Hoe koop je aandelen? Aandelen kopen is helemaal niet zo moeilijk als je in eerste instantie zou denken. Vroeger was het vaak erg lastig, maar met de komst van het internet en later de online brokers werd het eigenlijk voor ieder huishoudens direct toegankelijk.

Binnen 15 minuten is het al mogelijk om je te registreren en direct te starten met het kopen van je aandelen. Via online brokers of een bank kan je direct van start gaan!

Nog heel veel mensen zien beren op de weg als het gaat om aandelen kopen Daarom heb ik hieronder een stap voor stap gids gemaakt die je precies uitlegt hoe je kan starten met het kopen van aandelen. Natuurlijk met tips en uitleg zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat zijn aandelen?

Met een aandeel word je eigenlijk een stukje eigenaar van een bedrijf. Het voordeel hiervan is dat wanneer het bedrijf succesvol is de waarde zal groeien en jouw stukje van het bedrijf dus ook meer waard wordt. Jij als investeerder profiteert in dit geval van een koerswinst, maar kan daarnaast ook nog winst maken in de vorm van dividend.

Met dividend ontvang je periodiek een deel van de winst van het bedrij. Koop je een aandeel waar het bedrijf dividend uitkeert dan ontvang je iedere periode een bedrag. Dit staat los van de koers van het bedrijf en is afhankelijk van hoeveel dividend het bedrijf uitkeert en hoeveel aandelen jij bezit.

Als je gaat beleggen dan kan je twee soorten aandelen kopen. Groeiaandelen zijn de aandelen waar de winst vooral zit in de groei van het bedrijf. Dividend aandelen zijn de aandelen die iedere periode een stukje winst genereren en hebben vaak minder groei in de waarde van het bedrijf.

Uitleg om Aandelen te kopen

Ben jij nog een beginnende belegger dan is kan het spannend zijn om je eerste aandeel te kopen. Logisch, want je hebt het nog nooit gedaan. Daarnaast investeert jij je geld ergens in en hoop je dat dit met de tijd rendement (winst) maakt. Allebei deze aspecten zullen spannend zijn en kan je enkel doorbreken door het gewoon te doen.

Wil jij aandelen kopen dan is het daarom verstandig om niet te beginnen met een te groot bedrijf. Zorg dat je eerste vertrouwt raak met een beleggingspartij en hoe het allemaal werkt.

Hieronder een kort stappenplan hoe je kan beginnen met aandelen kopen.

Account aanmaken

Het beste kan jij je aanmelden bij een bank of online broker waar je jouw aandelen kan kopen.Waar jij je aanmeld maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt bij het platform waar jij je aandelen koopt en dat zij aanbieden wat je zoekt.

Hieronder hebben we drie populaire platforms voor je samengevat zodat je precies kan zien wat de voordelen van ieder platform zijn.

Mijn toplijst
4.png
Voordelen
 • Nederlandstalige partij met goede service en goed aanbod van beleggingsproducten
 • Gebruiksvriendelijk beleggen waar ook beginnende beleggers hun weg kunnen vinden
 • Eén van de goedkoopste brokers van Nederland
17.png
Voordelen
 • Beleg met een risico dat bij je past
 • Lage beheer- en transactiekosten
 • gemiddeld jaarrendement van 8%
1.png
Voordelen
 • Laat je wisselgeld uitgroeien tot een vermogen waar je later veel plezier van kan hebben
 • Beleggen met een risico wat bij je past
 • Gratis toegang met de inzichtelijke app van Peaks

Bepaal je doel (budget, termijn en risico)

Ik adviseer altijd om alleen te beleggen met geld dat je kan missen. Het geld wat je erin stopt kan je er wel uithalen, maar je stopt het er natuurlijk in om rendement te maken. Als je aandelen koopt dan werkt dit het beste als je ze zo lang mogelijk vasthoudt en de tijd geeft om geld voor je te maken.

