocks nou eigenlijk?

Penny stocks zijn voor veel beleggers het gokje in hun portfolio waarbij zij hopen om er een flink winst op te behalen. Eigenlijk stiekem de droom van iedere belegger! Je kan het zien als de minder bekende aandelen waarbij nog veel groei mogelijk is. Kortom de risico’s zijn groot, maar de winsten kunnen groot zijn.

Hieronder leg ik alles uit over penny stocks zodat jij kan kijken of het bij je past en of jij wellicht in penny stocks wilt stappen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn het best te omschrijven als aandelen die een waarde hebben tussen de €0,01 en €5,00. Een “Penny” staat letterlijk voor 1 cent waardoor je makkelijk kan onthouden dat het gaat om aandelen met een lage aankoopwaarde.

Penny stocks worden dan ook vooral gekocht door investeerders die geloven in het idee achter het bedrijf. De verdiensten zijn er vaak nog niet of nog niet voldoende waardoor de massa nog niet geïnteresseerd is in het aandeel. Een technische of financiële analyse is dan ook vaak niet zinvol. Eigenlijk investeer je dus zonder fundament in een bedrijf.

De koers van deze aandelen fluctueren veel meer als normale aandelen. De risico’s zijn ook veel hoger, maar de kans op hoge winsten ook. Dit is ook de voornaamste reden waarom beleggers in deze zogeheten penny stocks stappen.

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Waarom penny stocks zo goedkoop zijn, is niet in één antwoord te omschrijven. Het kan dat het bedrijf bijvoorbeeld verlieslijdend is, maar het ook simpel komen doordat het bedrijf nog nauwelijks naamsbekendheid heeft.

Kortom een penny stock wilt niet altijd zeggen dat het geen toekomstperspectief heeft. Hieronder kan je vinden waarom een penny stock goedkoop kan zijn.

 • Onvoldoende naamsbekendheid
 • Het aandeel zit in een markt wat het zwaar heeft
 • Het is een jong bedrijf en heeft niet slecht nieuws gekregen
 • Het bedrijf doet al lange tijd mooie beloftes, maar in de werkelijkheid komt er weinig van terecht

Waar kan je penny stocks kopen?

Penny stocks kan je vrijwel overal kopen. Het makkelijkste en veiligst is om dit te doen via een online broker. Hier koop je penny stocks op exact dezelfde manier als je aandelen koopt. Let op dat je vrijwel geen penny stocks zal vinden op de AEX. Op de beurzen van bijvoorbeeld Amerika zal je er al meer vinden.

Hieronder een aantal brokers waar je penny stocks kan vinden.

degiro

De Giro

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Lage en duidelijke transactiekosten
 • Korte indicatie over aandelen
etoro

Etoro

 • 0% commissie aandelen
 • Ruim aanbod van penny stocks
 • Gebruiksvriendelijk

Waar zit het gevaar in penny stocks?

Penny stocks zijn absoluut risicovol als je gaat beleggen. Eigenlijk het het niets te maken met lange termijn beleggen en al helemaal niet met het beleggen zonder risico. Penny stocks worden vaak enkel gekocht in de hoop dat ze flink zullen groeien zonder fundamentele basis.

Het grootste gevaar ligt hem in het zogeheten pump and dump principe. Grote investeerders (oplichters in dit geval) kopen en promoten een penny stock. Sterker nog, vaak huren ze Youtubers in om hun penny stock te promoten. Volgers van deze Youtuber krijgen hierdoor vaak een veel rooskleuriger beeld van het bedrijf als het daadwerkelijk is.

Hierdoor kopen deze volgers met een totaal verkeerd beeld de penny stocks. Als genoeg mensen dit doen dan zal de prijs al gauw groeien en dat is precies wat de investeerders (oplichters) willen. Uiteindelijk verkopen zij hun penny stocks wanneer zij voldoende rendement hebben behaald. Waarschijnlijk zijn de nieuwe instappers vervolgens de slachtoffers en zitten zij met aandelen die zij me flinke verlies moeten verkopen.

pump and dump 1024x555

Belangrijk is daarom om bewust te zijn dat niet iedereen het beste met je voorheeft. Vertrouw daarom niet zomaar alles wat gedeeld word en ga zelf op onderzoek uit. Weet je niet precies wat het bedrijf doet en wat de cijfers zijn dan moet je er niet instappen!

Waarop letten als je penny stocks wilt kopen?

Wil je penny stocks kopen en de risico’s minimaliseren dan moet je absoluut op een aantal dingen letten. Dit betekend niet dat je dan geen risico loopt, want in een aandeel beleggen met minder interesse is altijd een risico.

Wil je toch penny stocks kopen dan is het aan te raden om op de volgende punten te letten

 • Beleg alleen met geld dat je kan missen: Dit geldt voor alles met beleggen, maar helemaal met penny stocks. Je moet er namelijk vanuit gaan dat je penny stock wellicht al haar waarde gaat verliezen. Doe je dit met geld wat je nog nodig hebt dan heb je een groot probleem.
 • Pump & dump: Penny stocks zijn ideaal voor wales (grote investeerders) om een pump & dump mee te doen. Dit betekend dat zij veel aandelen inkopen waardoor de prijs stijgt en andere investeerders hierin mee gaan. Wanneer de wales de groei voldoende vinden dan stappen zij uit waardoor de penny stock weer direct zijn waarde zal verliezen.
 • Probeer naar resultaat te kijken: Je moet altijd onderzoek doen naar het bedrijf waarvan je aandelen wilt kopen. Hoewel het moeilijk is om daadwerkelijk restultaten te vinden van penny stocks zal je hier toch op moeten focussen. Probeer zoveel mogelijk keuzes te maken op basis van resultaat. Bijvoorbeeld groei in klanten, omzet of volume
 • Handelsvolume: Een penny stock heeft altijd minder handelsvolume als normale aandelen. Toch zal je moeten letten op hoeveel handelsvolume er in een penny stock zit. Wil je hem namelijk verkopen dan moet er wel animo voor zijn.
 • Eigen aandelen: De aandelen die het management heeft geeft een goed beeld hoeveel vertrouwen het bedrijf zelf heeft in het bedrijf. Merk je dat zij veel verkopen dan moet jij je afvragen of je er wel in wilt stappen?

Zijn penny stocks iets voor jou?

Penny stocks hebben vaak het image van snel geld verdienen. Maar genoeg beleggers zullen je direct op de gevaren wijzen. 100% terecht, want penny stocks kennen gewoon een veel hoger risico als andere beleggingen.

Wanneer jij instapt in penny stocks dan moet je niet raar opkijken als deze opeens een dag later tientallen procenten minder waard kunnen zijn. Je moet hier dus tegen komen en nog belangrijk je moet dit financieel aankunnen. Daarom is het aan te raden om het alleen met geld te doen wat je echt kan missen.

Laat je dan ook vooral niet leiden door de verhalen van het snelle geld. Zonder kennis en ervaring is de kans namelijk heel erg groot dat je alleen maar geld verliest met penny stocks.

Twijfel je of penny stocks iets voor jou zijn dan kan je ervoor kiezen om er eerst met oefengeld in te beleggen. Leg bijvoorbeeld eens €10 in een penny stock of nog beter doe het fictief.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram