De beste ETF voor 2022 is natuurlijk de ETF waar jij je prettig bij voelt. Het klinkt ontzettend cliché, maar jij bent de enige die kan bepalen waar jij je prettig bij voelt. Uiteindelijk bieden ETF’s een goede spreiding, maar ook hier zit nog een groot verschil in de risico’s.

Zelf was ik een aantal jaar geleden gek op losse aandelen. Nog steeds vind ik het leuk om hiermee bezig te zijn, maar ik kan niet ontkennen dat ETF’s een beetje mijn hart hebben verovert. De stabiliteit, spreiding en groei passen ontzettend goed bij mij doel als belegger. Dit is precies de reden dat ik steeds meer ben gaan beleggen in ETF’s

Wil jij ook op een stabiele manier beleggen (let op je loopt nog steeds risico!) dan kan ETF beleggen iets voor jou zijn. Hieronder natuurlijk een lijstje met de beste ETF voor 2022 die je vooral als inspiratie kan aanhouden. Er zijn er namelijk ontzettend veel en jij moet zelf bepalen wat bij je past.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoe beste ETF voor de lange termijn kiezen?

ETF beleggen is steeds populairder onder beleggers. Niet zo gek, want door te beleggen in ETF’s kan je direct in honderden of duizenden bedrijven tegelijk beleggen. Je hebt als belegger dus direct een brede spreiding waardoor je een groot deel van de risico’s beperkt.

Wist je dat 90% van de beleggers het minder goed doet als het gemiddelde rendement van de beurs. Als je in een brede ETF gaat beleggen dan beleg je in het gemiddelde van de beurs. Daarmee doe je het dus op de lange termijn beter als een groot deel van de beleggers

Dat ETF beleggen steeds populairder is geworden, is terug te zien in het aanbod in de hoeveelheid ETF’s. Er is tegenwoordig zoveel keuze dat het ontzettend lastig kiezen is. Het belangrijkste is dat jij een ETF kiest die past bij jouw beleggingsstrategie.

In ieder geval kan je op de volgende punten letten als je een ETF gaat uitkiezen.

  • Zorg voor een ETF met lage beheerkosten (gemiddelde ligt dit op ongeveer 0,2%)
  • Beleg in een dividend met een goede spreiding. Je wilt niet teveel afhankelijk zijn van een aantal bedrijven of bepaalde sector. Wil je een gemiddeld rendement dan is het verstandig om een ETF te kiezen die de index van een beurs volgt zoals de MSCI World Index of S&P 500.
  • Periodiek beleggen in een ETF is een goede aanvulling om je risico’s te beperken. Je investeert in dat geval bijvoorbeeld maandelijks in ETF waardoor je op verschillende momenten in de beurs investeert
  • Je kan bij de broker DEGRIO ETF’s kopen zonder transactiekosten door ETF’s te selecteren die in de kernselectie staan. In mijn volledige DEGIRO review leg ik daar meer over uit.

Wat zijn de beste ETF voor de lange termijn?

Ben je benieuwd naar de beste ETF voor de lange termijn dan kan je hieronder mijn lijst vinden. Voor de duidelijkheid van de onderstaande ETF’s beleg ik enkel in de Vanguard S&P 500 ETF en Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

Vanguard S&P 500 ETF

DeVanguard S&P 500 was de eerste ETF die ik zelf een aantal jaar geleden kocht. Het is een ETF waarbij je belegt in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Het is een ETF wat de afgelopen jaren het ontzettend goed heeft gedaan, met over de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van 18,07% per jaar.

Als je denkt aan de 500 grootste bedrijven van Amerika dan denk je natuurlijk direct aan bedrijven als Facebook, Google, Apple, Microsof en Amazon. Deze bedrijven hebben het de afgelopen jaren ontzettend goed gedaan. Maar vergeet ook niet de bedrijven uit de oude economie zoals JPMorgen, Berkshire Hathaway en Johnson en Johnson.

De S&P 500 heeft een vrij goede spreiding als het aankomt op verschillende type bedrijven. Zeker als je in de grot tech aandelen wilt beleggen, dan zit je hier aardig goed gedekt. Maar een absoluut nadeel is dat je enkel belegt zit in Amerika.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Wil je een ETF waar je optimale spreiding hebt dan zit je met de MSCI World ETF direct goed gespreid. Absoluut eentje die op de lijst met beste ETF moet staan. Het is een ETF waar je direct belegt in de 3.800 verschillende bedrijven in vrijwel alle landen over de wereld. De afgelopen 5 jaar had je een gemiddeld rendement van 13,37% per jaar gehad.

Met 3.800 verschillende bedrijven zit je qua spreiding optimaal. Ook deze ETF zit voor een groot deel (23%) in de IT sector. Daarnaast nemen banken, gezondheidszorg en en industrie een belangrijke weging in de portfolio.

Een groot voordeel van deze ETF is dat je qua risico heel gespreid zit. Je belegt niet enkel in economisch sterke landen, maar ook in landen waar nog een hoop groei zit. Hier zit ook direct een nadeel, want zo een brede spreiding zorgt vaak ook voor iets lagere rendementen. Daarbij zorgt het vaak ook lagere negatieve rendementen.

iShares Global Clean Energy ETF

Duurzame energie is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden. Wereldwijd speelt opwarming van de aardige een belangrijke rol en alle bedrijven in deze ETF proberen hier iets aan te doen. De afgelopen 5 jaar heeft een een gemiddeld jaarlijks rendement gemaakt van 23,45%

Deze ETF heeft in verhouding wat minder aandelen, maar telt nog steeds ruim 130 verschillende bedrijven in de portefeuille. Voor bijna de helft bestaat het uit nutsbedrijven, die op een duurzame manier energie opwekken. Verder zie je nog enkele IT en industrie bedrijven.

Duurzaamheid is maatschappelijk een ontzettend belangrijk onderwerpen. Als belegger voelt het dan ook goed om hier iets aan bij te dragen. Met deze ETF weet je dat je in bedrijven belegt die verduurzaming belangrijk vinden. Het nadeel is dat je persoonlijke overtuigingen niet altijd het beste rendement hoeven op te leveren.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports

Dit is een ETF die volledig gericht is op gaming en eSports. Deze game sector is de afgelopen jaren ontzettend geprofessionaliseerd en er zijn steeds meer eSporters die kunnen rondkomen van het game. Het is een vrij nieuwe ETF en heeft het over de afgelopen 3 jaar ongeveer een rendement van 37,47% per jaar.

Natuur beleg je met deze ETF in enkele grote game bedrijven zoals Activision Blizzard, Nintendo, Electronic Arts en Zynga. Maar het leuke aan deze ETF is dat er ook bedrijven inzitten die bijvoorbeeld hardware maken zoals Nvidia Corp en Advanced Micro Devices Inc.

Het grootste deel van de bedrijven is afkomstig uit Amerika, maar ook Aziatische landen als China, Japan en Taiwan hebben een belangrijk deel van de spreiding in handen.

VanEck Vectors Semiconductor ETF

Je hebt vast wel eens gehoord van de gigantisch chiptekorten. Met deVanEck Vectors Semiconductor ETF speel je daar perfect op in. Je investeert met deze ETF namelijk in bedrijven die noodzakelijk zijn om chips te maken. De ETF is net op de markt en heeft afgelopen jaar 43% rendement opgeleverd

Bij chips denken veel Nederlandse beleggers natuurlijk direct aan Asml. Dit is ook een belangrijke weging in de posities van de ETF. Maar ook bedrijveven als Intel, Nvidia, Broadcomm, Taiwan Semiconductor Manufacturing en AMD spelen een belangrijke rol.

Op dit moment lijkt de chipsector een goude toekomst tegemoet. Bedrijven kampen met gigantische tekorten en chips zijn makkelijk te verkopen. Met 25 verschillende bedrijven in zo een specifieke sector loop je enkel ook risico’s. Wees hiervan als belegger bewust.