Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Investeren in bedrijven: 10 tips voor succes met aandelen

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 06 augustus 2021
  • Beleggen

Wil je investeren in bedrijven? Ga dan vooral niet over één nacht ijs. Er komt aardig wat bij kijken en er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Alleen dan bereik je het succes en de winst waar je naar streeft.

Zelf investeerde ik zonder kennis en dat heeft bij mij gelukkig niet teveel problemen opgeleverd. Toch lees je steeds vaker dat mensen flink verlies maken met bedrijven waar grote beloftes worden gedaan.

Investeren in bedrijven hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar kan risicovol worden. Als je niet begrijpt waarin je investeert dan moet je oppassen. Daarom hieronder de 11 beste tips om als je wilt investeren in bedrijven.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Investeren in bedrijven die je begrijpt

Dit klinkt ontzettend logisch en toch zie je dat veel beginnende beleggers in bedrijven beleggen die ze niet goed begrijpen. Natuurlijk weet je ongeveer wat het bedrijf doet, maar begrijp je alles? Zelf bedrijven die je denkt te begrijpen, zullen je nog kunnen verassen of tegenvallen.

Beleg je bijvoorbeeld in Facebook dan beleg je niet enkel in het sociale netwerk dat je kent. Zo heeft Facebook sinds 2007 al meer dan 40 bedrijven overgenomen waaronder Oculus, WhatsApp & Instagram. Zo zie je maar dat Facebook in dit geval veel meer te bieden heeft, maar hierdoor misschien ook wel meer risico met zich meebrengt.

Kan jij niet aan een bekende op een simpele manier uitleggen waarin je belegt, dan weet je zelf te weinig van het aandeel.

Gebeurtenissen in het land of de wereld.

Wanneer je overweegt om in een bedrijf te investeren, dan is het eerste waar je op moet letten de huidige marktsituatie en de recente gebeurtenissen in het land of de wereld. Een onzekere politieke situatie in een land heeft geen positieve invloed op de koersen van bedrijven en aandelen.

Een goed voorbeeld hiervan is op dit moment China. Daar is de regering dat macht van extreem grote bedrijven aan het beperken. De Chinezen aandelen fluctueren daarom op dit moment ontzettend. Dit jaar alleen al hebben de meeste bedrijven al tientallen procenten aan waarde moeten inleveren.

Stop niet al je eieren in één mandje

Als je gaat investeren in bedrijven dan is het belangrijk om voldoende spreiding te houden Een goede beleggingsportefeuille is absoluut het antwoord tot succes.

Zelfs als de prijs ongelofelijk laag staat dan is er geen één reden te bedenken om je totale belegging in één aandeel te stoppen. Natuurlijk kan je je positie in dat aandeel dan vergroten, maar zorg dat geen enkel bedrijf een te grote positie binnen je portefeuille wordt.

Daarbij is het belangrijk om niet enkel meerdere bedrijven te selecteren, maar ook zo divers mogelijk. Zorg dat je aandelen selecteert die zich in verschillende sectoren actief zijn. Mocht een sector dan wat minder gaan, dan kunnen andere sectoren dit opvangen.

Onderzoek het management

Verdiep je uitgebreid in de management van een bedrijf. Het kan zijn dat de leiding veel ervaring heeft en dat de financiën van het bedrijf daarom betrouwbaarder is. Kijk naar hoe goed het bedrijf het doet op de aandelenmarkt en onderzoek of het een goede reputatie heeft op het gebied van betrouwbaarheid.

Onervaren hoeft niet altijd slecht te zijn

Als het management al lang in functie is, kan dat een teken zijn dat het bedrijf stabieler is en minder snel bedreigd of ondermijnd zal worden. Maar de leiding kan ook vrij onervaren zijn. Dit hoeft niet per se een slecht teken te zijn. De kans is aanwezig dat ze hun technieken proberen te verbeteren en gaandeweg meer leren.

Let op de schulden van een bedrijf

Beleggers zijn absoluut geen fan van schulden. Natuurlijk heeft ieder bedrijf te maken met schulden, maar wanneer deze niet afnemen en enkel groeien dan kan dit een punt van zorg zijn.

Lopen schulden van een bedrijf te ver op dan is er namelijk een risico dat het bedrijf dingen gaat ondernemen die voor jou als belegger niet zo aantrekkelijk zijn. Zo kunnen ze een extra aandelenemissie doen om meer eigen vermogen op te halen. Er komen hierdoor meer aandelen, maar de waarde van het bedrijf neemt niet toe. Hierdoor is de kans groot dat de koers van een aandeel zal afnemen.

Bedrijven zonder schulden zullen minder snel over gaan op een aandelenemissie. Zij kunnen tenslotte hun eigen vermogen gebruiken om sneller te groeien.

Verdiep je in de algemene groei en winsten van een bedrijf

Cijfers zeggen meer dan 1000 woorden. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk om de financiële cijfers te lezen en niet enkel op beloften te handelen. Het vinden van de best mogelijke waarde is belangrijker dan het vinden van het een bedrijf dat eruitziet alsof het een groot succes zal worden. Het is bewezen dat de algemene groei en de winsten van de bedrijven op de markt veel belangrijker zijn dan er één te kiezen die eruit ziet alsof hij binnenkort zal exploderen.

