Aanmelden
|
Inloggen

Je beleggingsportefeuille samenstellen: Alles over risico’s

Beleggen klinkt ontzettend eng! Niet voor niets stellen veel huishoudens het beleggen uit. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we in Nederland heel weinig beleggen in vergelijking met andere Europese landen. Slechts 16% van de Nederlanders belegt en daarvan doet ruim de helft het dan wel weer zelf (AFM). En laat zelf beleggen nou direct het spannendst zijn. Want wees nou eerlijk wat weet jij nou van beleggen? Ik vertel je alles over met een doel beleggen en hoe je de ideale beleggingsportefeuille kan opbouwen.

Tegenwoordig is het zo makkelijk! Je sluit je aan bij broker en na het aanmeldproces kan je al starten. Je zet wat geld erop en in een poep en een scheet heb je je eerste aandelen gekocht. Sterker nog het is zo makkelijk en de prijzen liggen zo laag je koopt er nog een paar. Voor je het weet heb je een aardige portefeuille zonder eigenlijk stil te staan of dit wel goed is?

Heb je je bijvoorbeeld wel verdiept in het bedrijf waar je aandelen hebt gekocht? En nog beter weet je wel wat de risico’s zijn van je belegging? Allemaal vragen die je van te voren moet stellen voor je ook maar een euro in het beleggen steekt!

Stel je doel en risico op elkaar af!

Zonder doel ga je als een kip zonder kop beleggen en persoonlijk ben ik hier niet zo een fan van. Natuurlijk kan dit goed uitpakken, maar ik zie het toch vaker fout als goed gaan. Wist je dat 90% van de mensen namelijk helemaal geen rendement maakt op hun belegging? Inderdaad soms domme pech, maar vaak een te hoog risico!

Je kan je risico heel makkelijk verspreiden door rekening te houden met een aantal aspecten. Maar voor ik hier op in ga moet je eerst weten wat een beleggingsportefeuille is.

Een beleggingsportefeuille is een verzameling van beleggingen.

Wil je bijvoorbeeld op korte termijn heel veel geld verdienen dan stel je een andere beleggingsportefeuille samen als iemand die bijvoorbeeld werkt aan zijn pensioenopbouw. Je doel duidelijk voor ogen hebben is dus extreem belangrijk voor de stappen die hierna volgen.

Stel daarom de volgende criteria vast voordat je gaat beleggen

 • Hoelang wil je beleggen?
 • Wat is je doel om te beleggen?
 • Hoeveel rendement/risico wil je op je belegging?

Zorg voor de juiste verdeling

Je beleggingsportefeuille kan uit allerlei verschillende type beleggingen bestaan. Belangrijk om daarbij te weten is dat ze allemaal hun eigen risico hebben. Het belangrijkste is dat je een beleggingsportefeuille opbouwt waar jij je comfortabel bij voelt. Hierbij kan je denken aan aandelen, ETF’s, obligaties en liquide middelen. Hierbij laat ik de laatste even buiten beschouwing, omdat je hier toch nauwelijks rendement op behaalt (0,1%??)

Voor het gemak verdeel ik het type beleggingen in drie categorieën.

DefensiefNeutraalOffensief
ObligatiesDividendaandelenGroeiaandelen
ETF’s & beleggingsfondsen

Om te begrijpen wat alle beleggingstypes zijn hieronder een korte uitleg

 • Obligatie: Simpel uitgelegd leen je hier rente aan een bedrijf waar je een rente over ontvangt voor een afgesproken tijd. Over het algemeen loop je hier een laag risico mee en heb je de zekerheid van een bepaalde rente.
 • ETF’s: Een ETF is een mooi manier als je niet wilt investeren in één aandeel. Eigenlijk is het eenvoudige manier om in verschillende aandelen in één keer te investeren. Wanneer je een ETF koopt, koop je inprincipe een mandje met aandelen van een bepaalde index. Hierbij geldt wel dat sommige ETF aanzienlijk meer risico hebben als andere
 • Beleggingsfondsen: Investeer je in een Beleggingsfonds dan koop je jezelf eigenlijk in bij de portefeuille van een experts. Hetzelfde als bij een ETF koop je hier dus eigenlij keen mandje met aandelen. Het verschil zit hem erin dat een ETF vaak een index volgt en een Beleggingsfonds zelf zijn portefeuille samenstelt. Ook geldt hier dat de risico’s van beleggingsfondsen kunnen verschillen.
 • Dividendaandelen: Zijn aandelen (stukje bedrijf) die over het algemeen redelijk waardevast zijn en vooral rendement maken door het dividend. Dit is een rendement die je ontvangt over de behaalde winst. Voorbeelden zijn Aegon, Shell en Microsoft.
 • Groeiaandelen: Een stuk risicovoller zijn toch wel de groeiaandelen. Dit zijn vaak bedrijven waarvan verwacht wordt dat de winst in de toekomst nog gigantisch gaat toenemen. Daarmee gaat dan de aandelenprijs ook vaak mee omhoog. Voorbeelden hiervan zijn Amazone en Google.

Voorbeelden van beleggingsportefeuille

Leuk die risico’s, maar wat moet je er nou mee? Met je eerder gedevieerde doel kan je nu kiezen hoe je ideale beleggingsportefeuille eruit komt te zien. Het makkelijk is om dit te laten zien aan de hand van drie voorbeelden.

beleggingsportefeuille verdeling 1024x555

Over het algemeen kan je stellen dat hoge risico’s in het beleggen ook hogere winsten behalen (op de korte termijn). Maar tegelijkertijd kunnen de verliezen ook groter zijn.

Ben je bijvoorbeeld met je pensioenopbouw bezig dan wil je niet dat je op het eind van je pensioen nog grote verliezen maakt. Wat je zou kunnen overwegen is om in het begin een iets risicovollere beleggingsportefeuille aan te leggen en in verloop van tijd steeds minder risico in te bouwen. Hierdoor sluit je af met een beleggingsportefeuille waar je rendementen misschien wat lager zijn, maar de risico’s op verliezen ook veel lager liggen.

Spreiden in regio’s

Je bent waarschijnlijk al gauw geneigd om eerst alleen aandelen op de AEX (Nederlandse beursindex) te kopen. Of juist niet en je gaat direct naar Amerikaanse beurs om daar aandelen te kopen van de grote bedrijven. Beide is prima, maar het is belangrijk om niet al je geld in één index te steken!

Door te spreiden over verschillende indexen (landen) zorg je ervoor dat je niet al je geld op één economie zet. Mocht het bijvoorbeeld in Amerika wat minder gaan dan hou je in ieder geval de AEX die nog wel goed loopt.

Waar je ook op kan letten is de groeipotentie van landen. Zo zijn bedrijven in China op dit moment bezig aan een flinke opmars. Het is zelfs zo dat de Chinese economie de Amerikaanse economie is gepasseerd en als je slim inspeelt op deze manier van beleggen kan je een hoop rendement maken.

Spreiden in verschillende sectoren

Hier sta je waarschijnlijk niet bij stil of veel te weinig? Elk aandeel die je koopt is actief in een bepaalde sector. Shell zit bijvoorbeeld in de olie- en gassector, Netflix in de Bigtech en Philips Koninklijke in de gezondheidszorg.

Belangrijk hierbij is bij iedere aandeel die je koopt na te gaan waar zij in actief zijn. Het liefst heb je een beleggingsportefeuille waarbij verschillende sectoren actief zijn. In het voorbeeld hieronder zie je een beleggingsportefeuille met vier sectoren.

aandelen sectoren 1024x555

Als voorbeeld neem ik de vakantiesector. Dit was voor de coronacrisis een prima belegging, maar na de crisis kregen al deze bedrijven het zwaar. Tot de dag van vandaag is dit nog steeds het geval en hebben sommige beleggers tientallen procenten aan verlies of in sommige gevallen nog meer. Heb je daar tegenover nog Bigtech bedrijven dan kunnen die dit verlies (gedeeltelijk) opvangen waardoor je belegging alsnog rendement kan opleveren.

Koop aandelen periodiek

Eerder schreef ik al over op de lange termijn beleggen en daar ben ik dan ook een groot voorstander van. Helemaal als je dit doet in combinatie met het periodiek beleggen. Dit beteken dat je bijvoorbeeld iedere maand of kwartaal geld belegt.

Zelf beleg ik bijvoorbeeld iedere maand en koop ik steeds een beetje bij. Het grote voordeel hiervan is dat je dus in duurdere als goedkopere tijden aandelen koopt. Hierdoor krijg je een gemiddelde prijs wat weer voor minder risico’s zorgt.

Nu hoor ik je denken, maar kan je niet alleen kopen wanneer de aandelen goedkoop zijn? Natuurlijk zou dat fijn zijn! Ik ben ook gek op de uitverkoop, maar helaas werkt dit niet zo op de aandelenmarkt. Want niemand weet wanneer iets goedkoop of duur is. Wanneer de koers aan het dalen is, kan je met technische analyse proberen op het juiste moment in te stappen, maar wat er exact gaat gebeuren weet niemand.

Koop alleen met geld dat je kan missen

Ik kan het niet genoeg benadrukken en dat is dat je alleen met geld moet beleggen wat je kan missen! Zorg eerst voor een goede buffer zodat je geld hebt liggen mocht je auto stuk gaan of als je tijdelijk zonder werk komt te zetten. Als je dit hebt dan kan je kijken naar geld om te beleggen.

Ga je starten met beleggen dan raad ik je ook aan om te starten met een niet te groot bedrag. Natuurlijk geldt dit voor startende beleggers, want je zal merken dat je in het begin fouten gaat maken. En je kan beter een fout make met €100 dan met €10.000.

Voorkom deze fouten!

Je kan nog zo een mooie portefeuille samenstellen, maar als je een fout maakt dan kan je alsnog alles om zeep helpen. Fouten maken met beleggen is zo gedaan en daarom behandelen we enkele fouten die veel beleggers maken.

 • Doe onderzoek: Voordat je een aandeel, ETF of obligatie koopt, moet je onderzoek doen! Je stop namelijk veel geld in zoiets en het zou zonde zijn als je naderhand erachter komt als alles net anders is als je in eerste instantie had verwacht. Een goede website waar je veel informatie kan vinden is op Yahoo Finance
 • Geen paniek: Beleggen, emotie en paniek gaan niet samen! Ben je gauw in paniek zodra je de prijzen ziet dalen dan is beleggen niets voor jouw. De aandelenmarkt gaat namelijk omhoog en naar beneden dus 100% dat jij je aandelen een keer flink ziet dalen. Ga je ze dan verkopen dan heb je ten alle tijden verlies en dat zou zonde zijn.
 • Overzicht kwijtraken: Als je belegt dan doe je er goed aan om je portefeuille direct te updaten. Kijk goed of je strategie nog overeenkomt met wat je koopt. Zo niet zorg dan dat je de periode hierna dit weer bijwerkt.
 • De markt voorspellen: Doe dit dus niet! Denk nooit dat je de markt kan voorspellen. Het kan dat je het een keer goed hebt, maar nog vaker zal je het fout hebben en dan zullen de verliezen groter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *