Geld verdienen met beleggen, het is nog nooit zo makkelijk geweest. Althans dat is de mening van honderden finfluencers die je op Instagram en Youtube dit graag uitleggen. Natuurlijk ziet hier een kern van waarheid in, want met beleggen kan je geld verdienen. Alleen kan je er ook een hoop geld mee verliezen. Daarom een artikel waarin ik je alles uitleg over geld verdienen met beleggen zonder beloofde rendementen, snelle winsten en gigantische risico’s.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom geld verdienen met beleggen?

Als het goed is heb je inmiddels een aardig spaarpotje opgebouwd om bepaalde risico’s in je leven af te dekken. Denk hierbij aan als iets stuk gaat of als je een tijdje zonder werk komt te zitten. Dit noem je ook wel je noodbuffer of financiële buffer.

Daarnaast heb je nog een vermogen wat je gewoon op je spaarrekening hebt staan. Jarenlang kon je met de rente op je spaarrekening dit vermogen laten groeien. De afgelopen jaren zakte de rente op je spaarrekening naar 0% waardoor dit geld eigenlijk stilstond.

Dit lijkt geen probleem, maar in door inflatie kan je met dit vermogen jaarlijks steeds wat minder kopen. Gemiddeld is er ongeveer 2% inflatie per jaar. Je kan dus stellen dat je over 10 jaar 20 procent minder kan kopen met dit vermogen. Maar met de torenhoge inflatie dit jaar zou dit nog wel eens veel minder kunnen zijn.

Om inflatie tegen te gaan, is het belangrijk om over je vermogen rendement te maken. Dit betekent dat als je jaarlijks 2% rendement maakt, je over 10 jaar dus nog net zoveel kan kopen als nu. Maar maak je meer rendement dan neemt je vermogen nog meer toe en kan je over 10 jaar veel meer kopen als nu.

Dit is het begin hoe veel miljonairs hun vermogen hebben opgebouwd en hoe jij ook rijk worden kan.

Strategisch geld verdienen met beleggen

Ik schrijf hierboven strategisch geld verdienen met beleggen, omdat dit de basis is van beleggen. Veel mensen denken dat beleggen een spel is als het casino, maar dat is het zeker niet. Althans als je het op een slimme manier doet niet.

Over de afgelopen 100 jaar heeft de beurs gemiddeld een rendement van 10% per jaar gemaakt.

Het is geen geheim dat rijke mensen hun geld slim inzetten. Warren Buffet belegde als 11-jarige jongen en is hiermee één van de rijkste mensen ter wereld geworden. Niet door in risicovolle bedrijven te investeren, maar door slim te beleggen. Hij belegde in waardevolle bedrijven, gaf zijn beleggingen de tijd, verkocht nauwelijks beleggingen en bleef zijn hele leven investeren.

Wil jij geld verdienen met beleggen dan draait het niet om snel rendement maken, maar om een goed beleggingsplan waardoor je het jaren als belegger kan volhouden.

In mijn ogen zijn er dan ook drie belangrijke factoren die bepalen hoeveel geld je kan verdienen met beleggen. Voordat ik op deze 3 factoren

Factor 1: Inleg

Bij beleggen is het verstandig om goed na te denken over je inleg. Het eerste waaraan je denkt is met hoeveel geld je gaat beleggen. Dit is ook belangrijk, want met een hoger bedrag kan je uiteindelijk ook een hoger vermogen opbouwen.

Maar echt doorslaggevend is wanneer je dit geld investeert in de beurs.

Je kan er voor kiezen om direct al je geld te investeren, maar dat betekend dat je al je al je geld op één moment in de markt stopt. En weet jij van te voren of dit een goed of slechts moment is?

Om een voorbeeld te geven zie je hieronder de prijsverloop van de prijsverloop van Down Jones (Amerikaans beurs).

Down Jones Index.png 1620w

Had je in het jaar 2000 al je geld in de beurs gestopt dan had je ruim 7 jaar moeten wachten voordat je winst had gemaakt. Om vervolgens hierna weer flink verlies te maken om pas in 2010 weer op winst te staan. Je hebt dus 10 jaar moeten wachten voordat er echt en positief rendement kwam.

Dit is precies de reden waarom het in veruit de meeste gevallen niet verstandig is om in één keer als je geld te beleggen. Hoe gunstig het soms ook lijkt, je weet nooit wat de beurs de komende periode gaat doen.

Wil je dit risico afdekken dan is periodiek beleggen een goed idee. Zo kan je bijvoorbeeld iedere maand investeren waardoor je op verschillende moment op beurs investeert. Je koopt dus op dure momenten, maar ook op goedkope momenten. Uiteindelijk bepalen al deze verschillende aankoopmomenten en de huidige stand van de beurs je rendement.

Hierbij het belangrijk dat je wel vertrouwt dat de beurs de aankomende decennia’s blijft groeien.

Factor 2: Tijd

Eén van Warren Buffett belangrijkste factoren van succes is tijd. Hij begon op als 11 jarige jongen en doet dit als 91-jarige man nog steeds. Inmiddels belegd hij dus 80 jaar en heeft zijn vermogen dus 80 jaar rendement kunnen maken.

Je zou denken dat vooral de bedrijven waarin hij investeert belangrijk zijn, maar dat is niet zo. Warren Buffet investeert in relatief ‘saaie’ bedrijven die hij vaak decennia’s in zijn bezit hebt. Vooral het lang vasthouden van zijn investeringen en het de tijd geven bezorgd hem een gigantisch vermogen.

