Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Geld investeren zonder risico: 12 tips om je geld te beleggen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2021
 • Beleggen

Wil je geld investeren zonder risico dan moet ik je helaas teleurstellen. Investeren brengt namelijk altijd een bepaald risico met zich mee. Daarom heb ik het liever over geld investeren met zo min mogelijk risico.

Zelfs geld op een spaarrekening zetten brengt namelijk een bepaald risico met zich mee. Al is dit risico gigantisch laag en eigenlijk verwaarloosbaar.

Met de tips hieronder loop je wel iets meer risico als bijvoorbeeld het geld op je spaarrekening zetten, maar het rendement kan ook een stuk hoger zijn. Laten we snel starten met het geld investeren zonder risico en vandaag nog rendement erop maken.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Geld beleggen zonder risico

Geld beleggen zonder risico zou natuurlijk ontzettend prettig zijn. Maar je loopt natuurlijk altijd risico als je gaat investeren. Het enigste wat je kan doen is het risico minimaliseren door een risico te kiezen wat bij jou past. Kortom je moet niet wakker liggen van je belegging of het gevoel hebben dat je het iedere dag in de gaten moet houden

Hieronder een lijst met brokers waar je kan beleggen.

Mijn toplijst
5.png
Voordelen
 • De grootste en goedkoopste exchange van Nederland
 • Gevestigd in Nederland met Nederlandse support
 • Verzekerde wallets tot $255 miljoen
4.png
Voordelen
 • Nederlandstalige partij met goede service en goed aanbod van beleggingsproducten
 • Gebruiksvriendelijk beleggen waar ook beginnende beleggers hun weg kunnen vinden
 • Eén van de goedkoopste brokers van Nederland
11.png
Voordelen
 • Veilig beleggen in edelmetalen
 • Investeert exclusief in fysiek goud
 • Lage kosten
16.png
Voordelen
 • Jaarlijks 8,1% rendement
 • Beleg in supermarkten, winkelcentra & woningen
 • Beoordeeld met een 8,8

Beleg je wisselgeld

Een super handig manier om geld te verdienen zonder risico is door niet met al te grote bedragen te starten. Door met je wisselgeld te beleggen kan je steeds met kleine bedragen rendement maken.

Peaks heeft daarom een super handig app ontwikkeld. Wanneer jij een betaling doet dan zorgt de app dat deze afgerond een bedrag belegd.

Stel je koop iets van €2,30 dan zorgt Peaks dat er automatisch €0,70 belegd wordt via de app. Super handig, want als het om zulke kleine bedragen gaat heb je het waarschijnlijk niet eens door

Een ander voordeel van Peaks is dat de app zelf zorgt dat je geld wordt belegd aan de hand van het risico dat jij instelt. Je hoeft dus niets zelf te doen!

stel je doet 50 pintransacties per maand en legt gemiddeld €0,60 weg. Dan spaar je iedere maand €30 wat jaarlijks dus €360 is. Met het laagste risicoprofiel maak je 2,6% rendement wat toch €8 in het eerst jaar is.

Goud & zilver

Goud en zilver waren in de vroege tijden nog belangrijk betaalmiddelen, maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt als belegging. Edelmetalen zoals goud en zilver zijn namelijk een bescherming tegen inflatie. Dit betekend dat goud en zilver over langere tijd altijd meer waard blijven als de geldwaardering zal groeien.

Kort uitgelegd betekend dit dat als je een euro op de bank laat staan en hier geen rendement op maakt deze naar 10 jaar minder waard is geworden. De euro is nog steeds één euro alleen kan je er minder voor kopen. Een brood is bijvoorbeeld niet €1,50 meer, maar kan na 10 jaar €1,90 kosten.

Door je geld te investeren in goud of zilver zog je dat deze over langer termijn meer waard worden dan de inflatie zal groeien. Let wel op dat ik het hier heb over de lange termijn. Het kan best dat wanneer jij nu goud koopt dit volgend jaar minder waard is.

goud waarden 1024x555

Aflossen op je hypotheek

Aflossen op je hypotheek linkt niet bepaald sexy, maar het tegendeel is waar! Het grootset voordeel van aflossen op je hypotheek is dat je geen risico loopt. Je lost tenslotte af op een schuld van je die je uiteindelijk toch moet aflossen.

Het grootste voordeel hiervan is dat over het geld wat je investeert geen rente betaald. Een absolute aanrader is om dat geld wat je bespaart weer te investeren. Dit heet ook wel het sneeuwbaleffect en werkt voor de lange termijn uitstekend.

Wist je bijvoorbeeld dat €10.000 op je hypotheek aflossen op een hypotheek met 2,5% rente je €250 per jaar scheelt. Dit klinkt niet super veel, maar investeer je die €250 weer dan brengt het dat jaar erop weer extra op. Ieder jaar groeit het bedrag wat je bespaart dus en neemt je hypotheek steeds sneller af.

Beleg in (staats)obligaties

Wanneer je belegt in staats obligaties dan leen je geld aan de overheid. Investeer je in reguliere obligaties dan leen je geld uit aan een bedrijf. Je kan je voorstellen dat geld uitlenen aan de overheid wat minder risico met zich meebrengt als je dit bij bedrijven doet. Let daarbij wel op dat je landen kiest die een betrouwbare economie hebben zoals Nederland en Duitsland.

Wanneer je een obligatie neemt dan leen je in de werkelijkheid je geld uit. Hiervoor terug krijg je een bepaalde rente van de staat of het bedrijf. Deze rente of het rendement zoals ze dat noemen is van te voren vastgelegd net zoals de looptijd. Van te voren weet je dus wanneer je jouw investering en het rendement terug hebt.

Let wel op dat ook hier een risico aan zit. Wanneer het bedrijf of de staat failliet gaat dan ben jij je investering kwijt. Natuurlijk is dit risico vaak beperkt en zeker bij staatsobligaties, maar het risico is er altijd.

Beleg in ETF’s

Beleggen in aandelen is voor veel mensen een groot risico. Hoewel de beurs minder op en neer schommelt als bijvoorbeeld Bitcoin kan je behoorlijk de mist in gaan. Voor aandelen moet jij je wel degelijk inlezen in het bedrijf en hun financiële situatie. Doe je dit niet dan weet je ook niet waar jij je geld in stopt en is eigenlijk het risico gigantisch oog.

Een beter manier is om te investeren in ETF’s. Dit zijn eigenlijk gewoon een pakket met aandelen in een bepaalde index die dus ook die koers zal volgen. Het kan dus bijvoorbeeld betekenen dat je een ETF koopt die alle grote bedrijven van de NASDAQ volgt. Doordat jij je geld verdeelt over heel veel verschillende aandelen (bedrijven) zijn de risico’s minimaal. Gaat er namelijk iets fout met één van de bedrijven dan zullen andere bedrijven deze klapt kunnen opvangen.

Bij ETF’s geldt hetzelfde als bij heel veel beleggingen zonder risico. Dit is alleen het geval als je voor langere tijd in een ETF zit. Niemand heeft namelijk de garantie dat een ETF alleen groeit. Als jij net instapt en de ETF zakt dan heb je verlies. Stap jij er dan uit dan heb je dus verlies gemaakt, maar het kan best dat deze na 4 jaar een mooie winst heeft.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Beleg in dividend aandelen

Dividend aandelen zijn inderdaad gewoon losse aandelen, maar vaak zijn dit veel stabielere bedrijven. Vaak hebben de bedrijven al tientallen jaren een stabiel bedrijf en kunnen ze dividend uitkeren, omdat ze al hele lange tijd winst maken.

Een deel van de winst keren zij uit aan aandeelhouders en dat is dan de dividend. De beste tips welke ik je hierbij kan geven is om bedrijven te zoeken die al tientallen jaren een goed dividend uitkeren. Vaak zijn deze bedrijven vrij stabiel in de koers waardoor het dividend een mooi rendement is.

Ook bij dividend aandelen geldt dat er een bepaald risico aanzit. Toch is dit risico veel minder groot als bijvoorbeeld het beleggen in groei aandelen of IPO’s

Bekijk mijn favorieten broker

Huis verduurzamen

Je huis verduurzamen is naast geld investeren zonder risico ook nog eens goed voor het milieu. Toch zien veel vooral het laatste als voordeel en staan ze niet stil bij wat het je kan opleveren. Zo kunnen zonnepanelen je al €700 per jaar besparen terwijl de investering slechts €4000 is.

Belangrijk om hier bij te vermelden is dat er op dit moment veel subsidie is. Als deze worden afgebouwd dan zal waarschijnlijk het rendement ook minder zijn. Zo weet je op dit moment dat de salderingsregeling in 2031 wordt afgeschaft. Wat betekend dat je inkomende stroom en afgenomen stroom van elkaar worden afgehaald. Na 2031 krijg je gewoon een vergoeding voor je inkomende stroom en betaal je voor je verbruikte stroom. Dit zal jou uiteindelijk minder opleveren waardoor ook het rendement minderi s.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Geld investeren in een vakantiewoning

Heb je wat meer geld liggen en wil je dit ergens in investeren dan kan je overwegen om een vakantiewoning te kopen. Heel veel vakantieparken zoals Roompot, Landel enz. bieden de optie om een vakantiewoning te kopen. Het grote voordeel is dat jij vaak hier je vakantie kan houden en dit dus vaak niets meer kost en als je er niet bent het huisje verhuurt kan worden.

Ik moet hier wel echt een kanttekening maken. Wil je investeren in een recreatiewoning dan dien je echt rekening te houden met een aantal factoren. Reken eerst wat het onderhoud, bezit en verhuur precies allemaal kosten. Pas als je weet wat je jaarlijks kwijt en wat de dekkingsgraad qua boekingen is, kan je bereken wat je rendement is.

Ook moet je rekening houden met bijvoorbeeld het park waar het huisje op gevestigd is. Zo worden oudere huisjes op oudere parken bijvoorbeeld minder makkelijk verhuurt en kan je wel eens onder de verwachte opbrengsten uitkomen.

Het investeren in vakantiewoningen is dus niet geheel risicoloos, maar is absoluut een optie zolang je maar een aantal aspecten in het oog houdt. RTL maakt eerder een mooi artikel erover.

Beleggingsfondsen

Heb je helemaal geen zin om ook maar 1 seconden om te kijken naar je geld dan is een beleggingsfonds misschien iets voor je. Een beleggingsfonds is net als een ETF een verzameling van aandelen, maar dan wordt deze beheert door een expert en volgt deze niet direct een index. Zo kan een beleggingsfonds bijvoorbeeld aandelen bevatten van verschillenden beurzen. Hierdoor probeert de expert de markt te verslaan terwijl een ETF de markt volgt.

Door geld te steken in meerde bedrijven loop je minder risico. Het is waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier van beleggen op dit moment. Om deel te mogen nemen aan een beleggingsfonds moet je wel een percentage/bedrag betalen. Het is dus niet gratis om je belegging te laten beheren.

Investeren in een garagebox of parkeerplaats

In steden met weinig parkeerplaats of hoge parkeerkosten kan het zeer lucratief zijn om garageboxen verhuren. Stel je koopt een garagebox in het centrum van Amsterdam voor €35.000 en je verhuurt deze voor €400 per maand. Dan heb je deze met ongeveer 7 jaar terugverdient. Hierna maak je dus winst en kan je dit geld weer herinvesteren. Zo kan je na een aantal jaar een tweede garagebox of parkeerplaats kopen.

Het grote voordeel is dat parkeerplaatsen en garageboxen de aankomende jaren zeker in trek blijven. Bedrijven als Tesla laten zien dat elektrisch rijden ongelofelijk populair is en daarmee weet je dat auto’s nog wel even in ons bestaan blijven. Kan jij bijvoorbeeld 3 of 4 garageboxen voor je pensioen bij elkaar sparen dan levert dit maandelijks een mooi bedrag op.

Investeren in garageboxen 1024x555

Vastgoed fondsen

Zelf in vastgoed investeren is nog niet zo makkelijk. Op dit moment is vastgoed erg duur waardoor alleen de experts weten wat ze echt doen. Betekend dit dat je niet meer rijk kan worden met vastgoed? Nee natuurlijk niet er zijn nog voldoende mogelijkheden in de vastgoed om rendement te maken. Wil je dit alleen met een zo laag mogelijk risico dan kan je dit het best doen door een vastgoed fonds te nemen.

Hier is het ook belangrijk om te vermelden dat je er voor de lange termijn inzit. Stel er komt een crash zoals in 2009 dan kan het betekenen dat je investering minder waard wordt. Een expert zal hier een stuk slimmer met je investering omgaan als jij. Vaak zie je dat mensen dan in paniek raken en met een hoop verlies blijven zitten. Een expert zorgt dat er gekeken wordt wat de risico’s zijn om te blijven zitten en of dit bijvoorbeeld na 5 of 10 jaar weer weggetrokken kan zijn.

Vastgoed is een markt waar je verstand van moet hebben en is lang niet zo makkelijk als iedereen denk. Wil je toch geld investeren zonder risico in vastgoed dan is een fonds een goede optie.

Investeer in Bitcoin

Eerlijk moet ik hier bekennen dat je wel in het concept van de Bitcoin moet geloven. Maar geloof je in een decentrale samenleving dan is de Bitcoin absoluut iets waar je in kan investeren. De afgelopen jaren is de markt redelijk volwassen geworden en zijn er veel grote bedrijven die ook hun vermogen in de Bitcoin stoppen. Niet zo gek, want op dit moment is er geen markt te vinden waar zoveel rendement valt te maken als met de Bitcoin.

Dit is van alle opties die we bespreken wellicht wel de meest risicovolle manier van investeren. Niet omdat ik niet geloof in deze markt, maar simpel vanwege het een vrij nieuwe markt is. De echt praktische voorbeelden moeten nog komen en de absolute acceptie ook. Maar hierdoor zijn de rendementen vaak ook een stuk hoger in de bitcoin!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Eén reactie op “Geld investeren zonder risico: 12 tips om je geld te beleggen”

 1. Magnus schreef:

  Als u wilt investeren, moet u rekening houden met cryptocurrency zoals bitcoin. Ik daghandel en stel voor dat je handelt met Sarah Barton. Ik doe het nu ruim 1 jaar en het gaat goed met me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram