Dollar Cost Averaging is een strategie waarbij je gelijken sommen geld belegt over een langere periode. Dit kan je doen bij zowel aandelen, ETF’s of crypto. Overal waar je belegging kan kopen kan je dollar cost averaging op toepassen.

Zelf beleg ik ook volgens de dollar cost averaging methode. Ik beleg iedere maand een vast bedrag en beleg ongeacht de prijs altijd hetzelfde bedrag. Dit geeft mij persoonlijk rust, want op deze manier weet ik dat ik uiteindelijk nooit de hoofdprijs betaal. En inderdaad ook nooit de bodem, maar wie lukt dat wel?

Ben jij geïnteresseerd in de dollar cost averaging methode? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij de dollar cost averaging methode kan toepassen en of het überhaupt iets voor jou is.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging betekent dat je over een lange periode periodiek blijft beleggen. In deze periode kijk je niet naar de prijs, maar beleg je altijd op een vaste interval die je van te voren vastlegt. Zo beleg ik bijvoorbeeld standaard iedere maand op de 21ste.

Met deze investeringsstrategie zorg je dus voor structuur en rust. Natuurlijk moet je van te voren bepalen waar je in wilt beleggen, maar als je dit hebt gedaan dan kan je dollar cost averaging gaan toepassen. Je koop iedere vaste periode beleggingen bij. Het gemiddelde hiervan bepaald uiteindelijke je gemiddelde aankoopprijs (GAK). En dit zal uiteindelijk een belangrijke rol gaan spelen in je rendement.

Voor de oplettende lezer betekend dit dat je dus ook dat je soms in dure tijden investeert. Maar bij deze strategie maakt dat niet uit, want uiteindelijk koop je ook goedkoper bij. Of blijkt uiteindelijk dat jij dacht dat het duur was, maar uiteindelijk een koopje was.

Met dollar cost averaging heb je namelijk één groot voordeel. De verschillende aankooppunten bepalen uiteindelijk je gemiddelde aankoopprijs waardoor je veel meer zekerheid hebt.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe werkt dollar cost averaging?

Je weet nu preciese wat dollar cost averaging is, maar hoe werkt het nou in de praktijk. Dit kan ik het best laten zien aan de hand van een voorbeeld.

Stel je belegd een half jaar lang iedere maand €100 in het aandeel Shell. Dan heb je de volgende aankopen gedaan

MaandInlegPrijs per aandeelAantal aandelenTotale aankoopprijs
December€ 100,00€ 14,486€ 86,88
Januari€ 100,00€ 16,416€ 98,46
februari€ 100,00€ 16,716€ 100,26
maart€ 100,00€ 17,476€ 104,82
april€ 100,00€ 15,976€ 95,82
mei€ 100,00€ 16,396€ 98,34
Totaal€ 600,00€ 16,2436€ 584,58

Je ziet dat je uiteindelijke gemiddelde aankoopprijs (GAK) €16,24 is. Deze ligt lager als vier aankooppunten van je en hoger als twee aankooppunten. Uiteindelijk zie je dat bij dollar cost averaging een lagere GAK hebt als veel aankooppunten.

Dit wilt overigens niet zeggen dat je met deze strategie altijd winst maakt. Zo is het Shell aandeel op dit moment €16,46 waard In dit geval heb je dus €0,22 per aandeel winst, maar als de koers een flinke wijzing maakt dan zal je zien dat je ook een negatief rendement kan maken.

Om een nog beter idee te krijgen, heb ik hieronder een plaatje ontwikkeld. Je ziet daar precies wat dollar cost averaging doet.

aandelen kopen gak 1024x477

Je ziet hier vijf aankooppunten die allemaal op een vaste periode zijn gekocht. Uiteindelijk zie je dat de gemiddelde prijs ergens tussen deze aankooppunten inzit.

Dollar cost averaging voor de lange termijn

Bij dollar cost averaging zorg je dus dat alle verschillende aankooppunten een gemiddelde aankoopprijs vormen. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor minder risico loopt.

Koop je bijvoorbeeld op één moment dan is dit ook direct de GAK. En niemand kan de markt time, wat betekend dat je een behoorlijk risico loopt. Dit kan leiden tot flinke winst, maar ook een flinke verlies.

Met dollar cost averaging dek jij je dus in tegen grote risico’s. Belangrijk hierbij is dat je dit wel over een lange periode blijft doen. Doe je dit bijvoorbeeld drie maanden en heb je drie aankooppunten dan kan dit over twee jaar veel te weinig dekking geven. Belangrijk is daarom om over ene lange periode deze strategie toe te passen.

Als voorbeeld heb ik hieronder twee situaties. Eentje met slechts vijf aankooppunten en de andere met 10 aankooppunten. Hoe meer aankooppunten je over een lange periode hebt des de lager het risico. Je hebt hierdoor een veel betere weerspiegeling van de werkelijke waarde van het aandeel.

Bij dollar cost averaging spreken veel beleggers dan ook wel over een dempend effect. Je pakt namelijk nooit de piek en bodem waardoor je nooit te maken hebt met extreme.

dollar cost averaging gak 1024x939

Dollar cost averaging bij een eenmalige groot bedrag

Nog veel te vaak hoor ik verhalen dat mensen willen beginnen met beleggen en zij hiervoor eenmalig bijvoorbeeld €10.000 willen investeren. Ook hier is dollar cost averaging een prima methode. Je kan ervoor kiezen om deze €10.000 in één keer te beleggen, maar je hebt geen idee of je hoog of laag instapt. Dit weet je pas achteraf.

Als je dus meer zekerheid wilt dan kan je die €10.000 over een langere periode beleggen. Beleg bijvoorbeeld over vijf maanden €2.000 per maand. Of als je nog minder risico wilt lopen, over tien maanden €1.000 per maand.

Hier geldt ook hoe meer aankooppunten des de lager je risico is.

Voordelen van dollar cost averaging

  • Systematisch beleggen: Je hebt een manier om altijd op dezelfde manier te beleggen. Je hoeft dus niet na te denken, want dit heb je van te voren gedaan. Je hoeft enkel periodiek je aan dit plan te houden.
  • Minder risico: Door op verschillende aankooppunten te kopen, loop je veel minder risico. Eén keer kopen kan flinke rendementen opleveren, maar ook flinke verliezen.
  • Minder emoties: Ik zeg express minder emoties, omdat je altijd emoties hebt bij beleggen. De kunst is alleen om deze zo min mogelijk mee te laten spelen. Deze methode zorgt ervoor dat je op een bepaald moment moet kopen waardoor het eigenlijk niet uitmaakt wat er op de markt gebeurt.
  • Kost nauwelijks tijd: Met dollar cost averaging hoe je niet dagelijks bezig te zijn met je belegging. Je doet het voor de lange termijn en als jij hebt besloten waarin je wilt beleggen dan is het echt een paar minuten werk om periodiek bij te kopen.
  • Minder stress: Gaat de beurs naar beneden dan weet je dat dit niet zoveel uitmaakt. Je gaat namelijk bijkopen als je weer mag en dat betekend dat je GAK ook weer naar beneden gaat. Kortom geen paniek en volgens plan door blijven beleggen.