Lange termijn beleggen klinkt saai en dat is het eigenlijk ook! Je handelt zo min mogelijk en belegt met een plan wat bij jou past. Je gelooft in de beleggingen van je en geeft ze de tijd om zoveel mogelijk rendement te maken. Steeds beleggers geloven in de methode en daarom schrijf ik hierover

Beginnen met beleggen is voor heel veel mensen ongelofelijk spannend. Logisch, want je gaat geld in iets stoppen wat je waarschijnlijk nooit eerder hebt gedaan. Zelf ben ik daarom gaan beleggen voor de lange termijn. De beurs bewijst al meer dan 100 jaar dat het langzaam, maar gestaag blijft groeien.

Natuurlijk is het mogelijk om op de korte termijn veel geld te maken, maar met een goede plan kan je op de lange termijn met minder risico veel meer verdienen. Ik verklap je in dit artikel hoe je dat kan doen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom lange termijn beleggen?

Lange termijn beleggen doe je om je geld meer waard te laten worden. In tegenstelling tot wat veel belegger denken verkoop je zo min mogelijk en hou je zo lang mogelijk je beleggingen vast. Je geeft je belegging zo veel mogelijk tijd om zoveel mogelijk rendement te maken.

Uit verschillende studies blijkt dat lange termijn beleggen veel meer rendement oplevert als het continue handelen. Vaak zie je dat deze groep mensen zich vooral laten leiden door emoties waardoor zijn veel sneller winst nemen of verkopen met verlies. Vaak zie je dat deze groep vooral snel rendement wilt maken en niet naar het grotere geheel kijken.

Voordelen van lange termijn beleggen

  • Minder risico: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar door te beleggen voor de lange termijn neem je veel risico’s weg. Zo kan je koersdalingen opvangen, omdat je resultaat niet over één dag gaat. Zo groeit de beurs over de afgelopen 100 jaar steeds verder, ondanks er slechte jaren tussenzitten.
  • Positief rendement: Een aandeel kan in het eerste jaar extreem goed of slecht doen. Maar als je het resultaat over de afgelopen 30 jaar bekijkt dan zie je vaak dat er 24 goede jaren tussenzitten en 6 minder goede jaren. De kans op een positief rendement is dus vrij groot.
  • Rendement komt met de jaren: In het begin zal je rendement minimaal zijn, maar zeker als je maandelijks blijft beleggen dan zal het rendement jaarlijks toenemen. De meeste winst van je belegging zit vaak in de laatste 10 jaar van je belegging, omdat je vermogen dan vaak het hoogst is.
  • Minder stress: Het continue kopen en verkopen kan voor veel onrust zorgen. Doe goed onderzoek naar waarin je belegt en hou eraan vast. Je zal zien dat dit veel minder stress geeft.

Wat levert lange termijn beleggen op?

Natuurlijk wil je weten wat lange termijn beleggen je uiteindelijk oplevert. Hiervoor is het handig om te begrijpen dat er drie elementen zijn die dit bepalen.

  • Tijd: Hoe meer tijd je hebt des de groter de kans dat je profiteert van goede jaren. Ga jij beleggen op het moment dat de beurs hoog staat en stap je na 3 jaar uit dan is de kan veel groter dat je enkel slechte jaren hebt gehad als wanneer je 30 jaar belegt. Vaak zie je dat beleggers hun vermogen met een hockeystick-effect zien groeien. De meeste groei zit hierdoor in de laatste jaren, omdat hier je vermogen het grootste is.
  • Rendement: Geen jaar zal het rendement hetzelfde zijn. Koersen schommelen en dat betekent dat ook je rendement schommelt. Als belegger wil je een zo goed mogelijk rendement maken op basis van het risico dat je wilt nemen. Gemiddeld over de afgelopen 100 jaar zie je dat de beurs ongeveer 7% rendement per jaar maakt.
  • Inleg: Hoe meer je kan inleggen des de meer je vermogen kan toenemen. Je kan voorstellen dat je meer vermogen opbouwt over €10.000 als over €100. Vaak vergeten beleggers dat langzame groei hier ontzettend goed kan werken. Begin bijvoorbeeld met €50 per maand beleggen en probeer dit jaarlijks te verhogen en je zult zien dat je na 10 jaar aal behoorlijk eigen vermogen hebt ingelegd

Nu wil je natuurlijk weten wat lange termijn kan opleveren en hiervoor heb ik een voorbeeld genomen wat voor veel beleggers mogelijk moet zijn.

Stel je legt €100 per maand in en behaald jaarlijks een rendement van 5%. Nogmaals niks kan er beloofd worden dat je dit haalt, maar als we kijken naar het rendement van de afgelopen 10 jaar dan is dit geen geek percentage. Neem bijvoorbeeld de ING waar ze over 10 jaar ruim 6,6% rendement hebben weten te behalen met een medium risico.

lange termijn beleggen resultaat 1024x555

Je ziet in de grafiek dat het ingelegde geld met de jaren steeds meer rendement gaat maken. Dit komt, omdat er steeds meer geld ingelegd wordt €1.200 per jaar (€100 per maand). Maar daarbovenop krijg je ook steeds 5% rendement. En het jaar daarop krijg je ook weer 5% rendement. Je kan je voorstellen dat hoe hoger het bedrag is er ook steeds meer vermogen te ontvangen is.

Over een periode van 30 jaar betaal je €36.000 en kan je het €83.713 opleveren! Dat betekent dat je ruim €47.713 extra geld hebt gemaakt met ten opzichten als je het geld had gespaard!

Het rendement is geen jaar hetzelfde!

Een rendement van 5% klinkt fantastisch! Je logt af en toe in en ziet dat er weer wat geld in je portefeuille is bijgeschreven. Helaas is dit niet de werkelijkheid en ik zal je uitleggen waarom.

Het mooiste voorbeeld is misschien wel de Coronacrisis. Helaas wel een voorbeeld met verlies, maar het geeft goed weer hoe de aandelenmarkt kan werken! Verschrikkelijk natuurlijk en niemand zag het aankomen, maar het is de werkelijkheid.

Beurs koers lange termijn beleggen.png 1522w

Zoals je ziet in de bovenstaande grafiek zie je dat er vanaf maart een gigantisch neerwaartse trend zichtbaar is. In percentages ongeveer 30 a 40%! Het kan dus zomaar dat je begin maart nog een portefeuille had van €10.000 en twee weken later deze nog maar €6.000 waard was. De kans dat er dit jaar dus 5% rendement gehaald zal worden is vrij klein. Er is wel een stijging te zien, maar er moet nog minimaal 15% bij om het gat te dichten. Het jaar 2020 was dan ook een zwaar jaar op de beurs

Maar zou je in paniek raken en verkopen dan kan dit weleens bedrogen uitkomen. Want kijken we één jaar later naar de beurs dan zien we deze dip nog steeds, maar is de beurs ontzettend snel herstelt en gegroeid. Door je belegging vast te houden en voor de lange termijn te kiezen heb je nu kunnen profiteren van een mooi rendement.

Schermafbeelding 2021 11 11 om 12.06.54.png 1358w

Over de afgelopen 100 jaar zien we dat koersen op en neer gaan. Als lange termijn belegger reageer je niet op deze beursschommelingen je blijft volgens je beleggingsplan beleggen en vertrouwt op de koers op de lange termijn.

Hoe beleggen op de lange termijn?

Aandelen kopen en laten staan betekend nog niet dat je ermee binnenloopt. Nee je moet je er wel een beetje in verdiepen om ook daadwerkelijk rendement te maken. Dit kan op verschillende manieren en het ligt er maar net aan hoeveel risico je wilt nemen.

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan je verwacht dat ze over een bepaald periode meer waard worden. Natuurlijk hoop je dat bij al je aandelen, maar groeiaandelen zijn dus echt aandelen die bedoelt zijn om flink te groeien in waarde. Wanneer je deze verkoopt neem je de winst en dit is dan ook direct je rendement.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de aandelen van Netflix en Amazone. Deze aandelen kon je in in het begin voor enkele dollars kopen en zijn nu al honderden dollars waard. Een flink wist dus!

Aandelen netflix groei.png 1292w
Voorbeeld van de aandelenprijs van Netflix

Dit klinkt heel simpel, maar wist jij in 2008 al iets over Netflix? En had jij na de crisis in 2011 bijvoorbeeld nog durven in te stappen in het bedrijf? Hoewel de winsten fors kunnen zijn, zijn de risico’s in groeiaandelen ook groot. Let dus altijd goed op met groeiaandelen. Het kan een goede investering zijn, maar je kan ook veel geld verliezen!

Waardeaandelen

Deze manier van investeren is vaak een stuk minder risicovol. Waardeaandelen zijn namelijk aandelen in bedrijven die al langere tijd stabiel op de beurs presteren. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Shell. De koers van deze aandelen gaan wat minder hard omhoog en omlaag waardoor de winst hierop minder groot is.

Toch is er wel wat interessant in waardeaandelen en dat is het dividend. Met dividend beleggen beleg je vooral voor de winst in een bedrijf. Jij als aandeelhouders ontvangt namelijk een deel van deze winst. Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld grote bedrijven als AEGON en Shell. Deze staan al jaren bekend om het hoge dividend dat zij jaarlijks uitkeren. Let op dat er dan natuurlijk wel winst gemaakt moet worden door het bedrijf.

Als je investeert in waardeaandelen dan is het belangrijk om te kijken wat het percentage in dividend is dat je ontvangt. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel winst het bedrijf maakt en hoe zij dit doen. Hierdoor kan je inschatten hoeveel risico het bedrijf loopt dat de winst bijvoorbeeld hard achteruit gaat.

ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Fund wat neerkomt op een fonds die belegt. Jij kan een aandeel in deze ETF kopen waardoor je meegaat met de waarde van deze ETF. Hierbij kan een ETF een index volgen, maar ook gespecialiseerd zijn in bepaalde sectoren. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF die aandelen kopen in de energie- of banksector.

Wanneer jij wilt beleggen in een ETF dan koop je eigenlijk een mandje met met honderden of duizenden aandelen. Hierdoor ben je niet direct afhankelijk van de prestaties van één bedrijf, maar vormen de resultaten van al deze bedrijven de koers van de ETF. Hierdoor loop je als belegger veel minder risico en dat is erg prettig als je over de lange termijn wilt beleggen

Veel lange termijn beleggers stoppen een deel van hun vermogen in ETF’s. Door bijvoorbeeld te beleggen in de 500 grootste bedrijven van Amerika kon je de afgelopen 30 jaar rekenen op gemiddeld rendement van 7,8%

Obligaties

Wanneer je een aandeel koopt dan koop je eigenlijk een stukje van het bedrijf. Bij een obligatie geef je geld in de vorm van een lening. Aan een obligatie zit altijd een vaste looptijd waarin het bedrijf deze moet afbetalen en de daarbij afgesproken rente. Vaak is het beleggen in obligaties minder risicovol als het beleggen in aandelen. De verdiensten zijn dan ook vaak een stukje minder.

Tips om te beleggen op de lange termijn

Beleggen op de lange termijn is niets nieuws. Toch is er geen vaste route naar succes, maar wel zijn er een paar tips om je succes te vergroten. Hieronder een aantal factoren waar je op moet letten als je op de lange termijn gaat beleggen.

Emoties zijn je vijand

Zie je de beurs stijgen dan mag je natuurlijk een dansje maken. Niets leuker om je successen te vieren! Maar gaat de markt naar beneden dan gaat ons verdedigingsmechanisme al gauw aan. Alles in je lichaam schreeuwt dan ook om je aandelen te verkopen. Vergeet alleen niet dat je niet voor niets deze aandelen hebt gekocht..

Ga uit van goede bronnen

Als je onderzoek doet waar je in gaat beleggen dan moet je ervoor zorgen dat je hier goede bronnen voor gebruikt. Youtube en andere sociale media kunnen daar prima bij helpen, maar zorg dat je altijd zelf research doet! Vaak zitten er achter de schermen namelijk nog andere belangen waardoor een bijvoorbeeld een aandeel wellicht helemaal niet zo interessant is als zij voordoen.

Begin gewoon!

Veel mensen vinden beleggen spannend en hun kennis niet voldoende. Ik kan dan ook alleen maar adviseren om gewoon te starten. Investeer echt met bedragen die je alleen kan missen. In het begin zullen er ongetwijfeld dingen fout gaan, maar door te starten zal je zien dat je interesse ook zal toenemen. Hierdoor zal je kennis toenemen en ga je wellicht met de grotere bedragen beter om.

Geduld

De aandelenmarkt is periodiek. Dit betekend dat er goede en slechte tijden zijn. Laat dit nou perfect zijn als je op de lange termijn gaat beleggen. Soms zal je iets teveel betalen voor een aandeel, maar vaak ook een stuk minder. Uiteindelijk zorgt het gemiddelde ervoor dat je over langere tijd een mooi rendement kan behalen

Bouw een goede beleggingsportefeuille op

Vaak zwaar onderschat waardoor veel mensen verkeerd beleggen. Een goed beleggingsportefeuille opbouwen is ontzettend belangrijk. Hiermee bedoel ik niet dat je alleen maar grote namen moet kopen. Nee het om het evenwicht en de risico’s die je neemt in je beleggingsportefeuille.

In dit voorbeeld laat ik zien wat ik hiermee bedoel. Kies je ervoor om alleen te beleggen in Air France-KLM, TUI Group en Ryanair dan heb je allemaal bedrijven in de reissector. Mocht deze sector omvallen dan heb je niks wat deze verliezen kan opvangen

Handig is om bijvoorbeeld verschillende bedrijven uit verschillende sectoren te nemen. Hierdoor dek je jezelf in als er een sector is die het zwaar krijgt.

Maar niet alleen sectoren zijn belangrijk ook handelen op verschillende beurzen en type (aandelen, obligaties en ETF’s) investeringen kan je risico’s verminderen.

Rijkse persoon ter wereld belegt op lange termijn

Eén van de rijkste personen ter wereld heeft zijn vermogen weten op te bouwen door op de lange termijn te beleggen. De naam is Warren Buffet!Hij toverde $6.000 in $73 miljard. Hij begon met beleggen op zijn 11de en wist 90% van zijn vermogen op te bouwen na zijn 50ste. Je bent dus nooit te laat om te starten met beleggen. Wel is het belangrijk om op een gegeven moment een flink bedrag op de beurs te hebben waardoor je meer geld verdient met je rendement. Eén van zijn belangrijkste gezegden is dan ook

Unless you can watch your stock holding decline by 50% without becoming panic-stricken, you should not be in the stock market.

Met andere woorden… Als je niet tegen een dip van 50% kan dan is beleggen niets voor jou! Beleggen is iets voor de lange termijn en ook die 50% verlies kan weer goedgemaakt worden.