Voor je start met beleggen is het daarom verstandig om te kijken hoeveel je per maand kan missen. Stort iedere maand dit bedrag op je beleggingsplatform zodat je hier aanmelden mee kan kopen. Door dit iedere maand te doen heb je het voordeel dat je over een lange periode aandelen koopt en dus nooit op de piek of bodem koopt. Je komt hierdoor op een gemiddelde prijs waardoor je risico aanzienlijk lager zal liggen.

De termijn waarin je wilt beleggen is ontzettend belangrijk. Ben je jong dan kan je bijvoorbeeld wat meer risico nemen in beleggen dan als jij belegt op latere leeftijd voor je pensioen. Vaak zie je dan ook dat jonge mensen in groeiaandelen zitten en op latere leeftijd steeds meer dividendaandelen kopen.

Je risico bepalen is misschien nog wel het moeilijkst. Zonder risico beleggen kan natuurlijk niet, maar je kan het wel in de hand houden. Zit je alleen maar in groeiaandelen in minder bekende bedrijven dan zijn de risico’s gigantisch groot. Beleg je in dividend aandelen van bedrijven die al tientallen jaren dividend uitkeren dan is het risico een stuk minder groot.

Nog veel te vaak zie ik dat mensen zonder doel aandelen kopen. Ontzettend zonde, want vaak zijn de risico’s hierdoor veel groter als zij eigenlijk zouden willen.

Doe onderzoek naar je aandelen

Nu je geld op je account hebt staan en inzichtelijk hebt voor hoelang je wilt beleggen kan je starten met onderzoek te doen naar welke aandelen je wilt kopen. Dit zijn dus aandelen die passen bij je eerder gestelde doel.

Nu denken mensen dat je hele financiële rapporten moet doorlezen en moeilijk jaarverslagen. Natuurlijk kan je dit doen en daar kan je absoluut je voordeel mee doen, maar het belangrijkste is dat je begrijpt wat het bedrijf precies doet!

Belleg alleen in bedrijf die je 100% begrijpt! De bekendste belegger Warren Buffet zei ooit “Never invest in a business you CANNOT UNDERSTAND”

Een goed idee hiervoor is om een stuk papier te pakken en hierop te schrijven waarom je het bedrijf wilt kopen. Kan jij niet een paar goede punten omschrijven waarom je het aandeel wilt kopen dan moet je het niet doen.

Koop je aandeel

Heb je alle stappen doorlopen dan kan je starten met het kopen van je aandelen. Belangrijk hierin is om te bepalen hoe je dit precies kan doen. Je kan natuurlijk in één keer al je geld in één aandeel stoppen, maar je kan ook kiezen voor andere beleggingsstrategieën. Hieronder een aantal strategieën die op dit moment gebruikt kunnen worden.

 • Dollar Cost Average: Een goede lange termijnsstrategie is de DCA methode. Hier koop je periodiek waardoor je steeds een andere prijs betaald. Het grote voordeel is dat je uiteindelij keen gemiddelde prijs (GAK). Je koop dus nooit op het duurste moment alleen waardoor je minder risico loopt.
 • Buy and hold: Bij deze strategie koop je een etf of aandeel en hou je deze voor altijd vast. Je koopt dus iets om nooit meer te verkopen. Bij deze strategie ga je er vanuit dat de tijd zorgt voor rendement. Hier passen dividend aandelen ook prima in.
 • Momentum strategie: Een veel risicovollere manier van beleggen is beleggen op het momentum. Kortom je belegd in iets wat op dat moment het moment heeft dus ongelofelijk hard omhoog gaat. Hier zijn technische analyses erg belangrijk om instap- en uitstapmomenten te bepalen.
 • Dogs of the Dow: Deze strategie is gericht op bedrijven die ondergewaardeerd zijn. Aan de hand van financiële cijfers kan je zien of een bedrijf zijn koerswaarde waard is. Als de koerswaarde lager ligt dan de waarde van het bedrijf dan kan je zeggen dat het bedrijf ondergewaardeerd is en dus koopwaardig.

Naast een beleggingsstrategie is het ongelofelijk belangrijk om rekening te houden met de verdeling van je beleggingsportefeuille. Zo is het belangrijk om in verschillende branches te beleggen, maar ook in bijvoorbeeld verschillende economieën.

Wat is het beste moment om aandelen te kopen?

Een ongelofelijk veel voorkomende vraag is wat het beste moment is om aandelen te kopen. De koers staat namelijk heel erg hoog en ben je dan niet te laat? De AEX heeft tenslotte nog nooit zo hoog gestaan en zal vast wel naar beneden gaan?

Op al deze vragen heeft niemand het antwoord en nee ook niet al die guru’s op Youtube of andere blogs. De waarheid is dan ook dat niemand precies kan vertellen wanneer jij aandelen moet kopen.

Natuurlijk is het mogelijk om een technische analyse te doen, maar ook dit geef geen garanties. Het enigste gegeven wat ik met je kan delen is de markt met de tijd alleen maar is gegroeid. Natuurlijk kan de markt op korte termijn naar beneden gaan, maar over een veel langere periode heeft het verleden ons laten zien dat het altijd hersteld en daarna groeit.

Kortom als je op de lange termijn aandelen wilt kopen dan laat de geschiedenis ons zien dat het niet zoveel uitmaakt waneer je een goed aandeel koopt. Op de korte termijn kan dit wel uitmaken en daarom ligt het maar net aan je strategie.

Dollar Coast Average strategie

Een erg populaire manier om te beleggen is doormiddel van de Dollar Coast Average strategie. Dit is een perfecte strategie als je ieder maand wil investeren in aandelen. In deze strategie maakt het dan ook niet uit hoe duur een aandeel is. Uiteindelijk bepaald de termijn en verschillende koopmomenten je gemiddelde koopwaarde per aandeel.

Stel je investeert in het begin €1000 dan koop je hiervoor minimaal 4 a 5 verschillende aandelen voor. Hierdoor verspreid je direct je geld over meerdere aandelen en nog belangrijker je zorgt ervoor dat je posities niet te groot zijn waardoor de aankopen in de toekomst nog invloed hebben op de Gemiddelde Aankoop Waarde (GAK). Wanneer jij hierna iedere maand voor €200 aan aandelen wilt kopen dan doe je dit ook elke keer zoveel mogelijk verdeelt.

Hierbij is het belangrijk dat je best een keer €200 in één aandeel kan stoppen. Maar zorg dat je hierna weer evenwicht in je portefeuille aanbrengt.

Bij deze strategie draait alles namelijk om verschillende aankoopmoment creëren voor verschillend bedragen om uiteindelijk nooit alleen op de top of bodem te kopen. Het gemiddelde zorg er uiteindelijk voor dat je aanzienlijk minder risico loopt

aandelen kopen gak 1024x477

Hoe verdien je geld met aandelen?

Uiteindelijk koop je aandelen, omdat je er geld mee wilt verdienen. Maar hoe werkt dit niet precies? Om het makkelijk uit te leggen verdeel ik het in twee delen hoe je geld kan verdienen aan aandelen.

De eerste manier om geld te verdienen met aandelen is op basis van groei. De zogeheten koers van een aandeel is iedere dag anders. Deze zal ook steeds schommelen en hiermee kan je geld verdienen. Koop jij een aandeel en gaat de koers omhoog dan kan jij het aandeel weer verkopen. Het verschil tussen de aanschafkosten en de verkoop is je winst.

De laatste mogelijkheid is op basis van dividend. Wanneer jij een aandeel koopt dan maakt dit bedrijf winst en een deel van deze winst gaat naar de aandeelhouders. Deze winst is ook wel de dividend en krijg je per aandeel uitgekeerd. Heb jij meer aandelen in een bedrijf dan krijg je dus ook meer dividend.

Tips eerste aandelen kopen

Natuurlijk zijn er ontzettend veel dingen waar je op moet letten als je jouw eerste aandeel gaat kopen. Hieronder hebben wij daarom nog een aantal tips

Soms moet je gewoon starten

Je kan niet altijd pas starten met iets als je 100% weet wat je doet of als je er goed in bent. Je bent tenslotte ook begonnen met lopen terwijl het nog vallen en opstaan was. Voor beleggen geldt exact hetzelfde. Je gaat fouten maken en je zal verlies maken, maar door te leren zal je in de toekomst alleen maar betere beslissingen maken.

Kortom door gewoon te starten zal je zien dat je ontwikkeling veel sneller zal gaan. Ook is dit vaak kostbare tijd en tijd is geld als het gaat om beleggen. Start daarom gewoon met het kopen van aandelen, maar zorg dat je wel een plan hebt!

Er zijn meer mogelijkheden naast aandelen

Naast aandelen is het ook mogelijk om in andere dingen dingen te investeren. Het mooie hiervan is dat het vaak gewoon kan op het platform waar jij ook je aandelen koopt. Let op dat geldt niet voor alles wat wij hieronder samenvatten.

 • ETF: Een ETF is eigenlijk een pakket aandelen die samen een index volgen. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer jij een ETF koopt dus belegt in meerdere bedrijven tegelijk.
 • Beleggingsfonds: Dit is bijna hetzelfde als een ETF alleen wordt dit beheert door een fondsbeheerder. Dit is ook een mandje met aandelen, maar is in tegenstelling tot een ETF eenmaal daags te verhandelen. De waarde volgt dus niet de index.
 • Obligaties: Een Obligatie is (stukje) lening die je geeft aan een bedrijf. Voor deze lening ontvang je een rente en moet afbetaald zijn binnen de afgesproken tijd
 • Grondstoffen: Lang niet zo populair, maar absoluut interessant zijn grondstoffen. Zeker goud en zilver zijn op dit moment erg populair om in te beleggen. Het voordeel hiervan is dat deze ontzettend waardevast zijn.
 • Bitcoin: Voor veel mensen digitaal geld, maar eigenlijk is het veel meer dan dat! Bitcoin is een idee waar decentraal betalingen kunnen worden gedaan. De decentrale omgeving maakt het zo uniek en investeren in bitcoin kan interessant zijn als jij in het idee gelooft.

Concentreer je op dingen die je kan beheersen

Een slechte eigenschappen van ons is dat we vaak overal grip op willen hebben, maar met aandelen kopen heb je dat niet. Zodra je een aandeel wilt kopen weet je bijvoorbeeld niet of dat het aandeel hierna omhoog of omlaag gaat. Niemand weet het!

De prijs die het aandeel heeft wordt bepaald door het aantal kopers en investeerders in het aandeel. Het gedrag van deze groep bepaald de waarde van het aandeel en daarom heb je hier geen grip op.

Concentreer je daarom op waar je wel grip op hebt. Doe bijvoorbeeld goed onderzoek naar bedrijven waar je een aandeel in wilt kopen. Koop aandelen wanneer jij in het aandeel gelooft en verkoop ze wanneer jij dat nodig vindt. Dit zijn onderdelen waar je grip op hebt en voor de rest niets.

Geef investeringen de tijd

Ga je aandelen kopen dan hoop je natuurlijk dat deze vanaf dat moment als een raket omhoog gaat. Tesla is daar misschien wel het grootste voorbeeld van. Binnen een jaar ging het aandeel van €100 naar ruim €800.

Toch heeft de geschiedenis ons geleerd dat dit voor heel veel aandelen niet geldt. Wanneer jij een aandeel koopt dan kan deze omhoog of omlaag. Vaak zie je dat je het aandeel het ene moment op een mooie winst staat terwijl een maand later alles in het rood staat. Over het algemeen geldt dat aandelen over de tijd hun waarde pas zullen bewijzen. Natuurlijk zijn er altijd extreme groeiaandelen, maar vaak gaan er jaren en soms wel tientallen jaren over voor een bedrijf haar echte waarde zal halen.