Indexbeleggen is voor sommige beleggers super saai, maar voor de meeste beleggers de ideale (start) methode. Warren Buffett adviseert veel mensen zelfs om te beleggen in de index. Er zijn namelijk maar weinig beleggers die het beter doen dan het gemiddelde rendement van de index.

Zelf doe ik met een deel van mijn portefeuille ook aan Indexbeleggen. Ik doe dit doormiddel van ETF’s en dat is één van de eenvoudigste manieren. Het grootste voordeel is dat je in de grootste bedrijven (die voldaan aan bepaalde voorwaarde) van een index belegt waardoor je veel minder risico loopt als bijvoorbeeld losse aandelen kopen.

Wil je meer weten over Indexbeleggen en hoe je hiermee kan beginnen? Ik leg in dit artikel alles uit over Indexbeleggen en geef hier natuurlijk een aantal handige tips over.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is dat je de gemiddelde koers van een index of categorie volgt. Je belegt dus niet in een enkel aandeel, maar in alle (grote) aandelen van een betreffende index. Hierdoor zal je rendement vrijwel gelijk zijn aan het rendement van de index.

indexbeleggen heeft dus niets te maken met dat je geld stop in de index, maar je belegt doormiddel van een fonds of ETF direct in alle (belangrijke) aandelen van een betreffende index. Dit noemen ze in de beleggingswereld ook wel een tracker.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Waarom indexbeleggen?

Ga je indexbeleggen dan ben je vooral naar geïnteresseerd in een beleggingsmethode waarbij je minder risico loopt waarbij je tevreden bent met een gemiddeld rendement. Je verslaat tenslotte nooit de index (dus het gemiddelde).

Ben jij dus vooral geïnteresseerd in beleggen wat je niet zoveel tijd kost en waar je kan beleggen met minder risico dan is indexbeleggen absoluut iets voor jou! Dit is absoluut één van de meest gebruiksvriendelijke manieren van beleggen als je niet van plan bent om de markt te verslaan.

Om beter inzicht te krijgen of indexbeleggen bij je past, heb ik hieronder de grootste voordelen van indexbeleggen samengevat

  • Kost weinig tijd: Indexbeleggen kost ontzettend weinig tijd! Het is mogelijk om het voor je te laten doen, maar je kan het ook makkelijk zelf. De makkelijkste manier om het zelf te doen is doormiddel van het beleggen in ETF’s
  • Minder risico: Bij indexbeleggen beleg je direct in de (grootste) bedrijven van een index. Doet een enkel het bedrijf het slecht dan dempen de rest van de bedrijven dit negatieve rendement. Hierdoor loop je aanzienlijk minder risico als wanneer je belegt in losse aandelen.
  • Tevreden met een gemiddeld rendement: Het gemiddelde rendement is een voordeel en direct ook een nadeel. Je volgt met indexbeleggen eigenlijk de markt en dus nooit extreme rendementen maken ten opzichten van andere beleggers. Maar je zult ook nooit extreem negatieve rendementen behalen ten opzichten van de rest van de markt.
  • Weinig kennis nodig: Indexbeleggen vraagt weinig kennis. Natuurlijk moet je onderzoek doen in welke index je bijvoorbeeld je wilt beleggen, maar dat is veel minder werk als allerlei losse aandelen te onderzoeken. Kortom je hoeft weinig kennis te hebben over individuele bedrijven.
  • Lage kosten: Beleggen in de index vraagt weinig tijd en kennis. Je hebt hier dus geen dure beleggingsfonds voor nodig. Kijk daarom naar een indexfonds of ETF waar de kosten vaak een stuk lager zijn.

Hoe kan je beginnen met indexbeleggen?

Wil je beleggen in een index dan zijn er eigenlijk twee manieren. De eerste die we gaan bespreken is een ETF en de tweede is een fonds. Belangrijk is dat je niet letterlijk in een index belegt, maar in een methode die de index zo goed mogelijk nabootst.

Indexbeleggen met een ETF

Wil je zelf beleggen dan is een ETF een uitstekende manier om te indexbeleggen. Een ETF staat voor Exchanged Trading Funds en eigenlijk om het erop neer dat je met een ETF direct in een groter aantal aandelen belegt. Dit kan een volledige index zijn, maar ook een selecter groepje aandelen.

Natuurlijk hebben we het in dit geval over ETF’s die zijn gebaseerd op een index. Bekende index ETF’s zijn bijvoorbeeld MSCI World Index en iShares AEX UCITS.

De eerste is een ETF waarbij je direct je geld belegt in de grootste bedrijven over de wereld terwijl de laatste belegt in de bedrijven op de Nederlandse index de AEX.

Persoonlijk vind ik het niet zo interessant of je belegd in een index ETF of een ETF die niet direct een gehele index volgt. De meeste indexen zijn namelijk voldoende gespreid. Natuurlijk geldt hier wel, hoe meer bedrijven in verschillende landen en categorieën des de lager het risico is dat je loopt met je belegging.

ETF beleggen doe ik overigens via DEGIRO. Lees mijn volledige DEGRIO review voor meer informatie.

Indexbeleggen met een indexfonds

Wil je niet zelf beleggen dan zijn indexfonds absoluut een idee. Bij een indexfonds beleg je in een fonds dat zo nauwkeurig mogelijk de index volgt. Het fonds moet voldoen aan strengen regels waarbij ze zo goed mogelijk de samenstelling moeten volgen van een index. Zo beleggen zij zowel in aandelen als obligaties om zo een goed mogelijke nabotsing van de index te vormen.

Fondsen worden actief beheert door experts die ervoor zorgen dat de indexfonds een zo goed mogelijk weerspiegeling zijn van de werkelijke index.

Verschil tussen indexfonds en index ETF

Beide beleggingen lijken veel op elkaar, maar er zitten wel een aantal grote verschillen in.

Een ETF kan je kopen bij verschillende aanbieders. Maar een indexfonds kan je enkel afnemen bij de aanbieder zelf. Zo kan je bijvoor beleggen bij Meesmans in een indexfonds, maar ook gewoon bij je bank in hun eigen indexfonds(en).

Een tweede grote verschil is dat indexfondsen op periodiek verhandelt kunnen worden. ETF’s kunnen realtime verhandelt worden die dus ook realtime een waarde hebben.

Ook zit er een groot verschil in de kostenposten tussen een ETF en een fonds. Vaak liggen de beheer- en aankoopkosten een stuk hoger bij fondsen als bij een ETF. Beleg je bijvoorbeeld periodiek volgens de dollar cost averaging dan kan dit een groot verschil maken in het uiteindelijk rendement.

Wat is het rendement met indexbeleggen?

De grote vraag blijf natuurlijk wat het rendement is met indexbeleggen? Om hier goed antwoord op te geven, heb ik hieronder de rendement verzamelt over de afgelopen 10 jaar van de wereldindex. De wereldindex wordt ook wel MSCI World Index genoemd.

Zoals deze index al doet vermoeden, beleg je met deze index in alle (grote) bedrijven over de hele wereld. Het bestaat uit meer dan 1.600 verschillende aandelen verdeelt over 23 landen. Een gigantisch spreiding waardoor je heel veel risico kan dekken.

Dit is ook precies de reden dat ik deze index heb genomen om te laten zien hoeveel rendement je gemaakt had kunnen hebben met deze index. Het geeft tenslotte het perfecte resultaat over de hele wereld.

JaarRendmeent
20206,33%
201930,02%
2018-4,11%
20177,51%
201610,73%
201510,42%
201419,50%
201321,20%
201214,05%
2011-2,38%
201019,53%
Gemiddelde rendement12,07%
Bron: MSCI PDF

Je ziet in de tabel hierboven dat je dus slechts twee jaar een negatief rendement had gemaakt. De rest van alle jaren waren een positief rendement met sommige jaren zelfs boven de 20% per jaar! Gemiddeld zou je per jaar 12,07% rendement hebben gemaakt als je belegd had in de MSCI World Index!

Om een nog beter idee te geven heb ik hieronder een grafiek gemaakt waarin je kan zien wat je vermogen zou zijn als je €100 per maand in deze index had gestopt.

resultaat index beleggen 1024x555

In deze periode had je €13.200 ingelegd (gespaard), maar heb je in totaal €27.838,80 opgebouwd. Een rendement dus van €14.638,30! Je hebt dus ruim het dubbele aan vermogen opgebouwd.