Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Beleggen in ETF’s: Het Geheim Achter Gespreid Beleggen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 14 april 2021
 • Beleggen

Heb jij al eens nagedacht om in een ETF te beleggen? Steeds meer beleggers zien de voordelen van ETF’s en niet gek, want het is eigenlijk voor iedere belegger onmisbaar in zijn portefeuille.

Zelf beleg ik een deel van mijn portefeuille in ETF’s. Simpel om balans te houden en het risico te dempen. Soms beleg je met een ETF in wel honderden bedrijven tegelijk! Je bent dus niet afhankelijk van de prestatie van één enkel bedrijf.

Wil jij nu ook beleggen in ETF’s, maar weet je er nog niet alles vanaf. Dan is het verstandig om dit artikel te lezen. Hier leg ik je alles uit over ETF’s zodat je uiteindelijk zelf kan besluiten of jij wilt beleggen in een ETF.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Beter uitgelegd, een geautomatiseerd groepje aandelen wat passief gemanaged word.

Een ETF wordt soms ook wel een tracker of indextracker genoemd. Dit komt ook wel, omdat een ETF vaak de koers volgt van een onderliggend markt (index).

Met een ETF beleg je dus in een groepje verschillende aandelen. Samen zorgen deze aandelen voor een bepaalde waarde van de ETF. Deze volgen samen het verloopt op de beurs (koers). Er word dus geen handel met ETF’s gedaan! Enkel de koers bepaald uiteindelijk het rendement.

Wat is het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds?

Nu hoor ik je denken, maar dit lijkt ontzettend op een beleggingsfonds? En dat klopt ook wel.

Het grootste verschil is dat een beleggingsfonds actief beheert wordt en een ETF niet! Bij een ETF zal dus geen handel plaatsvinden en bij een beleggingsfonds wel.

Stel je koop een ETF op de AEX en deze staat op 600 punten. Een jaar later staat deze op 630 punten. Dan heb je een rendement van 5%.

Bij een beleggingsfonds is dit niet zo zwart/wit. Er zit hier namelijk een manager op die de aandelen actief beheert. Deze kan dus aandelen verkopen en kopen. Groeit de koers met 5% dan kan je dus niet zeggen dat je 5% rendement maakt, want koop de manager goed dan kan dit ook meer zijn.

Uiteindelijk is het grote verschil tussen een ETF en beleggingsfonds dus het beheren van de portefeuille. Heb je een een goede beleggingsfonds dan kan dit extra rendement opleveren.

Het nadeel hierbij is dat beleggingsfondsen hiervoor vaak een veel hogere vergoeding voor vragen als een ETF. Vaak ligt de kosten bij een ETF op 0,35% en bij een beleggingsfonds boven de 1%.

Een beleggingsfonds kan dus meer rendement opleveren, maar hier betaal je vaak ook hogere beheerkosten voor.

Waarom beleggen in een ETF?

Je weet nu wat een ETF is en wat het verschil is met een beleggingsfonds. Maar waarom zou je nu moeten beleggen in een ETF? Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen?

 • Toegankelijkheid: ETF’s zijn makkelijk te begrijpen en als je wilt met starten met beleggen erg toegankelijk.
 • Spreiding: Een ETF heeft ten opzichten van aandelen kopen veel meer spreiding. Kortom je belegd met veel minder risico. Je belegd tenslotte in een groot aantal aandelen tegelijk. Zakt een aandeel dan kunnen andere bedrijven dit dempen.
 • Lagere kosten: Natuurlijk zijn aandelen kopen vaak goedkoper, omdat je geen beheerkosten betaald. Toch zijn ETF’s erg betaalbaar, omdat ze niet actief beheert worden.
 • Verhandelbaar: In tegenstelling tot een beleggingsfonds kan je een ETF verhandelen. Net als een aandeel kan je een ETF kopen en verkopen.
 • Transparantie: Ga je een ETF kopen dan kan je altijd precies zien hoe deze is opgebouwd. Je kan dus precies zien welke aandelen erin zitten en voor hoeveel procent.

Welke ETF kiezen?

Een ETF kiezen is nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk ongelofelijk veel ETF’s, maar als je dit stappenplan volgt dan valt het allemaal best mee!

Welke ETF je moet kiezen, ligt geheel aan je eigen interesse en ideeën. Jij kan het tenslotte belangrijk vinden om in Nederlandse bedrijven te beleggen, duurzame bedrijven of juist in bedrijven in de technologie.

Om toch een goede keuze te maken welke ETF je moet kiezen, heb ik hieronder een stappenplan gemaakt.

Kies dekking van ETF

Om te starten is het belangrijk om te bepalen wat voor type ETF je wilt kopen. Kortom hoeveel risico wil je lopen bij een ETF. Natuurlijk is een ETF minder risicovol als aandelen, maar er zit wel degelijk verschil in de ETF’s.

Om je dekking goed te bepalen, moet je rekening houden met twee aspecten.

 • Geografische spreiding: Denk goed na hoe je de spreiding wilt hebben van jouw aandelen. Moet deze voornamelijk in Nederland zitten of wil je dat het Wereldwijd is.
 • Sector: Dit is lastiger, want wil je specifiek in een sector beleggen of maakt het niet zoveel uit. Dit is belangrijk, omdat dit veel invloed hebt op je risico. Neem je bijvoorbeeld een ETF in de 500 grootste bedrijven dan is dit veel minder risicovol als een specifieke ETF in gaming.

Kijk naar kosten van ETF

Heb je een aantal ETF’s gevonden die je interessant lijken, kijk dan naar de kosten van de verschillende ETF’s. Hierbij moet je rekening houden met beheerkosten, maar ook de kosten van het aanschaffen van je ETF.

Lees goed wat de kosten zijn, want hoe hoger deze zijn des de minder rendement je maakt. Het is dus wel degelijk van belang!

Een goede tip is om te kijken bij DEGIRO. Deze biedt een deze aan waarmee je geen aanschafkosten betaald over een ETF.

Kijk naar het rendement van de ETF

Als laatste is het belangrijk om naar het rendement te kijken van de ETF. Natuurlijk geef het rendement uit het verleden geen garanties in de toekomst, maar het zegt wel iets.

Zo kan je onder meer op Morningstar. Hier krijg je een overzicht van heel veel ETF’s met daarbij het rendement over de afgelopen jaren. Super makkelijk om zo verschillende ETF’s met elkaar te vergelijken!

Let wel op dat een gemiddeld rendement niet altijd iets zegt over degene die het meest verdiend.

ETF’s bij DeGIRO

DEGIRO is een uitermate populaire broker als het aankomt op ETF’s. Dat heeft onder meer te maken dat DEGIRO het mogelijk maakt om ETF’s te kopen zonder transactiekosten.

Wanneer je een ETF uit de kernselectie van DEGIRO koopt dan kan dit zonder transactiekosten. Dit kan éénmaal per maand en je moet hiervoor wel een minimaal bedrag spenderen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Natuurlijk wil je ook weten welke ETF’s je precies kosteloos kan kopen bij DEGRIO. Dit zijn er tientallen, maar hieronder de vijf populairste.

ETFSINBeheerkosten
Vanguard FTSE All-WorldIE00B3RBWM250,22%
Vanguard S&P 500IE00B3XXRP090,07%
iShares MSCI WorldIE00B4L5Y9830,20%
iShares S&P 500IE00314420680,07%
iShares EURO STOXX 50IE00084710090,10%

ETF risico

Natuurlijk loop je ook risico’s als je in een ETF gaat beleggen. Het bestaat namelijk niet om geen risico te hebben als je wilt beleggen.

Wel minimaliseer je de risico’s enorm als je in een ETF gaat beleggen. Je volgt namelijk niet de koers van een enkel bedrijven, maar van veel meer bedrijven. Doet een aandeel het even wat minder en andere aandelen beter dan vangen deze dat verlies op.

Toch zijn er wel enkele risico’s waar je rekening mee moet houden bij een ETF kopen.

De eerste is de categorie risico van de ETF. Je kan een heel specifieke ETF kopen in bijvoorbeeld elektrisch rijden. Je belegt hierbij wel in verschillende bedrijven, maar wel allemaal in een bepaald segment. In dit voorbeeld dus elektrisch rijden. Mocht er iets in dit segment gebeuren dan hebben alle aandelen hier last van. Waarschijnlijk is er dan geen aandeel die het verlies hier kan dempen.

Een tweede risico is de markt risico. ETF’s zijn altijd actief in een bepaalde markt bijvoorbeeld de AEX of Dow Jones. Koop je enkel ETF’s in een enkele markt dan heb je ook alleen te maken met deze groei of daling. Daarom kan het verstandig zijn om op verschillende markten actief te zijn.

Het laatste risico wat ik wil bespreken is de grote van een ETF. Dagelijks worden er nieuwe ETF’s op de markt gebracht. Niets mis mee, maar als je weet dat 4 op de 5 ETF’s uiteindelijk het niet red, moet je hier rekening mee houden. Stopt een ETF dan krijg je wel je geld terug, maar zit je wel weer vast aan transactiekosten enz. Pas dus op met het kopen van kleine ETF’s.

ETF rendement

Natuurlijk wil je uiteindelijk weten wat je kan verdienen met een ETF. Je belegt uiteindelijk voor de toekomst en daarvoor moet rendement gemaakt worden

Natuurlijk verschilt het rendement van ETF’s. Zo is de samenstelling van een ETF doorslaggevend, maar uiteindelijk bepaald de koers van de markt ook een groot deel van het rendement.

Hieronder heb ik het rendement van de verschillende markten van de afgelopen 10 jaar.

BerusAfgelopen jaarAfgelopen 5 jaarAfgelopen 10 jaarAfgelopen 15 jaarAfgelopen 20 jaar
AEX3,00%7,80%6,40%4,73%2,35%
Dow Jones7,25%17,02%14,36%13,96%14,00%
S&P 50016,26%18,53%16,06%15,16%14,68%

Leuk al die percentages, maar wat betekend dit nou in euro’s. Om het te laten zien wat dit met je geld zou doen, hebben we hieronder een grafiek gemaakt. Je ziet precies wat er gebeurt als je 20 jaar geleden €100 had geïnvesteerd in een ETF van de index.

rendement index etf.png 1942w

Duidelijk is te zien dat beleggen in index van de AEX de afgelopen 20 jaar geen rendement heeft gemaakt. In tegenstelling tot de Dow Jones en S&P 500 waar je ruim 250% rendement hebt.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram