Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Ook succes met lange termijn beleggen?

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2020
  • Beleggen

Lange termijn beleggen klinkt saai, maar als je er meer over weet dan zal je al gauw merken dat het alles behalve dat is! Lange termijn beleggen betekend dat je aandelen koopt en voor jaren vasthoudt. In deze periode hoop je dat de belegging meer oplevert waardoor je uiteindelijk een mooie winst hebt. Ik zeg hierbij hoopt, omdat hoe defensief je ook belegt je nooit met zekerheid kan zeggen dat je met winst de beurs verlaat.

Beginnen met beleggen is voor heel veel mensen ongelofelijk spannend. Logisch, want je gaat geld in iets stoppen wat je waarschijnlijk nooit eerder hebt gedaan. Ik raad dan ook altijd aan om alleen met geld te beleggen wat je kan missen. Tenslotte kan je met beleggen winst maken, maar ook verlies en daar moet je ook bij stilstaan.

Ga je met geld beleggen wat je kan missen dan is het ook verstandig om dit te doen over de lange termijn! Betekend dit dat je eenmalig geld erin stopt en pas over 30 jaar weer kijkt hoe het ervoor staat? Nee natuurlijk niet! Tenslotte kan er in 30 jaar een hoop veranderen en ontwikkel jij je als persoon ook waardoor je anders tegen je aandelen kan komen te kijken.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom beleggen op de lange termijn?

Beleggen op de lange termijn doe je om je geld meer waard te laten worden. Simpel je euro op de bank laten staan, is daar niet meer de weg voor en daarom gaan steeds meer mensen naar investeren, aandelen, crypto of vastgoed kijken.

Uiteindelijk met het doel om rendement te halen uit (spaard)geld en daarmee leuke dingen te doen, pensioen op te bouwen of een passief inkomen op te bouwen. Met een kort voorbeeld zal ik uitleggen wat beleggen op de lange termijn kan opleveren

Stel je legt €100 per maand in en behaald jaarlijks een rendement van 5%. Nogmaals niks kan er beloofd worden dat je dit haalt, maar als we kijken naar het rendement van de afgelopen 10 jaar dan is dit geen geek percentage. Neem bijvoorbeeld de ING waar ze over 10 jaar ruim 6,6% rendement hebben weten te behalen met een medium risico.

image.png 1200w
Verschil van rendement met als je investeerde geld

Je ziet in de grafiek dat het ingelegde geld met de jaren steeds meer rendement gaat maken. Dit komt, omdat er steeds meer geld ingelegd wordt €1200 per jaar (€100 per maand). Maar daarbovenop krijg je ook steeds 5% rendement. En het jaar daarop krijg je ook weer 5% rendement. Je kan je voorstellen dat hoe hoger het bedrag is er ook steeds meer rendement te ontvangen is.

Over een periode van 30 jaar betaal je €36.000 en kan je het €79.726 opleveren! Dat betekend dat je ruim €43.000 extra geld hebt gemaakt met ten opzichten als je het geld had gespaard!

Het rendement is geen jaar hetzelfde!

Een rendement van 5% klinkt fantastisch! Je logt af en toe in en ziet dat er weer wat geld in je portefeuille is bijgeschreven. Helaas is dit niet de werkelijkheid en ik zal je uitleggen waarom.

Het mooiste voorbeeld is misschien wel de Coronacrisis. Helaas wel een voorbeeld met verlies, maar het geeft goed weer hoe de aandelenmarkt kan werken! Verschrikkelijk natuurlijk en niemand zag het aankomen, maar het is de werkelijkheid.

Beurs koers lange termijn beleggen.png 1522w

Zoals je ziet in de bovenstaande grafiek zie je dat er vanaf maart een gigantisch neerwaartse trend zichtbaar is. In percentages ongeveer 30 a 40%! Het kan dus zomaar dat je begin maart nog een portefeuille had van €10.000 en twee weken later deze nog maar €6.000 waard was. De kans dat er dit jaar dus 5% rendement gehaald zal worden is vrij klein. Er is wel een stijging te zien, maar er moet nog minimaal 15% bij om het gat te dichten. Het jaar 2020 zal dan ook ongetwijfeld een verliesjaar worden.

In tegenstelling to bijvoorbeeld heel veel jaren hiervoor waarvan 2019 een fantastisch jaar was waarbij er een gemiddeld rendement werd behaald van 12,9%! Zo zie je dat je het ene jaar een flink rendement maakt en het andere jaar wat moet inleveren. Met het uiteindelijk doel om over een langere termijn te groeien in je aandelen.

Hoe verdien je op de lange termijn?

Aandelen kopen en laten staan betekend nog niet dat je ermee binnenloopt. Nee je moet je er wel een beetje in verdiepen om ook daadwerkelijk rendement te maken. Dit kan op verschillende manieren en het ligt er maar net aan hoeveel risico je wilt nemen.

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan je verwacht dat ze over een bepaald periode meer waard worden. Natuurlijk hoop je dat bij al je aandelen, maar groeiaandelen zijn dus echt aandelen die bedoelt zijn om flink te groeien in waarde. Wanneer je deze verkoopt neem je de winst en dit is dan ook direct je rendement.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de aandelen van Netflix en Amazone. Deze aandelen kon je in in het begin voor enkele dollars kopen en zijn nu al honderden dollars waard. Een flink wist dus!

Aandelen netflix groei.png 1292w
Voorbeeld van de aandelenprijs van Netflix

Dit klinkt heel simpel, maar wist jij in 2008 al iets over Netflix? En had jij na de crisis in 2011 bijvoorbeeld nog durven in te stappen in het bedrijf? Hoewel de winsten fors kunnen zijn, zijn de risico’s in groeiaandelen ook groot. Let dus altijd goed op met groeiaandelen. Het kan een goede investering zijn, maar je kan ook veel geld verliezen!

Waardeaandelen

Deze manier van investeren is vaak een stuk minder risicovol. Waardeaandelen zijn namelijk aandelen in bedrijven die al langere tijd stabiel op de beurs presteren. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Shell. De koers van deze aandelen gaan wat minder hard omhoog en omlaag waardoor de winst hierop minder groot is.

Toch is er wel wat interessant in waardeaandelen en dat is het dividend. Een dividend is een deel van de winst van het bedrijf wat jij ontvangt per aandeel. Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld grote bedrijven als AEGON en Shell. Deze staan al jaren bekend om het hoge dividend dat zij jaarlijks uitkeren. Let op dat er dan natuurlijk wel winst gemaakt moet worden door het bedrijf.

Als je investeert in waardeaandelen dan is het belangrijk om te kijken wat het percentage in dividend is dat je ontvangt. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel winst het bedrijf maakt en hoe zij dit doen. Hierdoor kan je inschatten hoeveel risico het bedrijf loopt dat de winst bijvoorbeeld hard achteruit gaat.

ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Fund wat neerkomt op een fonds die belegt. Jij kan een aandeel in deze ETF kopen waardoor je meegaat met de waarde van deze ETF. Hierbij kan een ETF een index volgen, maar ook gespecialiseerd zijn in bepaalde sectoren. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF die aandelen kopen in de energie- of banksector.

Wanneer jij aandelen koopt in een ETF kan je het zien als een mandje aandelen die je koopt. Zij investeren tenslotte in meerder bedrijven en jij koop daar een stukje van. Het voordeel is dat ETF’s hierdoor vaak minder risico’s hebben. Tenslotte als een bedrijf heel hard daalt kunnen andere dat verlies opvangen.

Een nadeel van een ETF is dan weer dat je een bepaald percentage winst moet afdragen aan de ETF.

Obligaties

Wanneer je een aandeel koopt dan koop je eigenlijk een stukje van het bedrijf. Bij een obligatie geef je geld in de vorm van een lening. Aan een obligatie zit altijd een vaste looptijd waarin het bedrijf deze moet afbetalen en de daarbij afgesproken rente. Vaak is het beleggen in obligaties minder risicovol als het beleggen in aandelen. De verdiensten zijn dan ook vaak een stukje minder.

Tips om te beleggen op de lange termijn

Beleggen op de lange termijn is niets nieuws. Toch is er geen vaste route naar succes, maar wel zijn er een paar tips om je succes te vergroten. Hieronder een aantal factoren waar je op moet letten als je op de lange termijn gaat beleggen.

Emoties zijn je vijand

Zie je de beurs stijgen dan mag je natuurlijk een dansje maken. Niets leuker om je successen te vieren! Maar gaat de markt naar beneden dan gaat ons verdedigingsmechanisme al gauw aan. Alles in je lichaam schreeuwt dan ook om je aandelen te verkopen. Vergeet alleen niet dat je niet voor niets deze aandelen hebt gekocht..

Ga uit van goede bronnen

Als je onderzoek doet waar je in gaat beleggen dan moet je ervoor zorgen dat je hier goede bronnen voor gebruikt. Youtube en andere sociale media kunnen daar prima bij helpen, maar zorg dat je altijd zelf research doet! Vaak zitten er achter de schermen namelijk nog andere belangen waardoor een bijvoorbeeld een aandeel wellicht helemaal niet zo interessant is als zij voordoen.

Begin gewoon!

Veel mensen vinden beleggen spannend en hun kennis niet voldoende. Ik kan dan ook alleen maar adviseren om gewoon te starten. Investeer echt met bedragen die je alleen kan missen. In het begin zullen er ongetwijfeld dingen fout gaan, maar door te starten zal je zien dat je interesse ook zal toenemen. Hierdoor zal je kennis toenemen en ga je wellicht met de grotere bedragen beter om.

Geduld

De aandelenmarkt is periodiek. Dit betekend dat er goede en slechte tijden zijn. Laat dit nou perfect zijn als je op de lange termijn gaat beleggen. Soms zal je iets teveel betalen voor een aandeel, maar vaak ook een stuk minder. Uiteindelijk zorgt het gemiddelde ervoor dat je over langere tijd een mooi rendement kan behalen

Bouw een goede beleggingsportefeuille op

Vaak zwaar onderschat waardoor veel mensen verkeerd beleggen. Een goed beleggingsportefeuille opbouwen is ontzettend belangrijk. Hiermee bedoel ik niet dat je alleen maar grote namen moet kopen. Nee het om het evenwicht en de risico’s die je neemt in je beleggingsportefeuille.

In dit voorbeeld laat ik zien wat ik hiermee bedoel. Kies je ervoor om alleen te beleggen in Air France-KLM, TUI Group en Ryanair dan heb je allemaal bedrijven in de reissector. Mocht deze sector omvallen dan heb je niks wat deze verliezen kan opvangen

Handig is om bijvoorbeeld verschillende bedrijven uit verschillende sectoren te nemen. Hierdoor dek je jezelf in als er een sector is die het zwaar krijgt.

Maar niet alleen sectoren zijn belangrijk ook handelen op verschillende beurzen en type (aandelen, obligaties en ETF’s) investeringen kan je risico’s verminderen.

Rijkse persoon ter wereld belegd op lange termijn

Eén van de rijkste personen ter wereld heeft zijn vermogen weten op te bouwen door op de lange termijn te beleggen. De naam is Warren Buffet!Hij toverde $6.000 in $73 miljard. Hij begon met beleggen op zijn 11de en wist 90% van zijn vermogen op te bouwen na zijn 50ste. Je bent dus nooit te laat om te starten met beleggen. Wel is het belangrijk om op een gegeven moment een flink bedrag op de beurs te hebben waardoor je meer geld verdient met je rendement. Eén van zijn belangrijkste gezegden is dan ook

Unless you can watch your stock holding decline by 50% without becoming panic-stricken, you should not be in the stock market.

Met andere woorden… Als je niet tegen een dip van 50% kan dan is beleggen niets voor jou! Beleggen is iets voor de lange termijn en ook die 50% verlies kan weer goedgemaakt worden.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram