Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen? Een veel beter vraag is met hoeveel geld wil en kan je beleggen? Veel mensen denken dat ze namelijk een flink vermogen moeten hebben, maar je kan al met een enkele tientjes per maand beginnen met beleggen.

Zelf begon ik ooit met enkele tientjes per maand beleggen, maar dat is nu naar iets structureels gegroeid waardoor ik iedere maand een vast bedrag vrijmaak om te beleggen. Daarnaast spaar ik iedere maand en kies ik er dus niet voor om mijn volledige vermogen in het beleggen te stoppen.

Wil jij ook beginnen met beleggen en weten hoeveel geld je nodig hebt om te beleggen. In dit artikel leg ik je alles uit over hoe je verantwoord kan beginnen met beleggen zodat je niet gaat gaat investeren wat je eigenlijk niet kan missen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Je kan al vanaf enkele tientjes starten met beleggen, maar wil je echt iets bereiken en een vermogen opbouwen dan is het verstandig om te kijken of dat je dit wat kan verhogen. Uiteindelijk is beleggen interessant als je dat kan doen voor een lange periode, want uiteindelijk laat de geschiedenis zien dat beleggen over de lange termijn vrijwel altijd rendement maakt.

Om een beeld te krijgen wat het verschil kan zijn met het bedraag waarmee je belegt, heb ik hieronder twee voorbeelden gemaakt. Het eerste voorbeeld laat je vermogen na 30 jaar zien als je met €50 per maand belegt en de tweede situatie als je met €250 per maand gaat beleggen. Beide beleggingen gaan uit van een gemiddeld rendement van 7%, wat over de afgelopen 100 jaar het gemiddelde blijkt te zijn.

Bij €50 per maand bouw je na 30 jaar ongeveer €60.644 op terwijl je uiteindelijk €18.000 zelf inlegt. Een rendement van €42.644!

beleggen 50 euro per maand 1024x555

Als je met €250 per maand gaat beleggen dan is je inleg na 30 jaar €90.000 en je totale vermogen €303.219. Een rendement in totaal van €213.219!

beleggen 250 euro per maand 1024x555

Kan je per maand wat meer inleggen dan zie je dat je uiteindelijk een groter vermogen kan opbouwen. In dit geval met een positief rendement, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Ik spreek hier over een gemiddeld rendement, want er zijn jaren tussen dat het een negatief rendement oplevert en jaren waar het rendement veel hoger is als deze 7%.

Wil je zelf berekenen wat je vermogen zou kunnen zijn met beleggen. Maak gebruik van de rendement berekenen tool.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Wat eerst doen voor je gaat beleggen?

Voor je gaat beleggen is het verstandig om eerst financieel alles op orde te hebben. Ik zie beleggen vooral iets voor de lange termijn en dat betekent dat je niet zomaar je geld uit je belegging wilt halen. Daarom is het goed om eerste de volgende dingen te doen voor je begint met beleggen.

Schulden aflossen

We leven in een maatschappij waarbij het doodnormaal is om schulden te hebben, maar je moet je afvragen of je dit echt wilt. Over je schulden betaal je vaak een rente waardoor je uiteindelijk veel meer kwijt bent als enkel het bedrag wat je leent. Maar ook het maandelijks afbetalen van deze schulden kan ervoor zorgen dat je op latere leeftijd problemen gaat ervaren. Misschien willen jullie kinderen en wil je minder werken, maar kan dat uiteindelijk niet vanwege de schulden die je moet afbetalen.

Schulden kunnen een enorme beperking leggen op je vrijheid. Hoewel het maatschappelijk doodnormaal is moet jij je afvragen of je liet met minder schulden door het leven gaat? Hieronder een aantal schulden waar je rekening mee kan houden

  • Creditcard: Koop je wel eens met een creditcard en betaal je deze niet direct de volgende maand af dan is het verstandig om deze schulden direct af te lossen. Vaak betaal je namelijk minimaal 10% rente over het bedrag wat openstaat. Doodzonde en vaak helemaal niet nodig!
  • Studieschuld aflossen: Je studieschuld aflossen is iets waar je absoluut rekening mee moet houden. Zeker als je nog niet begonnen met afbetalen dan is het slim om hiermee te starten. Op latere leeftijd kan die 50 of 100 euro namelijk een behoorlijk maandelijks bedrag zijn.
  • Hypotheek verlagen: Dit is absoluut niet noodzakelijk, maar wellicht is het wel interessant voor jou. Zeker mensen die nog aan een hogere rente vastzitten kan het interessant zijn om eerste extra af te lossen op je hypotheek. Dit scheelt je de rente betalen, wat direct rendement oplevert.

Voldoende spaargeld

Absoluut een puntje van aandacht, is het spaargeld. Zeker jongeren hebben vaak steeds meer moeite met hun spaargeld op orde hebben. Hoewel spaargeld het imago heeft van saai en geld wat enkel minder waard wordt, heb je het absoluut nodig. Spaargeld is het fundament van je financiën en zorgt voor houvast in tijden dat het even wat minder gaat.

Je wilt uiteindelijk ook je boterham kunnen betalen als je geen werk meer hebt of naar de garage als je auto stuk gaat. Maar spaargeld kan ook bijdragen aan meer geluk in je leven. Daarom hanteer ik drie verschillende spaarpotten die iedereen zou moeten aanleggen.

  • Algemeen spaargeld: Dit spaargeld is bedoelt om grote kosten te betalen die je niet mee begroot in je maandlasten. Denk aan garagekosten, de tandartsrekening of een kapotte wasmachine die je moet vervangen. Lees mijn blogpost over hoeveel spaargeld je moet hebben om meer te weten.
  • Noodbuffer: Niemand wilt te maken krijgen met onzekere tijden, maar het kan iedereen gebeuren. Daarom is de noodbuffer essentieel om te hebben. Kom je bijvoorbeeld opeens zonder werk dan wil je nog wel rond kunnen komen. De noodbuffer helpt je een paar maanden vooruit wat absoluut rust geeft in een roerige tijd.
  • FU Money: Soms wil je drastische verandering in je leven aanbrengen. Een paar maanden op reis om jezelf te herontdekken of wisselen van baan om gelukkig te worden. FU Money staat voor Fuck U Money en is bedacht om letterlijk je middelvinger op te steken naar je huidige situatie om dit te veranderen.

Begin op een makkelijke manier met beleggen

Beleggen kan ontzettend complex en het beste is om het zo simpel mogelijk te houden. Ga je beginnen met beleggen dan is het verstandig om het in het begin zo simpel mogelijk te houden. Heb je nog helemaal geen ervaring met beleggen dan kan het verstandig zijn om eerste te beleggen in een ETF.

Een ETF is een Exchanged Trading Funds, ook we een indextracker genoemd. Dit klinkt ontzettend technisch, maar het komt erop neer dat je in niet in losse aandelen belegt, maar direct in een index. Met een index koop je eigenlijk direct een maandje met aandelen. In feit koop jij een ETF maar zitten er honderden of soms wel duizenden onderliggende bedrijven in deze ETF.

Stel je koop een ETF in de S&P 500 dan beleg je direct in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Vanaf je eerste euro’s ben je dus belegt in 500 verschillende bedrijven waardoor je aanzienlijk minder risico loopt als wanneer je in één enkel bedrijf belegt.

De meeste ETF’s zijn te koop van 30 tot 100 euro, wat betekent dat vrijwel iedere belegger direct een ETF kan kopen. Het is ook helemaal niet belangrijk om direct te starten met flinke bedragen. Maak eerst kennis met de beurs door met een kleiner bedrag te beginnen. Raak je vertrouwt dan kan je langzaam het bedrag verhogen.

Om je succes op de beurs te vergroten, is het interessant om maandelijks geld vrij te maken om te beleggen. Door iedere maand te kopen met de dollar cost average methode , zorg je ervoor dat je niet enkel op een goedkoop of duur moment instapt. Uiteindelijk bepalen alle aankoopmomenten je gemiddelde aankoopprijs waardoor je weer een risico kan afdekken.

dollar cost averaging gak 1024x939

Twijfel je om te beginnen met beleggen dan is het helemaal niet erg om met enkele tientjes per maand te beginnen. Iedere belegger is klein begonnen en uiteindelijk bepaald de tijd en de beurs wat er met je geld gebeurt. De afgelopen 100 jaar hebben bewezen dat de beurs het uiteindelijk altijd beter doet. De vraag is of jij hier vertrouwen in hebt en het kunstje van beleggen en zo min mogelijk doen beheerst.