Beleggen in aandelen en zelfs crypto ontzettend gewoon. Maar investeren in whiskey is wel even wat anders. Dat is ook niet zo gek, want het luxeproduct is ongekend populair. Sommige flessen whisky gaan voor bizar hoge bedragen over de toonbank en worden soms zelfs geveild bij de bekendste veilinghuizen ter wereld. Enkele jaren geleden werd er bijvoorbeeld een fles ‘Macallan 1926’ verkocht voor ruim 1,7 miljoen euro.

Maar is investeren in whisky echt een goed idee?

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom investeren in whisky?

De huidige tijd zorgt voor de nodige onzekerheid. De prijzen schieten omhoog en steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. In de basis is voldoende spaargeld erg prettig, maar als je dat hebt dan kan investeren voor extra rendement zorgen.

Een unieke manier van investeren zijn luxe producten, die enigszins zeldzaam zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om exclusieve producten, zoals schoenen waarvan er slechts een paar op de markt zijn gekomen, bijzondere Pokémonkaarten of een peperdure tas van een bekend designersmerk. Whisky is ook zeker een soortgelijk product en kan dus na verloop van tijd een flinke som geld opleveren.

Er zijn veel investeerders die luxe designerstassen kopen, simpelweg omdat de waarde eigenlijk altijd toeneemt na enkele jaren. Het is puur een investering, maar het kost wel de nodige tijd. De tassen van het luxemerk Chanel nemen doorgaans met 11% toe in waarde, terwijl Hermes-tassen al snel met 38% toenemen in waarde. Echter geldt dit zeker niet voor alle luxeproducten.

Een peperdure auto zal al in waarde afnemen na enkele kilometers, maar ook daar is weer een uitzondering op gevonden. Er zijn bepaalde limited edition auto’s, die ten alle tijden meer zullen opleveren na verloop van tijd. Oldtimers zijn ook een goede zet, maar die moet je dus wel goed onderhouden en ook dat kost tijd en geld.

Beleggen in whisky

Whisky is een bijzonder drankje, want de kwaliteit en de leeftijd gaan hand in hand met elkaar. De huidige whiskymarkt herbergt een waarde van net geen 80 miljard dollar. Dat is een astronomisch bedrag, maar het einde is nog lang niet in het zicht. Sterker nog, in 2025 zal de whiskymarkt een waarde vertegenwoordigen van rond de 109 miljard dollar. Let op, dat is de verwachting en geen garantie. Beleggen in whisky is dan ook bezig aan een opmars en lijkt zeker een lucratieve zet te zijn.

Welke whisky wordt geld waard?

Je kan relatief eenvoudig investeren in bepaalde whiskyflessen. Je koopt een bepaalde fles, zal deze een lange tijd bewaren en vervolgens met winst verkopen. Echter zijn er nog altijd punten waar je goed op moet letten. Het gaat allemaal om de fles, want niet iedere fles zal na verloop van tijd een hogere waarde vertegenwoordigen. Het is dan ook raadzaam om eerst goede research te doen of je te laten informeren door een specialist. Gelukkig zijn er enkele whiskyflessen die sowieso een goede investering zijn en wij hebben er speciaal voor onze lezers drie op een rijtje gezet.

Black Bowmore

In 1964 werd de Black Bowmore gedistilleerd in het Schotse Islay. Opvallend genoeg was het geen enorm succes, want zelfs in 1993 kon men nog een heel vat op de kop tikken voor rond de 100 dollar. Daarna schoot de prijs omhoog, want tegenwoordig moet er een bedrag van circa 175.000 dollar worden neergelegd voor één literfles van deze whisky.

Old Rip Van Winkel 25 Year Old

Deze fles van Old Kentucky Bourbon Whisky is één van de bekendste whisky’s van het moment. Dat heeft alles te maken met het hoge alcoholpercentage van 50%. De whisky heeft 25 jaar in een vat gezeten en dat heeft de smaak goed gedaan. Dat blijkt ook wel de uit prijs, want de waarde steeg naar 65.000 dollar. Dat is niet zo vreemd, want er zijn slechts 710 flessen in omloop. Het is daarentegen wel mogelijk om te investeren in deze fles.

Murray McDavid Mission Macallan (36 Year Single Malt)

In 1969 werd de Macallan whisky gemaakt en in 2006 verscheen de whisky dan ook daadwerkelijk in flessen. Er werden 900 flessen verkocht, waardoor het ook één van de zeldzaamste flessen van het moment is. Tegenwoordig is een fles verkrijgbaar voor ongeveer 5000 euro, waardoor het ook één van de beste investeringen lijkt te zijn in 2022.

Investeren in vaten

Je kan er ook nog voor kiezen om de flessen links te laten liggen en te gaan investeren in vaten. Het is een interessante optie voor liefhebbers die een echte passie hebben voor whisky. De vaten zijn relatief goedkoop te verkrijgen bij de distilleerderij, maar je krijgt dus ook echt een vat mee. Na enkele jaren moet jij zelfs gaan bottelen. Normaliter zal deze manier van investeren een winst van 50% opleveren, maar het kost wel veel tijd. Gelukkig kan jij bij bepaalde beleggingsbedrijven ook investeren in een vat, waarna zij het werk uithanden nemen. Vaten worden ook wel eens gekocht en na enkele jaren als vat weer verkocht.

The Single Malt Fund

Je kan ook een voorliefde hebben voor whisky, maar toch op een andere manier in het drankje willen investeren. In dat geval raden wij je aan om eens aandacht te gaan kijken naar The Single Malt Fund. Het is een whiskyfonds, dat ook daadwerkelijk beursgenoteerd is. Het is wel een minder enerverende manier van investeren in whisky, maar het kan een mooi rendement opleveren.

Pluspunten van investeren in whisky

Whisky is een bijzonder product en kan een interessante investering zijn. Je moet alleen wel rekening proberen te houden met het feit dat het om een lange termijn investering gaat. Een enorm pluspunt is dat er een limiet zit op bepaalde flessen en vaten, waardoor de zeldzaamheid en exclusiviteit alleen maar toeneemt. Daarentegen neemt het aanbod af, want ook positief is voor de waarde van de whisky. De drank is populair door de gehele wereld, waardoor je van een grote markt kan genieten. En natuurlijk zal de kwaliteit van de drank toenemen met de jaren, waardoor het alleen nog maar de exclusiever product zal worden.