Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Passief Beleggen: Beter rendement als 80% van de beleggers

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 21 juli 2021
 • Beleggen

Passief beleggen klinkt ontzettend saai, want dan denk je al gauw aan niet actief en weinig rendement. Toch zegt het woord passief helemaal niets over je rendement. Je kan namelijk ook met passief beleggen en prachtig rendement jaarlijks maken.

Zelf dacht ik dat beleggen altijd ontzettend veel tijd zou kosten. Iedere ochtend het financieel nieuws volgen, financiële cijfers doornemen en veel grote risico’s nemen voor een goed rendement. Maar gelukkig kan het ook anders!

Met passief beleggen kan je zonder al te veel tijd te investeren jaarlijks een mooi rendement maken. Natuurlijk loop je ook hier wat risico, maar dat geldt voor alle beleggingen. Ik leg je in dit artikel alles uit over passief beleggen en hoe jij hiermee kan beginnen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is passief beleggen?

Met passief beleggen probeer je zo goed mogelijk de markt te volgen. Je volgt hierbij de markt (beurs) zo goed mogelijk om uiteindelijk mee te groeien met het gemiddelde.

De kracht van passief beleggen ligt hem in de mooie spreiding van je belegging. Vrijwel in elke sector zit je belegt en het liefst ook nog over verschillende beurzen. Hierdoor profiteer je van de groei van alle markten en uiteindelijk zal dit gemiddelde je rendement vormen.

Voor passief beleggen hoef je overigens helemaal niet veel geld te hebben. Je kan al beginnen met beleggen met enkele tientjes per maand waardoor het voor iedere beginnende belegger al aantrekkelijk is.

Waarom passief beleggen?

Het mooie aan passief beleggen is dat je niet enkel het rendement van de markt wilt volgen, maar je wilt eigenlijk een zelf beleggingsportefeuille als de markt. Daarvoor hoef je niet ieder aandeel op de beurs zelf te kopen. Er zijn namelijk beleggingen waar je ook met kleine bedragen direct heel gespreid kan beleggen.

De grootste voordelen van passief beleggen zijn

 • Minder risico: Je bent goed gespreid belegt waardoor je veel minder risico loopt als wanneer je slechts in enkele aandelen zit.
 • Transparant: Indexbeleggen en ETF’s zijn super inzichtelijk. Je kan precies zien waar ze allemaal in belegt zitten en weet hierdoor hoe goed je gespreid zit.
 • Lekker saai: Vele zullen het als nadeel zien, maar absoluut een voordeel als je het mij vraagt. Heb je een belegging uitgekozen dan hoef je hierna niet meer bezig te zijn met je verdeling en waarin je gaat beleggen. Het enigste wat je kan doen is meer beleggen en het de tijd geven om rendement te maken.
 • Goed rendement: Wist je dat 80% van de beleggers het minder goed doet als het gemiddelde rendement van de markt? Slechts een heel klein groep actieve beleggers maken dus meer rendement.

Wat doe je absoluut niet als passief belegger

 • De markt timen: Dit is een absolute dooddoener als je gaat beleggen, maar zeker als je passief wilt beleggen. Bij passief beleggen ga je goed gespreid beleggen. Dat betekent dat je ook verschillende aankoopmoment creëert om niet het risico te lopen om op het duurste moment te beginnen met beleggen. Lees hierover meer over Dollar Cost Averaging
 • Handelen vanuit emotie: Eigenlijk is het niet zo belangrijk wat zich afspeelt in de markt of bij een bedrijf. Is er crisis of een correctie dan blijf je op dezelfde manier beleggen als wanneer het goed gaat. Je vertrouwt tenslotte op het gemiddelde rendement op de markt.
 • Niet genoeg spreiden: Spreiden is het allerbelangrijkste! Ga je passief beleggen dan wil je de markt volgen en dat betekent dat je belegging dezelfde spreiding heeft. Zo is de VWRL EFT een goed voorbeeld van een ETF met een mooie spreiding.

Manieren om passief te beleggen

Ben je overtuigd om passief te beleggen? In dit hoofdstuk laat ik je zien hoe je passief kan beleggen en wat voor- en nadelen zijn van alle beleggingsvormen. Overigens kan je er ook voor kiezen om voor meerdere van deze beleggingsvormen te kiezen.

ETF

Beleggen in een ETF is ontzettend populair en dat komt door het gemak, de lage kosten en de spreiding van je belegging.

Een ETF is een Exchange Traded Funds wat staat voor een tracker die een index volgt. Het grote voordeel is de spreiding van je belegging. Met één ETF beleg je direct in tientallen, honderden of duizenden bedrijven. Hierdoor heb je direct een goede spreiding en loop je aanzienlijk minder risico als wanneer je een enkel aandeel koopt.

Een ander groot voordeel van een ETF zijn de lage kosten. Zo kan je bij DEGIRO zelfs gratis ETF’s kopen als ze in de kernselectie staan. Maandelijks heb je dan de mogelijkheid om weer nieuwe ETF’s bij te kopen.

Naast de aanschafkosten heb je ook te maken met beheerkosten. Dit is een kleine vergoeding je betaalt voor het beheer van de ETF. Vaak ligt dit bedrag ergens rond de 0,20% wat betekent dat je over je belegde vermogen 0,20% kosten betaalt.

Beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn al jaren bekend bij beleggers die liever niet zelf beleggen. Wanneer jij je namelijk aanmeld bij een beleggingsfonds dan zorgen zij voor een belegging die bij jou past.

Net als een ETF is een beleggingsfonds erg gespreid, maar hoeft dit niet perse de index (markt) te volgen. Vaak zie je bij een beleggingsfonds dat het een samenstelling is gebaseerd op de visie van de fondsmanager.

