Order types of ordertypes zijn manieren om te kunnen kopen of verkopen op een beurs of broker. Wil je beleggen dan is het dus belangrijk om de verschillende order types te kennen zodat je uiteindelijk precies kan doen wat je wilt.

De meeste mensen handelen met een limit order en dat is helemaal prima. Het is de meeste veilig manier van handelen, maar dit betekent niet dat het altijd de beste keuze is. Zo heeft ieder ordertype ander voor- en nadelen.

Het klinkt ontzettend spannend, maar het kopen en verkopen op een beurs of broker is eigenlijk hartstikke makkelijk. Toch is het handig om te weten wat de verschillende manieren van aankopen en verkopen zijn. Zo kan je nog beter handelen op de beurs en precies doen wat bij jouw beleggingsstrategie past

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat zijn ordertypes?

Wanneer je wilt handelen op de beurs dan heb je te maken met verschillende ordertypes.

Een ordertype is een manier van kopen of verkopen van een belegging. De meeste voorkomende beleggingen waarbij dit kan, zijn aandelen, obligaties, etf’s en crypto.

Ordertypes kan je het beste zien als een manier om het handelen te vergemakkelijken en strategieën beter toe te kunnen passen. Zo kunnen ordertypes je helpen om bijvoorbeeld je belegging te beschermen door verliezen te beperken of winsten te nemen wanneer dit binnen je strategie past.

Beginnende beleggers zullen voornamelijk met limit order werken, maar dit komt vooral doordat dit de standaard manier van kopen en verkopen is. Toch is het verstandig om je ook te verdiepen in alle andere order types.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe pas je een ordertype aan?

Heel veel beginnende beleggers hebben vaak niet door dat er meer dan één manier van kopen of verkopen mogelijk is. Daarom is het absoluut essentieel om te weten dat het bestaat, maar ook hoe je dit kan veranderen.

ordertype degiro 300x251.png 300w

Zelf maak ik gebruik van DEGIRO en daarom zal ik het voorbeeld tonen van DEGIRO. Hier kan je het ordertype heel makkelijk aanpassen door op de dropdown te klikken waar normaal “Limit Order” staat. Vervolgens krijg je de keuze uit vier verschillende order types. Al deze order types kan je hieronder vinden.

Bij veel andere brokers zal dit exact hetzelfde werken. Voor je gaat kopen of verkopen kan je ergens instellen wat voor order type je wilt gebruiken.

Wat is een Limit order?

De Limit Order is absoluut de meeste gebruikte order. Als je bijvoorbeeld gaat handelen op DEGIRO dan staat deze standaard op Limit Order.

Bij een Limit Order bepaal je van te voren voor welk bedrag je een wilt handelen. Dit is dus de uiteindelijk prijs waarvoor je wilt kopen of verkopen. Gaat de koers door deze prijs dan zal de order afgaan en indien mogelijk worden gevuld

limit order 1024x555

Stel je wilt een aandeel kopen wat momenteel op €110 staat. Jij zet een limit order van €100 dan gaat deze pas in op het moment dat de koers op €100 of lager staat. Je kan deze order van te voren instellen zodat je niet de hele tijd de koers in de gaten hoeft te houden.

Dit betekent wel dat het soms erg lang kan duren voordat je aankoop of verkoop voltooid zal worden. Hoe verder je limit order van de koers afligt, des de langer dit vaak duurt.

Wat is een Market order?

Maakt het je niet uit voor hoeveel je belegging precies gekocht of verkocht wordt dan is een market order een optie.

Bij eenMarket order kan je direct kopen en verkopen voor de beste prijs op het moment van de transactie. Je geeft enkel aan in hoeveel beleggingen je precies wilt handelen en vervolgens zal rest van zelf gebeuren.

market order 1024x555

Stel je wilt 100 aandelen kopen en doet dit met een market order. Op het moment van de transactie staat de koers op €105 dan betaal je uiteindelijk €10.500 voor deze aandelen met de market order.

Belangrijk om nog te weten is dat een market order enkel uitgevoerd kan worden als de markt open is. Stel de beurs is dicht en jij zet een market order dan zal deze uitgevoerd worden zodra de beurs opengaat. Komt er in de tussentijd slecht- of goed nieuws dan kan dit invloed hebben op de prijs.

Stel de markt sluit met een prijs van €105 en jij stelt vanaf dan een market order in met 100 aandelen. In de tussentijd komt er goed nieuws naar buiten en de markt gaat open met een prijs van €110. Dan betaal je 100 * €110 = €11.000.

Zorg dat je daarom altijd rekening houdt met de openings- en sluitingstijden van de markten waarop je handelt.

Wat is een Stop loss order?

Een stop loss is ideaal om in te spelen op grote veranderen op de markt. Ook zie je dat veel beleggers die aan daytraden of swingtraden doen, gebruik maken van stoplosses.

Bij een Stoploss stel je een bedrag in waarvoor je uiteindelijk je belegging wilt kopen of verkopen. Je kan uiteindelijk door een stoploss dus je verlies beperken door automatisch voor een bepaald bedrag te verkopen. Zie het als een verzekering op je belegging

stop loss order 1024x555

Stel je hebt aandelen gekocht voor €110 en wilt nooit meer dan 10% verlies maken.Je kan dan een stoploss instellen op €99. Wanneer de koers onder de €99 dan zal deze stoploss ingaan en worden automatisch je aandelen verkocht voor de prijs die op dat moment gelden

Hierbij moet je rekening houden dat je niet het bedrag krijgt wat je als stoploss hebt ingesteld. Stel je stelt deze €99 in als stoploss, maar de prijs gaat zo snel naar beneden dan kan het voorkomen dat deze voor minder dan €99 wordt verkocht.

Wat is een Stoplimit order?

Een stoplimit is nog wat complexer als een stoploss. Bij een stoplimit ga je er vanuit dat zodra de belegging door een bepaalde prijs is, deze gecorrigeerd wordt. Daarom geef je naast het niveau nog een limit op waarvoor je wilt kopen of verkopen.

Een stoplimit order is een beetje hetzelfde als een stoploss enkel verkoop of koop je de belegging niet bij ingestelde drempel, maar stel je daarnaast een limiet in waarvoor je het dan wilt kopen of verkopen. Dit is een groot verschil met een stoploss waarbij je direct koopt of verkoop bij deze drempel

stop limit order 1024x555

Stel je doet een stoplimit met een stopprijs van €99. Als de koers door deze €99 zal gaan dan zal vervolgens de limit gelden. Deze limit kan je bijvoorbeeld op €95. Stel de prijs gaat door de €99 dan zullen je aandelen verhandelt worden voor €95.

Hier zit ook direct het grote gevaar van een stoplimit order. Staat deze limit namelijk te hoog of te laag dan kan het gebeuren dat deze nooit wordt uitgevoerd. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben op je belegging. Pas dus altijd goed op met een stoplimit, je wilt uiteindelijk niet dat de stoplimit nooit wordt uitgevoerd.

Conclusie: Welke ordertype moet je gebruiken?

Ben jij een beginnende belegger dan heb je meer als genoeg aan een market order. Je koopt dan gewoon voor de huidige marktprijs.

Heb je al wat meer ervaring in het beleggen dan kan je ook gebruik maken van een limit order. Je zou dan een technische analyse kunnen doen om te kijken wanneer een belegging koopwaardig is. Natuurlijk kan je ook zonder technische analyse bepalen hoeveel je ervoor over hebt (let wel op de risico’s).

Heb je echt meer ervaring met het beleggen dan kan je gebruik maken van stop loss- of stop limit orders. Het klinkt risicomijdend om deze in te stellen, maar als je voor de lange termijn gaat beleggen dan is het helemaal niet erg als een belegging iets naar beneden gaat. Je zou wel een max kunnen instellen waar jij je prettig bij voelt.