Wil je geld investeren zonder risico dan moet ik je helaas teleurstellen. Investeren brengt namelijk altijd een bepaald risico met zich mee. Daarom spreek je bij beleggen vaak over het gewenste rendement en het risico dat je loopt balanceren.

Risicoloos beleggen kan je beter omschrijven als geld beleggen met een minimaal risico. Ik leg je je hieronder alles uit over waarop je moet letten en hoe je dit kan doen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Kan je geld investeren zonder risico?

Het korte antwoord hierop is, nee! Je kan geen geld beleggen en daarbij geen enkel risico lopen.

Een kanttekening hierbij is dat je wel het risico kan minimaliseren. Je kan dus absoluut minder risico lopen als belegger.

Over het algemeen kan je aanhouden dat snelle en hoge rendementen, samengaan met hoge risico’s. En kleinere risico’s samengaat met lagere rendementen.

risicos beleggen 1024x555

Wil jij geld investeren zonder risico dan draait het vooral om een goede spreiding van je belegging. Dit geldt in waarin je belegt als de tijd. Zorg je dat je dus breed gespreid belegt en dit over een lange periode doet dan minimaliseer je al een groot deel van het risico.

Hoe kan je beleggen zonder risico?

Je kan je risico’s beperken door breed gespreid te beleggen, maar hoe werkt dat nou precies?

Als belegger zijn er een aantal dingen waar je invloed op hebt:

Beleg alleen met geld wat je kan missen

Ga eerste voor voldoende spaargeld voordat je gaat beleggen. Kinderachtig?

Eén van de grootste risico’s van beleggen, is dat je het geld uit je beleggingen moet halen omdat je het nodig hebt. Heb je het vermogen niet voldoende tijd gegeven om rendement te maken, dan kan dit een hoop verlies opleveren.

Je gaat dus eerst aan je financiële rust werken, voordat je gaat beleggen. Over het algemeen kan je aanhouden dat een alleenstaande €6.500 en gezin met twee kinderen €10.00 aan spaargeld moet hebben (Nibud).

Zorg voor voldoende spreiding in je beleggingen

Als eerste bepaal je zelf de spreiding van je beleggingen. Stop jij al je geld in één investering dan ben je afhankelijk van de prestaties van die ene investering. Zo kan je ervoor kiezen om in verschillende beleggingen te stappen zoals aandelen, obligaties of vastgoed.

Veel beleggers houden het wat makkelijker en beleggen het liefst op de beurs. Hier is het belangrijk om voldoende spreiding te hebben in verschillende sectoren, regio’s en type beleggingen.

Dit is precies de reden waarom er steeds meer mensen voor een ETF kiezen. Hiermee heb je direct een brede spreiding in je belegging, daar later meer over.

Ga periodiek beleggen

De markt time en op het laagste punt instappen wilt iedereen. En toch is het een slecht idee.

Niemand kan de markt time en als het je wel lukt dan is het vaak meer geluk als wijsheid. Wil jij de risico’s hier beperken dan kan je beter periodiek beleggen. Je belegt op bijvoorbeeld iedere maand voor een vaste bedrag.

Op deze manier koop je op de dure- als goedkope momenten waardoor je uiteindelijk op een gemiddelde prijs uitkomt. Je beperkt hiermee het risico dat je enkel op het dure moment belegt.

periodiek beleggen etf 1024x458

Beleggen doe je altijd voor de lange termijn en dus voor minimaal 10 jaar. Het liefst nog langer

Manieren om te beleggen zonder risico

Je hebt nu wat basisinformatie over hoe je het risico kunt beperken, maar je wilt natuurlijk ook weten waarin of hoe je kan beleggen met minder risico.

Beleg je wisselgeld

Een leuk beginnen om kennis te maken met beleggen, is met je wisselgeld. Bij iedere transactie die jij doet, kan je deze afronden en daarmee beleggen. Je begint dus met kleine bedragen beleggen.

Peaks heeft daarvoor een super handig app ontwikkeld. Wanneer jij een betaling doet dan zorgt de app dat deze word afgerond en het wisselgeld automatisch word belegd.

Stel je koop iets van €2,30 dan zorgt Peaks dat er automatisch €0,70 belegd wordt via de app. Super handig, want als het om zulke kleine bedragen gaat heb je het waarschijnlijk niet eens door

Een ander voordeel van Peaks is dat de app zelf zorgt dat je geld wordt belegd aan de hand van het risico dat jij instelt. Je hoeft dus niets zelf te doen!

stel je doet 50 pintransacties per maand en legt gemiddeld €0,60 weg. Dan spaar je iedere maand €30 wat jaarlijks dus €360 is. Met het laagste risicoprofiel maak je 2,6% rendement wat toch €8 in het eerst jaar is.

Aflossen op je hypotheek

Aflossen op je hypotheek linkt niet bepaald sexy, maar het tegendeel is waar! Het grootset voordeel van aflossen op je hypotheek is dat je geen risico loopt. Je lost tenslotte af op een schuld van je die je uiteindelijk toch moet aflossen.

Het grootste voordeel hiervan is dat over het geld wat je investeert geen rente betaald. Een absolute aanrader is om dat geld wat je bespaart weer te investeren. Dit heet ook wel het sneeuwbaleffect en werkt voor de lange termijn uitstekend.

Wist je bijvoorbeeld dat €10.000 op je hypotheek aflossen op een hypotheek met 2,5% rente je €250 per jaar scheelt. Dit klinkt niet super veel, maar investeer je die €250 weer dan brengt het dat jaar erop weer extra op. Ieder jaar groeit het bedrag wat je bespaart dus en neemt je hypotheek steeds sneller af.

Beleg in ETF’s

Beleggen in aandelen is voor veel mensen een groot risico. Hoewel de beurs minder op en neer schommelt als bijvoorbeeld Bitcoin kan je behoorlijk de mist in gaan. Voor aandelen moet jij je wel degelijk inlezen in het bedrijf en hun financiële situatie. Doe je dit niet dan weet je ook niet waar jij je geld in stopt en is eigenlijk het risico gigantisch oog.

Een beter manier is om te investeren in ETF’s. Dit zijn eigenlijk gewoon een pakket met aandelen in een bepaalde index die dus ook die koers zal volgen. Het kan dus bijvoorbeeld betekenen dat je een ETF koopt die alle grote bedrijven van de Amerikaanse beurs of een Wereldwijd gespreide ETF.

Op deze manier beleg jij in honderden of zelfs duizenden bedrijven te gelijk. Je hebt dus direct een goede spreiding in type bedrijven, sectoren en regio’s. Vanaf je eerste euro heb je dus een perfecte spreiding.

Loop je dan helemaal geen risico met een ETF? Natuurlijk wel, maar uit de prestaties van de afgelopen 50 jaar blijkt dat je met een ETF ongeveer 10% rendement per jaar maakt.

Zelf beleggen in aandelen

Vind jij het beleggen zo leuk dan kan je ervoor kiezen om zelf in aandelen te beleggen. Onthoud wel dat je belegt vanwege het rendement en dat 80% van de beleggers die zelf aandelen koopt het minder goed doet als het marktgemiddelde.

Ga je zelf beleggen dan moet je dus een beter rendement behalen als een goed gespreide ETF. Anders ben je heel veel veel tijd en energie kwijt aan het bestuderen van aandelen zonder dat het iets oplevert.

Met losse aandelen ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk om de risico spreiding in de gaten te houden. Maar doe je dit goed dan kunnen de juiste losse aandelen je een beter rendement opleveren als een breed gespreide ETF.

Veel vaker zie je helaas dat de risico’s hier worden onderschat. De beleggingsportefeuille zijn vaak gericht op snelle rendementen en niet op een goede balans om ook in minder tijden prettig te blijven beleggen.

Huis verduurzamen

Je huis verduurzamen is naast geld investeren zonder risico ook nog eens goed voor het milieu. Toch zien veel vooral het laatste als voordeel en staan ze niet stil bij wat het je kan opleveren. Zo kunnen zonnepanelen je al €700 per jaar besparen terwijl de investering slechts €4000 is.

Belangrijk om hier bij te vermelden is dat er op dit moment veel subsidie is. Als deze worden afgebouwd dan zal waarschijnlijk het rendement ook minder zijn. Zo weet je op dit moment dat de salderingsregeling in 2031 wordt afgeschaft. Wat betekend dat je inkomende stroom en afgenomen stroom van elkaar worden afgehaald. Na 2031 krijg je gewoon een vergoeding voor je inkomende stroom en betaal je voor je verbruikte stroom. Dit zal jou uiteindelijk minder opleveren waardoor ook het rendement minderi s.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Beleggingsfondsen

Heb je helemaal geen zin om ook maar 1 seconden om te kijken naar je geld dan is een beleggingsfonds misschien iets voor je. Een beleggingsfonds is net als een ETF een verzameling van aandelen, maar dan wordt deze beheert door een expert en volgt deze niet direct een index. Zo kan een beleggingsfonds bijvoorbeeld aandelen bevatten van verschillenden beurzen. Hierdoor probeert de expert de markt te verslaan terwijl een ETF de markt volgt.

Door geld te steken in meerde bedrijven loop je minder risico. Het is waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier van beleggen op dit moment. Om deel te mogen nemen aan een beleggingsfonds moet je wel een percentage/bedrag betalen. Het is dus niet gratis om je belegging te laten beheren.

Investeren in een garagebox of parkeerplaats

In steden met weinig parkeerplaats of hoge parkeerkosten kan het zeer lucratief zijn om garageboxen verhuren. Stel je koopt een garagebox in het centrum van Amsterdam voor €35.000 en je verhuurt deze voor €400 per maand. Dan heb je deze met ongeveer 7 jaar terugverdient. Hierna maak je dus winst en kan je dit geld weer herinvesteren. Zo kan je na een aantal jaar een tweede garagebox of parkeerplaats kopen.

Het grote voordeel is dat parkeerplaatsen en garageboxen de aankomende jaren zeker in trek blijven. Bedrijven als Tesla laten zien dat elektrisch rijden ongelofelijk populair is en daarmee weet je dat auto’s nog wel even in ons bestaan blijven. Kan jij bijvoorbeeld 3 of 4 garageboxen voor je pensioen bij elkaar sparen dan levert dit maandelijks een mooi bedrag op.

Investeren in garageboxen 1024x555

Vastgoed fondsen

Zelf in vastgoed investeren is nog niet zo makkelijk. Op dit moment is vastgoed erg duur waardoor alleen de experts weten wat ze echt doen. Betekend dit dat je niet meer rijk kan worden met vastgoed? Nee natuurlijk niet er zijn nog voldoende mogelijkheden in de vastgoed om rendement te maken. Wil je dit alleen met een zo laag mogelijk risico dan kan je dit het best doen door een vastgoed fonds te nemen.

Hier is het ook belangrijk om te vermelden dat je er voor de lange termijn inzit. Stel er komt een crash zoals in 2009 dan kan het betekenen dat je investering minder waard wordt. Een expert zal hier een stuk slimmer met je investering omgaan als jij. Vaak zie je dat mensen dan in paniek raken en met een hoop verlies blijven zitten. Een expert zorgt dat er gekeken wordt wat de risico’s zijn om te blijven zitten en of dit bijvoorbeeld na 5 of 10 jaar weer weggetrokken kan zijn.

Vastgoed is een markt waar je verstand van moet hebben en is lang niet zo makkelijk als iedereen denk. Wil je toch geld investeren zonder risico in vastgoed dan is een fonds een goede optie.

Kan je beleggen zonder risico?

Nee wil je beleggen dan brengt dit altijd risico’s met zich mee. Natuurlijk heb je deels het risico zelf in de hand. Zo kan je in minder risicovol beleggen door gespreid te beleggen en je goed te laten adviseren. Maar net als de kans dat je belegging meer waard wordt, heb je ook een kans dat je een negatief rendement maakt op je belegging.

Hoe kan je veilig beleggen?

Ten eerste is het belangrijk om altijd te begrijpen waarin je belegt. Heb je onvoldoende kennis dan kan je de risico’s niet inschatten en dan is het risico altijd groot. Zorg daarnaast voor een beleggingsplan om te bepalen waarin- en hoe je wilt beleggen, met welk geld en over welke looptijd.

Waarin beleggen zonder risico?

Wil je beleggen met zo min mogelijk risico dan zijn er een aantal belegging minder risicovol als andere. Zo zijn obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen vaak beleggingen met wat minder risico. Hierbij is het belangrijk om voor een defensief beleggingsplan te kiezen die goed gespreid zijn opgezet.

Kan je zonder risico beleggen bij een beleggingsfonds?

Nee ook bij een beleggingsfonds loop je risico. Natuurlijk helpt het als een expert voor je belegt, maar ook experts lopen risico als zij beleggen. Wil je risico’s minimaliseren bij een beleggingsfonds dan kan je het best een zo defensief mogelijk beleggen.