Goed gespreid beleggen, maar kies je dan voor een ETF of beleggingsfonds? Een heel normale vraag waar veel startende beleggers mee zitten. Het idee achter beide klinkt namelijk hetzelfde, maar in de praktijk zitten er toch wel grote verschillen. Het is absoluut belangrijk om het verschil te begrijpen om te kunnen kiezen wat bij jou past.

Zelf beleg ik in losse aandelen en ETF’s. Geen beleggingsfonds voor mij, maar dat heeft meer te maken met mijn nieuwsgierigheid. Ik vind het leuk om het hef in eigen handen te hebben en een beleggingsfonds past daar niet bij.

Wil jij weten of jij moet kiezen voor een ETF of beleggingsfonds? In dit artikel leg ik je precies uit wat beide zijn, wat de verschillen zijn en wat het beste bij jou als belegger past.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Het is een beleggingsproduct wat een samenstelling is van bijvoorbeeld aandelen om zo goed mogelijk een onderliggende markt (index) te volgend. Daarom worden ETF’s ook vaak trackers genoemd.

Er zijn veel verschillende ETF’s met allemaal een eigen onderliggende markt. Zo kan je een beleggen in een etf in duurzame bedrijven of in de 500 grootste bedrijven van de wereld. De waarde van de ETF wordt hierdoor bepaald door de samenstelling en waarde van de beleggingsproducten in de ETF.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een beleggingsproduct dat actief wordt beheert door een vermogensbeheerder. Zij proberen door handelen en de juiste beleggingsproducten een beter rendement te behalen als de markt. Hierdoor zijn de prestatie van de beheerder vaak doorslaggevend.

Wat hebben een ETF en beleggingsfonds gemeen?

Een ETF en beleggingsfonds lijken voor veel mensen heel veel op elkaar. En ook al zijn en grote verschillen, er zijn ook grote overeenkomsten.

Zo hebben ze allebei een ontzettend goede spreiding. Zeker voor beginnende beleggers is het hierdoor erg aantrekkelijk om te beleggen in één van de twee. Met zowel een ETF als beleggingsfonds beleg je namelijk direct in een ‘mandje’ met aandelen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de prestatie’s van één bedrijf, maar is je risico direct gespreid over meerdere bedrijven.

Mocht één van de bedrijven het minder goed doen dan heeft dit een veel minder groot effect op je rendement als wanner je enkel belegt in dat bedrijf. De andere bedrijven kunnen namelijk dit verlies opvangen, omdat ze wellicht wel goede resultaten halen.

Bij zowel een ETF als een beleggingsfonds heeft de prestatie van één bedrijf een vele minder grote invloed als wanneer je zou beleggen in losse aandelen.

Wat is het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds?

In de basis lijken een ETF en beleggingsfonds wel op elkaar, maar in de praktijk zijn er toch wel een groot aantal verschillen. Hieronder laat ik je per hoofdstuk zien wat de verschillen zijn en waarop jij moet letten om een keuze te maken.

Het beheren van je belegging

Hoewel het lijkt dat je bij beide niets hoeft te doen, is dat niet helemaal het geval. Bij een beleggingsfonds hoef je inderdaad vrij weinig te doen. Een fondsbeheerder beheert deze beleggingsfonds en zorgt ervoor dat jij als investeerder eigenlijk niet hoef te doen. Deze fondsbeheerder zorgt ook voor het rendement. Zij kunnen namelijk aandelen kop en verkopen en hierdoor het proberen beter te doen dan de markt.

Dit is een groot verschil met een ETF waarbij dit een onderliggende markt volgt. Van te voren is duidelijk vastgelegd wat er in een ETF moet zitten en wat de verhoudingen moet zijn. Hierbij volgt de ETF deze onderliggende markt en maakt het geen rendement doormiddel van handelen. Het rendement wordt hier gemaakt op basis van waardestijging en dividend. Hierbij is alles technisch geregeld en zijn er geen beheerders nodig om de balans te bewaren.

Je zou kunnen zeggen dat een beleggingsfonds actief beheert wordt om het beter te doen dan de markt. Terwijl een ETF de markt zo exact mogelijk probeert te volgen.

Kosten over je belegging

Veel beleggers hebben veel te weinig oog voor de kosten van hun belegging. Dit terwijl kosten een groot verschil kunnen maken in het uiteindelijk vermogen wat je weet op te bouwen met je belegging. Natuurlijk is het jaarlijks rendement het belangrijkste, maar de kosten zijn wel degelijk van belang. Dit gaat namelijk ten kosten van je jaarlijks rendement waardoor je uiteindelijk een minder groot vermogen overhoudt.

Je kan je voorstellen dat een beleggingsfonds duurder is als een ETF. Een beleggingsfonds wordt namelijk actief beheert waardoor iemand continue bezig is met jouw belegging. Het probeert het zelfs beter te doen dan de markt en dus ETF, die markt probeert te volgen.

Vaak zie je dat een beleggingsfonds ongeveer tussen de 0,5% en 2,0 kosten. ETF zijn vaak een stuk goedkoper en kosten vaak slechts 0,2% en in sommige gevallen een kleine transactiekosten.

Om een beeld te krijgen wat dit kan doen met je belegging heb ik hieronder een voorbeeld van een ETF met een kosten van 0,2% en een beleggingsfonds met een kosten van 1,2% per jaar. In beide beleg je 10 jaar lang met €10.000 en maak je een rendement van 7%.

etf of beleggingsfonds kosten 1024x555
InlegRendementKosten
ETF€ 10.000,00€ 9.281,61€ 292,70
Beleggingsfonds€ 10.000,00€ 7.434,41€ 1.670,01

Mocht een beleggingsfonds hetzelfde rendement maken als een ETF dan betaal je over 10 jaar €1.400 extra kosten. Eén procent aan kosten lijkt niet zoveel, maar dit kan je uiteindelijk bijna 15% van je rendement kosten. Als je een beleggingsfonds gaat kiezen dan is het dus belangrijk dat zij daadwerkelijk beter presteren als een ETF. Ze moeten namelijk deze kosten het wel waard zijn.

Verhandelbaarheid ETF en beleggingsfonds

Met alle verschillende beurzen over de wereld kan je vrijwel de hele dag handelen. Zo is de Nederlands beurs van 09:00 t/m 17:30 geopend en kan je in de avond handelen op de Amerikaanse beurzen. Dit een groot voordeel als jij ETF’s hebt. Als de beurs open is dan kan je een met de realtime koers van een ETF gewoon handelen.

Dit is een groot verschil als een beleggingsfonds. Deze hebben geen realtime koers en worden slechts één keer per dag geüpdatet. Je kan deze ook slechts op dat moment verhandelen.

Met een ETF heb je meer vrijheid als het gaat om beleggen. Als de beurs open is weet je wat je ETF waard is en kan je deze verhandelen wanneer jij wilt. Bij een beleggingsfonds is dit wat minder flexibel. Voor veel mensen hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Veel mensen beleggen voor de lange termijn in een ETF of beleggingsfonds waardoor meerdere keren handelen op een dag vaak geen noodzaak is.

Transparantie

Een ander verschil zit hem in de transparantie van beide producten. Een ETF volgt een onderliggen markt (index) waardoor je precies kan zien waarin je belegt. Er staat precies vermeld voor hoeveel procent een beleggingsproduct in de ETF zit. Zo kan je de samenstelling zien wat jij als belegger of deze ETF bij je past.

Bij beleggingsfondsen is dit wat lastiger. Vaak laten ze in grote lijnen zien waarin ze beleggen, maar zijn de minder grote posities vaak minder inzichtelijk. Dit heeft onder meer te maken met het actief beheren van een beleggingsfonds. Zij kunnen handelen waardoor posities en verhoudingen sneller wisselen. Dit is als belegger niet altijd in te zien.

Conclusie: Is een ETF of beleggingsfonds beter?

Hierboven kan je precies lezen wat de verschillen tussen een ETF en beleggingsfond zijn. Je kan niet zeggen of een ETF of beleggingsfonds beter is. Het beste kan je vragen welke beter bij jou past?

Ben jij een belegger die geen omkijken wilt hebben naar zijn belegging en 100% kan vertrouwen in de prestaties van een ander dan kan een beleggingsfonds een prima keuze zijn.

Ben jij een belegger die zelf wat meer wilt beleggen dan kan een ETF een betere keuze zijn. Je kan dan beginnen met ETF’s kopen en wellicht in de toekomst ooit overstappen naar losse aandelen kopen om je beleggingsportefeuille uit te bereiden.

Belangrijk is om rekening te houden met de kosten van een beleggingsfonds. Je kan er niet omheen dat deze vaak een stuk duurder zijn als een ETF. Een beleggingsfonds moet het deze kosten waard zijn. Vaak zie je dat ETF’s ontzettend goede prestaties neerzetten en dat vele beleggingsfondsen moeite hebben om dit te verbeteren. Ga je dus voor een beleggingsfonds kijk dan naar het rendement van de afgelopen jaren.