Kijk naar de waarde t.o.v de koers

Nu ga je wat dieper op de financiële cijfers in. De waarde en koers van het bedrijf zijn namelijk twee totaal verschillende cijfers.

Een belangrijke factor hierin is de intrinsieke waarde. De is de marktwaarde minus de de schulden van een bedrijf. Dit geeft een veel beter beeld als enkel naar de marktwaarde te kijken.

Beel beleggers rekenen met deze intrinsieke waarde om te kijken of de koers te hoof of laag staat. Deel je de intrinsieke waarde door de uitstaande aandelen dan weet je wat een aandeel echt waard is.

Een andere belangrijke graadmeter bij veel beleggers is de P/E ratio. De is de koers/winst verhouding kan iets of een aandeel overgewaardeerd is of niet. Zo kan een lage P/E ratio wijzen op een onderwaardering. Zo zeggen sommige beleggers dat een P/E ratio onder de 10 een onderwaardering is.

De P/E ratio zegt lang niet alles. Zo hebben veel tech aandelen een veel hogere P/E ration. Toch bekent dit niet dat het direct een slechte investering is. De P/E ratio is slechts één indicator en zegt lang niet alles over een bedrijf.

Er zijn tal van indicatoren om te zien of een bedrijf overgewaardeerd is of niet. Vaak is hier veel ervaring en kennis voor nodig om dit goed toe te passen. Doe daarom altijd goed zelf onderzoek en vertrouw nooit blind op de waardering van andere.

Het sentiment van het bedrijf

Verdiep je niet alleen in koers/winstverhoudingen en groeipercentages. De algemene trend van het bedrijf waar je misschien in wilt investeren is minstens zo belangrijk. Volgt het een patroon van de koers. Waarschijnlijk kan je herkennen of het aandeel in een de groei of krimp zit.

Hierbij moet je opletten dat dit slechts één indicatie is. Het sentiment mag nooit leidend zijn als het gaat om te investeren in een bedrijf. Zo ging Tesla lange tijd flink omhoog en konden beleggers in korte tijd een rendement van honderden procenten verwachten. Dit betekent niet dat dit ook in de toekomst zo hoeft te zijn.

Natuurlijk is het fijn om in een bedrijf te investeren wat in de afgelopen tijd een groei heeft gemaakt, maar dat zijn geen garanties voor de toekomst.

Bepaal je instap- en uitstapmoment

Als je aandelen gaat kopen dan hoef je niet direct over te gaan tot actie. Kortom, je hoeft niet de prijs te betalen die er op dat moment van de beurs staat. Kom jij tot de conclusie dat het aandeel te duur is, dan kan je wachten of een limiet order gebruiken.

Met een limiet order kan je een aandeel kopen (of verkopen) voor een vooraf ingestelde prijs. Hierdoor hoef je dus niet ieder moment van de dag online te zijn om de prijs in de gaten te houden.

Hierbij is het belangrijk dat je begrijpt dat je natuurlijk niet de markt kan timen. In dit principe bereken jij wat jij een aandeel waard vindt. Je maakt deze keuze op basis van financiële cijfers, verwachtingen rondom het bedrijf en wellicht een technische analyse.

Bij verkopen van een aandeel geldt hetzelfde. Het is helemaal niet erg om soms winst te nemen op je investeringen. Tenslotte maak je pas winst of verlies als je verkoopt. Zorg dat je voor je van te voren goed duidelijk hebt, voor hoelang je in een bedrijf zit en wanneer je verlies of winst neemt.

Hou de IPO-markt in de gaten

Een IPO staat voor ‘Initial Public Offering’ (IPO). De IPO-markt wordt beschouwt als een grote kans voor iedere beurshandelaar. Een IPO biedt namelijk de kans om tegen een zeer lage prijs in een bedrijf te investeren. Je kunt voor een relatief lage prijs veel aandelen kopen, en dat is een goede manier om een grote winst te maken.

Maar hier zit ook direct een groot gevaar. Investeren in een IPO is absoluut niet risicoloos. Er zijn vaak geen resultaten bekend en het is maar de vraag of ze alles kunnen waarmaken. Investeren in een IPO is vaak dan ook veel risicovoller als investeren in een bedrijf wat al zijn waarde heeft bewezen.

Conclusie: Waar moet je op letten bij het investeren in een bedrijf?

Op het moment dat je wilt gaan investeren in bedrijven dan is het belangrijkste om je te verdiepen in het bedrijf. Door uitgebreid onderzoek te doen ben je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of je in de aandelen van een bedrijf wilt investeren.

Zonder een goed onderzoek is investeren in bedrijven absoluut hetzelfde als gokken. Het is hopen dat het bedrijf het goed doet. En hoop is uitgestelde teleurstelling!

Kortom wil jij succes hebben met investeren in bedrijven dan moet je absoluut een gedegen onderzoek doen. Begrijp wat een goede bedrijf is en zorg dat je met een passend risico belegt in de juiste bedrijven.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram