Dividend beleggen is bij veel beleggers minder populair als bijvoorbeeld het beleggen in groeiaandelen. Logisch, want het is minder spectaculaire en kent minder extreme uitschieters als wanneer je belegt in groeiaandelen. Maar wist je ook dat over een langere looptijd dividend beleggen meer oplevert?

Persoonlijk beleg ik niet extreem veel in dividend aandelen, maar dat heeft meer te maken met het type aandeel wat ik zoek. Ik ben niet tegen dividend beleggen, maar het is niet een criterium waarop ik een bedrijf uitzoek. Past het bedrijf binnen mijn toekomstvisie en betalen zij dividend dat koop ik ze natuurlijk gewoon. Een mooi voorbeeld hiervan zijn mijn aandelen in Digital Realty Trust. Ze betalen een klein dividend, maar hebben ook al 10% groei gemaakt.

Dividend staat bij veel beleggers voor een vast inkomen, maar is dat terecht? Ik laat je alles zien wat je moet weten over dividend beleggen zodat jij zelf een keuze kan maken of dit iets voor jou is of niet

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is dividend beleggen?

Dividend beleggen is eigenlijk niet anders als het beleggen in bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Kortom je krijg iedere periode een deel van de winstuitkering van het bedrijf. Omdat van te voren te zien is hoeveel dividend dit is, kan je vaststellen dat je dus van te voren kan inschatten hoeveel je verdient met een dividend aandeel.

Heel veel beleggers vinden het idee dat zij weten hoeveel ze verdienen over langere tijd erg prettig. Hierbij zijn ze niet zo afhankelijk van de koerswaarde van het bedrijf waardoor het minder speculatief is. Voor veel beleggers staan dividend aandelen dan ook voor zekerheid en een duidelijke groei.

Hoe krijg je dividend?

Dit klinkt allemaal erg omslachtig, want hoe kom je aan aandelen en krijg je dat dividend dan? Eigenlijk werkt het allemaal heel erg makkelijk en kan je dit prima zelf doen.

Wanneer jij je aanmeld bij een broker of bank waar je aandelen kan kopen dan doen zij eigenlijk al het werk. Het enigste wat jij hoeft te doen is een dividendaandeel te kopen en vervolgens krijg je automatisch iedere periode dividend. Ook betaald de bank of broker automatisch de belasting die jij moet betalen over het dividend.

Hierbij moeten we wel vermelden dat je alleen dividend ontvangt wanneer jij het aandeel bezit voor de ex-dividenddatum. Dit is eigenlijk een datum die van te voren vaststaat en bepaald welke bezitters dividend ontvangen. Koop jij dus een dividendaandeel voor deze datum dan krijg je in de volgende periode dividend uitgekeerd.

Waarom betaald een bedrijf dividend?

Een bedrijf kan om verschillende redenen kiezen om dividend uit te keren. Vaak zie je dat veel stabiele bedrijven op een gegeven moment kiezen om hun aandeelhouders dividend uit te betalen. Dit doen zij vooral als beloning voor hun aandeelhouders. Door een deel van hun winst uit te keren aan aandeelhouders laten zij een blijk van vertrouwen terugzien.

Een andere reden voor bedrijven om dividend uit te keren is, omdat het bedrijf niet meer al hun winst hoef te investeren. Hierdoor houden ze een deel van de winst over waardoor ze dit aan aandeelhouders kunnen uitkeren.

Een laatste reden kan zijn om het aandeel interessant te houden. Zeker waneer een bedrijf merkt dat hun bedrijf minder in trek is en de koers daalt kan dividend betalen hier verandering in brengen. Dit is een reden waarom je bijvoorbeeld veel bedrijven uit de financiële, olie & gas en farmaceutische sector dividend ziet betalen.

Waarom zou je dividendaandelen kopen?

Nu je het principe weet van dividend wil je natuurlijk ook weten waarom je dividendaandelen moet kopen en of het bijvoorbeeld bij jou past. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met voorwaarde wanneer beleggen in dividend iets voor jou is.

  • Stabiel inkomen: Je kan precies per bedrijf zien wat je per jaar kan verdienen aan dividend. Kortom je kan met dividendaandelen een passief inkomen opbouwen.
  • Vermijd geld verliezen: Heel veel beleggers die dividendaandelen kopen zijn opzoek naar stabiliteit. Geld op de bank zetten kost tegenwoordig geld en door het in dividendaandelen te steken krijg je hier nog dividend op.
  • Evenwicht: Je hoeft als belegger niet te kiezen tussen groei- of dividendaandelen. Beide in je belegginsportefeuille is prima en zorgt jij voor de nodige evenwicht.
  • Lange termijn: Dividendaandelen hebben groeiaandelen over de afgelopen 20 jaar verslagen als het gaat om vermogensopbouw. De groeiaandelen pakken veel meer winst in de goede jaren, maar in crisistijden zorgen deze ook voor gigantische verliezen. Dividend aandelen doen het in die tijd een stuk beter waardoor ze uiteindelijk een beter rendement maken.
  • Lagere volatiliteit: Dividendaandelen worden vaak gekocht en lange tijd vastgehouden. Kortom er zijn veel minder in- en uitstappers waardoor de koerwaarden veel stabieler is.

Strategieën dividend beleggen

Ik hoop dat je inmiddels een beleggingsstrategie hebt en anders word het tijd dat je er één maakt. Dividend beleggen kan hier een rol in spelen en de meeste beleggers kiezen dan ook voor de volgende strategieën als zij aan dividend beleggen doen.

Lange termijn beleggen met weinig risico

Heel veel mensen voelen zich prettig bij het beleggen in dividend bedrijven. Zeker de bedrijven die decennia lang een goede naam hebben in het uitkeren van dividend zijn hierbij erg in trek. Deze groep beleggers stoppen maandelijks een vast bedrag in dividendaandelen waardoor hun vermogen met het jaar zal toenemen.

Het rendement ligt hierbij rond de 2 a 3 procent per jaar. Deze bedrijven brengen vaak het minste risico om te beleggen en zorgen toch voor een jaarlijkse groei. Vooral de hoogte van het vermogen en de looptijd van het beleggen spelen hier een ontzettend belangrijke rol.

Beleggingsplan voor je pensioen

Wanneer je jong bent dan ben je niet afhankelijk van het geld wat je belegd. Je kan dus wat meer risico nemen en dan sluiten groeiaandelen misschien beter aan. Word je wat ouder dan groeit dit vermogen en kom het moment dat je van dat geld moet leven dichterbij. Het kan dat je dan (deels) wilt overstappen op dividendaandelen voor meer zekerheid.

Je kan bijvoorbeeld per decennia je risico afbouwen door je portefeuille aan te passen. Hieronder een voorbeeld van een overzicht hoe dit eruit kan zien

LeeftijdDividend aandelenETF’sGroei aandelen
2010%15%75%
30-4025%25%50%
50 – 6040%30%30%
70+80%20%0%

Waar moet je op letten met dividend beleggen?

Betekend dit dat dividend beleggen helemaal geen risico’s met zich meebrengen? Natuurlijk niet je belegd in een bedrijf en daar zitten altijd risico’s aan. Daarom hieronder nog een aantal tips om goed om te gaan met de risico’s in divid beleggen.

Dividend beperkt groeipotentie van bedrijf

Hier heb je waarschijnlijk nog niet bij stilgestaan, want het is toch hartstikke fijn dat jij dividend ontvangt. Dat is het natuurlijk ook, maar wat het bedrijf uitkeert aan winst kunnen zij niet investeren in het bedrijf. Zeker bedrijven die relatief veel dividend uitkeren hebben vaak problemen met de ontwikkeling van het bedrijf, omdat er gewoonweg minder geld voor is.

Je dividend herinvesteren

Wil je echt effect maken met dividendaandelen dan moet je het dividend absoluut gaan herinvesteren. De absolute kracht van investeren is namelijk wanneer je het rente-op-rente effect krijgt. Dit betekend dat je dus weer rente krijgt over de rente die je al hebt ontvangen. Dit fenomeen noemen ze ook wel het sneeuwbaleffect.

Na betaling van dividend daalt waarde bedrijf

Het klinkt misschien raar, maar nadat het bedrijf dividend uitbetaald dan zal de waarde van het bedrijf direct afnemen. Het dividend wordt namelijk betaald met cash uit het bedrijf en dat zorgt uiteindelijk voor dat de koers van het aandeel ook wat zakt.

Dit is niets ernstigs, maar wel handig om te weten. Tegelijkertijd stijgt de waarde van het bedrijf weer nadat er meer eigen vermogen wordt opgebouwd.

Een te hoog dividendrendement

Hoezo kan een dividendrendement te hoog zijn? Het is toch juist fijn om een hoog dividend te ontvangen? Met het dividendrendement bedoel je de waarde van het dividend ten opzichten van de beurswaarde. Wanneer deze te hoog ligt dan kan dit toch wat risico met zich meebrengen.

Hieronder een voorbeeld hoe je het dividendrendement kan berekenen.

AT&T gaf in 2020 per aandeel $2,08 aan dividend. Het koers lag rond de $29 wat betekend dat het dividendrendement rond de 7% lag (2,08 / 29 * 100)

Zodra het dividendrendement boven de 6% ligt dan moet je altijd opletten. Vaak brengt het bedrijf dan toch de nodige risico met zich mee. Dit risico kan liggen in dat de koerswaarde al lang tijd aan het afnemen is en/of dat je moet kijken of het bedrijf wel dit dividend kan blijven betalen in de toekomst.

Hoeveel kan je verdienen met dividend beleggen?

Wil je beleggen in dividend aandelen dan wil je natuurlijk wel rendement maken. Wij hebben een tool ontwikkeld waarmee je jouw rendement kan berekenen. Maar hieronder laat ik je natuurlijk ook zien hoeveel je kan verdienen als je gaat beleggen in dividendaandelen.

Als voorbeeld heb ik hieronder een grafiek wat je verdient wanneer je eenmalige €1000 inlegt en hierna iedere maand €100. Het rendement wat je maakt is 2% per jaar. Met een uiteindelijk inleg van €37.200 maak je €14.672 extra rendement. Hierdoor kom je na 30 jaar uit op €51.872

verdiensten dividend aandelen 2048x943.png 2048w

In de tabel hieronder hebben wij nog een aantal waarde voor je berekend om een indictie te krijgen wat je kan verwachten als je gaat beleggen in dividend aandelen. Hierbij gaan we uit van een looptijd van 30 jaar en hebben we met een rendement van 2 en 3 procent berekend. Dit zijn veilige rendementen voor een dividend aandeel

Rendement
per jaar
Inleg
eenmalig.
Inleg
per maand
Totale
inleg
Totale
rendement
Totaal
2%€ 1.000€ 100€ 37.000€ 14.467€ 51.467
3%€ 1.000€ 100€ 37.000€ 24.230€ 61.230
2%€ 1.000€ 250€ 91.000€ 34.950€ 125.950
3%€ 1.000€ 250€ 91.000€ 58.435€ 149.435