Zo was zijn vermogen op 14-jarige leeftijd ongeveer 5.000 dollar en was dit op zijn 26ste 26.000 dollar waard. Nog geen gigantisch schok, maar dat komt pas in de tientallen jaren hierna. Op 30 jarige leeftijd had hij namelijk zijn eerste miljoen, op 37-jarige leeftijd zijn eerste 10 miljoen en op zijn 50ste zijn eerste 100 miljoen. Op zijn 55ste werd hij biljonair en op 91-jarige leeftijd had hij ruim 90 biljoen dollar!

99% van Warren Buffett zijn vermogen wist hij pas op te bouwen na zijn 50ste verjaardag.

Dit principe geldt voor heel veel beleggers. Beleggen is vaak een parabolisch effect. Dit betekend dat de winsten met de tijd steeds groter worden, omdat het vermogen dan ook steeds groter is. 2% rendement op €10.000 wordt €10.200 waard. Maar dat jaar erop krijg je 2% rendement op €10.200. Dit betekend dat je vermogen niet moet €200 toeneemt maar met €202.

Blijft het jaarlijks rendement gelijk dan zal je jaarlijks vermogen toenemen als je het rendement maar investeert. Dit noem je ook wel het rente-op-rente effect. Als voorbeeld hieronder wat een vermogen van €10.000 doet als je deze 30 jaar laat staan met een jaarlijks rendement van 10%.

geld verdienen met beleggen rendement 2048x950.png 2048w

Duidelijk is te zien dat het rendement jaarlijks steeds sneller toeneemt. Dit komt door het fenomeem wat ik hierboven omschrijf. Je inleg blijft hetzelfde, maar door het rendement neemt het vermogen toe. Dat jaar erop maak je dus rendement over je inleg + het rendement. Dat jaar erop weer over je inleg + het rendement + het rendement etc.

Factor 3: Rendement

Bij het jaarlijks rendement ben je geneigd om direct voor het hoogste rendement te gaan. Lekker snel geld verdienen met beleggen klinkt super aantrekkelijk, maar vergeet niet dat hoge rendementen vaak samen gaan met hoge risico’s.

Maak jij in je eerste jaar een behoorlijke winst, maar daalt hierna de koers en kom je flink in het rood te staan dan slaat de paniek toe. Verkoop jij vervolgens al je beleggingen dan blijf je achter met een flink verlies en dat is het laatste wat je wilt.

Daarom is het zo belangrijk om te beleggen met een risico wat bij je past.

90% van de beleggers doet het minder goed als het gemiddelde jaarlijkse rendement van de beurs.

Met dit gegeven moet jij je afvragen of het zinvol is om zelf aandelen te kopen of dat je beter af bent met het gemiddelde rendement van de beurs?

Vertrouw jij op het gemiddelde rendement van de beurs dan kan je met ETF beleggen goed gespreid beleggen. Je investeert dan direct in honderden of duizenden bedrijven tegelijk waardoor het resultaat van één bedrijf geen grote invloed heeft.

Met ETF beleggen heb je wellicht niet de gigantische jaarlijkse winsten als je met een los aandeel hebt, maar dek je wel veel risico’s af. Hieronder een voorbeeld wat je vermogen had gedaan als je € 10.000 had geïnvesteerd in All World Index ETF of los aandeel als Meta.

geld verdienen met beleggen risico.png 1844w

Meta is één van de succesvolste bedrijven van de afgelopen 10 jaar. Het is het bedrijf achter Facebook, Instagram en Whattsapp. Duidelijk is te zien dat de jaarlijkse rendementen extremer zijn als die van de ETF. Vele jaarlijkse hoge winsten, maar ook veel hogere verliezen. De klinkt ideaal als het gaat om de winsten, maar bij verliezen moet je als belegger veel vertrouwen hebben in het bedrijf om het te blijven bezitten.

Veel beleggers gaan bij flinke verliezen uit paniek verkopen om een beter rendement op andere aandelen te zoeken. Dit kopen en verkopen zorgt voor onnodige hoge handelskosten en zorgt er uiteindelijk voor lagere rendementen.

Nu klinkt het alsof losse aandelen altijd een slecht idee zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Met een goede spreiding van aandelen (en wellicht ETF’s) kan je een stabiele beleggingsportefeuille maken. Het gaat om voldoende spreiding om uiteindelijk tot een aanvaardbaar risico te komen.

Conclusie: Geld verdienen met beleggen

De kans is groot dat je precies wilt weten hoe je geld kan verdienen met beleggen. Een veel betere vraag zou zijn, hoe kan je een vermogen opbouwen door te beleggen?

Met de bovenstaande drie factoren heb je de belangrijkste basis van het beleggen te pakken. Wil jij snel rendement dan is beleggen over het algemeen een slecht idee. Niemand weet wat de beurs gaat doen en of je op de korte termijn geld kan verdienen met beleggen weet ook niemand.

Op de lange termijn geld verdienen met beleggen is een hele ander verhaal. Had jij 50 jaar geleden € 1.000 belegd dan was dit door de jaarlijkse rendementen € 46.902 waard geworden. Je hebt van € 1.000 in 50 jaar dus bijna €47.000 weten te maken.

Tot nu toe blijkt de beurs op de lange termijn rendabel. Natuurlijk zegt dit niets voer de toekomst, maar als jij de bovenstaande drie factoren goed toepast dan kan je op de lange termijn stabiel een groter vermogen opbouwen.

In eerst instantie om je vermogen te beschermen tegen inflatie, maar uiteindelijk ook om meer vermogen op te bouwen.