Een absoluut voordeel van een beleggingsfonds is dat zij voor jou beleggen. Het enigste wat jij hoeft te doen is je wensen doorgeven en een geldbedrag (maandelijks) beschikbaar te stellen. Zij zorgen vervolgens dat ze dit mooi gespreid beleggen.

In tegenstelling tot een ETF volgt een beleggingsfonds dus vooral de visie van een fondsmanager. De samenstelling is vaak nog breed genoeg, maar kan iets minder zijn als bijvoorbeeld een ETF die een index volgt. Hierdoor kan het rendement van een beleggingsfonds soms wat hoger liggen als dat van het gemiddelde.

Een absoluut nadeel van beleggingsfondsen zijn de kosten. Waar je een ETF vaak slechts 0,2% aan beheerkosten betaalt, is dit bij een beleggingsfonds tussen de 0,5% en 2%. Dit ligt dus een stuk hoger, wat betekent dat dit ten kosten gaat van je rendement.

Dividend aandelen

Dividend aandelen zijn vaak aandelen die vrijwel niet schommelen in de koers. Het kan soms iets omhoog of naar beneden gaan, maar over het algemeen ligt het rendement op het dividend. Het dividend is een deel van de winst wat je krijgt als belegger.

Eerlijk moet ik zeggen dat dividend beleggen eigenlijk niet de markt volgt, maar doordat goede dividend aandelen weinig schommelen in koers zijn de risico’s ook laag. Belangrijk is dat je dividend aandelen kiest die stabiel zijn met een reëel dividend. Het bedrijf moet namelijk wel het dividend kunnen blijven betalen.

Het voordeel van dividend beleggen is dat je dividend ontvangt. Je ontvangt een stukje van de winst als aandeelhouder. Dit kan jaarlijks een rendement van 5 a 7 procent opleveren.

Een nadeel van dividend beleggen is de spreiding. Je koopt losse aandelen en moet dus goed opletten dat je hier wel zelf voldoende spreiding in aanbrengt. Wil je wel dividend ontvangen en ook direct spreiding dan kan je dit oplossen door voor een ETF te kiezen waar je ook dividend ontvangt.

Hoeveel rendement met passief beleggen

Natuurlijk wil je weten wat hoeveel rendement je kan maken met dividend beleggen.Leuk om te weten is de bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven van Amerika een gemiddeld rendement hebben gemaakt van 9,9% over de afgelopen 10 jaar!

OM een beeld te geven wat het rendement was over de afgelopen jaren heb ik hieronder een tabel

Index20215 jaar10 jaar20 jaar
S&P 50020,51%15,87%14,43%8,96%
AEX16,8%7,80%6,40%2,35%
Dow Jones12,76%12,49%10,70%6,49%

Leuk om te weten is wat je aan vermogen zou hebben opgebouwd als je ieder maand €100 zou hebben belegd over de afgelopen 20 jaar.

resultaat passief beleggen 1024x555

Met alle drie de indexen (markten) had je meer geld overgehouden door te gaan beleggen. In de tabel hieronder heb ik de eindstand voor je opgemaakt zodat je kan zien wat het uiteindelijk rendement over de afgelopen 20 jaar had kunnen zijn.

IndexInlegEindstandTotale rendement
AEX€25.200€38.295151,9%
Dow Jones€25.200€59.854237,52%
S&P 500€25.200€83.799332,54%

Verschil tussen passief- en actief beleggen

Het grote verschil met actief beleggen is dat je niet probeert de markt te verslaan. Je volgt het liefst het gemiddelde rendement van een index en bent daar ook tevreden mee.

Vaak zit er een groot verschil in risico. Actieve beleggers zitten vaak in specifieke aandelen waar zij in vertrouwen dat deze de markt verslaat. Hierdoor kan het rendement een stuk hoger zijn, maar het verlies ook. Mocht het aandeel namelijk een stuk minder presteren als verwacht dan is er niet voldoende spreiding om dit verlies vaak op te vangen.

Daarnaast zijn actieve beleggers veel meer tijd kwijt aan het beleggen. Je ziet dat ze veel analyses maken van aandelen om uiteindelijk te bepalen welke aandelen ze interessant zitten. Hiervoor moet je niet alleen weten wat het bedrijf doet, maar je ook verdiepen in wat voor mensen het bedrijf leiden en hoe de financiële cijfers zijn. Ook moet dit goed bijgehouden worden voor als er plots veranderingen zijn.

Ook zie je bij passief beleggen veel meer emotie. Ze willen het beter doen dan het gemiddelde en dat kan ervoor zorgen dat ze uiteindelijk gaan handelen uit emotie. Het loopt niet zoals ze willen en al gauw neemt emotie de overhand en gaan ze op basis hiervan handelen. Bij passief beleggen heb je daar veel minder snel last van.

Conclusie: Wanneer passief beleggen?

Wil jij niet teveel tijd kwijt zijn aan beleggen en toch je vermogen laten renderen dan is passief beleggen absoluut iets voor jou. Met passief beleggen zorg je dat je kan beleggen met een bijpassend risicoprofiel en moet je vertrouwen op hoe de markt zich ontwikkeld.

Heb jij geen vertrouwen in de aandelenbeurs dan is passief beleggen niets voor jou. Je maakt namelijk rendement op een totale index en moet dus wel achter het idee van de beurs staan.

Ook als je snel rijk wilt worden is passief beleggen niets voor jou. Over de afgelopen 20 jaar is gebleken dat je een mooi rendement met passief beleggen kan maken, maar snel rijk worden zit er niet in. Sowieso geloof ik niet in snel rijk worden, maar passief beleggen is echt iets voor de lange adem. Er zullen zelfs jaren tussenzitten waar je een negatief rendement zal maken.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram