Je beleggingen beveiligen is niet het eerste waaraan je denkt als je aan het beleggen bent. Toch is het ongelofelijk belangrijk om hier op een gegeven moment rekening mee te houden, want het laatste wat je wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw belegging.

Steeds vaker hoor je dat er dataleks bij grote bedrijven zijn en dat hackers er met honderdduizenden persoonsgegevens vandoor zijn gegaan. Dit klinkt niet direct ernstig, maar deze gegevens kunnen hackers gebruiken om toegang te krijgen tot verschillende accounts.

Het laatst wat jij wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw belegging en daarom deel ik hieronder de beste tips om je accounts beter te beveiligen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom je belegging beveiligen?

Meestal denk je pas aan het beveiligen van je belegging als het te laat is en laat dat nou iets zijn waar ik je graag voor wil behoeden.

Hackers zijn vandaag de dag ongelofelijk slim en hebben voor je het weet toegang tot online accounts van je. Natuurlijk betekent dit niet direct dat online beleggen gevaarlijk is. Brokers doen veel om je account te beveiligen, maar ook jij zou er iets voor moeten doen.

Veel beleggers doen er alles aan om een goed rendement te maken. Bij beginnende beleggers begint dit vaak bij een klein bedrag, maar met de jaren zal dit steeds meer groeien. Het laatste wat je wilt is dat dit vermogen uiteindelijk in handen komt van een hacker.

Wil je weten of je account risico loopt? Controleer of er met jouw e-mailadres toevallig een datalek bekent is. Dit kan op de volgende website.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe krijgen hackers toegang tot je belegging?

Voor we gaan kijken hoe jij het beste je beleggingen kan beveiligen, is het handig om te weten hoe hackers je kunnen hacken. Natuurlijk zijn er talloze manieren hoe ze ongewenst toegang kunnen krijgen tot jouw beleggingsrekening, maar hieronder ga ik vooral in op de meest bekende.

Phishing is iets wat je eigenlijk overal terug ziet komen. Banken informeren hun klanten niet voor niks dat zij nooit vragen om hun persoonlijke gegeven. Bij Phishing zorgen hackers bijvoorbeeld door een e-mail dat ze je doorsturen naar een website. Deze website lijkt vaak heel veel op de verwachten website, maar is het dus niet. Als jij hier je gegeven achterlaat om bijvoorbeeld in te loggen dan hebben zij deze gegevens en hebben ze toegang tot jouw account.

  • Controleer de url: De url is de link die je bovenin je browser ziet staak. Gaat het om phishing dan is dit altijd een net andere url als van het bedrijf waaruit zij voordoen dat ze zijn.
  • Bedrijven vragen nooit om gegevens: Krijg je een e-mail of telefoontje van een bedrijf waar jij belegt dan zullen zij nooit vragen om je gegevens. Deel je gegevens dus nooit!

Je wachtwoord kan lekken via een datalek. Hierbij krijgen hackers toegang tot de database en kunnen ze alle data downloaden zoals bijvoorbeeld je e-mailadres en wachtwoord. Het probleem hierbij is dat dit niet eens hoeft te gebeuren bij je broker. Vaak zijn deze extreem goed beveiligd, maar meld jij je met een zelfde e-mailadress en wachtwoord aan bij een webshop dan kunnen hackers deze combinatie ook gebruiken op andere websites.

  • Sterk wachtwoord: Het klinkt logisch om een goed wachtwoord te gebruiken, maar toch zijn ze vaak simpel. De achternaam met een geboortedatum of de naam van het huisdier. Gebruik daarom letter en cijfer combinaties en bij al je accounts andere wachtwoorden.
  • Wijzig wachtwoord voldoende: Het kan geen kwaad om jaarlijks je wachtwoorden te wijzigen van je brokers. Gebeurt er toch iets dan weet je zeker dat het wachtwoord binnen een jaar anders is.

Hoe je belegging beveiligen?

Ik ga je niet vermoeien met voor de hand liggende tips. Hieronder heb ik een aantal maatregelen die iedereen zou moeten nemen om de jouw belegging zo goed mogelijk te beveiligen.

Tweestapsverificatie

Een ontzettend simpele functie om je account beter te beveiligen en toch stellen veel mensen het veel te lang uit. Het is een extra stap om in te loggen en dat is lastig… Toch moet je vandaag nog je tweestapsverificatie aanzetten!

Met een tweestapsverificatie moet je naast wachtwoord nog een unieke code invoeren. Dit is een code die iedere 30 seconden verandert en je kan vinden op een authenticator app. Ook is het mogelijk om een code te ontvangen op je mobiele telefoon.

Mochten hackers je gegevens dus hebben dan beschermt deze extra code je account. Zonder de code via deauthenticator of sms code kunnen ze namelijk niet inloggen op je account.

Gebruik een ander e-mailadres

Veel mensen maken gebruik van één e-mailadres. Deze gebruik je voor je privé mail, om je aan te melden bij webshops en om te beleggen. Mocht je e-mailadres en andere gegeven lekken bij een webshop dan loopt je beleggingsrekening ook direct gevaar.

De kans is namelijk groot dat je hetzelfde e-mailadres overal gebruikt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld toegang krijgen tot je e-mail en op deze manier wachtwoorden wijzigen van je accounts of nog erger direct toegang tot je beleggingsrekening.

Verstandig is om een apart e-mailadres te gebruiken als je gaat beleggen. Gebruik dit e-mailadres ook echt enkel hiervoor en nergens anders voor!

Verschillende wachtwoorden met een Password manager

Een password manager is een must voor iedereen die online actief is. Met een password manager kan je wachtwoorden beheren en opslaan van al je verschillende accounts. Deze hoef je hierdoor niet te onthouden!

Het grote voordeel hiervan is dat je enkel het wachtwoord van je password manager hoeft te onthouden. Alle andere wachtwoorden staan hierop versleutelt opgeslagen.

Het mooie is dat je met de password manager automatisch kan inloggen op verschillende accounts. Je hoeft dus nooit meer een wachtwoord in te vullen. Hierdoor kan je voor ieder account een moeilijk wachtwoord instellen die je zelf niet hoeft te onthouden.

Hetzelfde wachtwoord op al je accounts is hierdoor verleden tijd.

Sla geen gegevens op in je browser

Log je in op je laptop of computer dan krijg je waarschijnlijk een melding of de gebruikersnaam en wachtwoord wilt opslaan. Lekker makkelijk, maar er zit hier wel een gevaar aan!

Stel dat je computer of laptop in verkeerde handen komt dan hebben zij direct toegang tot al je accounts. Wil je niet al je wachtwoorden onthouden dan is een password manager een stuk veiliger!

Vermogen verdelen

Vaak zie je dat beleggers actief zijn op één platform. Natuurlijk niets mis mee, maar als je vermogen gaat groeien dan kan het slim zijn om dit te verdelen over meerdere platforms. Mocht één van je accounts gehackt worden, dan heeft dat niet direct toegang tot je hele vermogen.

Natuurlijk blijft het verschrikkelijk, maar de schade kan je hierdoor beperken. Daarom zijn de eerder genoemde tips nog belangrijker. Je wilt namelijk niet dat het zover komt.

Conclusie: Is beleggen veilig?

Natuurlijk is beleggen veilig! Brokers, banken en andere platforms doen er alles aan om je account zo goed mogelijk te beschermen. Zo kan er bijvoorbeeld enkel worden in- en uitgeboekt op een gekoppelde bankrekening. Mocht je account dus gehacked worden dan kan je geld niet zomaar verdwijnen.

Neemt dit weg dat je helemaal niets zelf hoeft te doen? Hierboven heb ik al laten weten dat iedereen beveiligingsmaatregelen moet nemen. Zeker op je beleggingsrekeningen, maar ook voor andere accounts waar je online mee actief bent.

Je kan je beter van te voren goed beveiligen als achteraf spijt hebben dat je er niets aan hebt gedaan.