Beleggen voor jongeren is steeds populairder. Afgelopen jaar begonnen ruimt 250.000 beleggers meer als een jaar eerder. Een een groot deel hiervan waren jonge beleggers.

Je zou zeggen dat financiën niet direct het meest aantrekkelijk onderwerp voor jongeren is, maar het tegendeel lijkt waar. Steeds meer jongeren investeren hun geld en proberen zo hun vermogen te laten groeien. Misschien niet gek, want waar de vorige generatie hun geld nog op de bank kon laten staan voor rendement, is dit tegenwoordig niet meer mogelijk.

Wil jij als jongeren ook beleggen? Ik begon met beleggen op mijn 26ste en deel je tips die passen bij jonge beleggers.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom als jongere beleggen?

Je bent nog zo jong en je moet genieten van het leven! En dat is natuurlijk ook zo, maar moet je dan stoppen met genieten van het leven als je ouder bent? Kortom wanneer moet jij bezig gaan met je toekomst en starten met bijvoorbeeld een financieel plan en je vermogen te laten groeien.

Eigenlijk kan je het best zo snel mogelijk beginnen met beleggen. Dit klinkt gek, want als je jong bent dan weet je misschien nog niet voldoende om goede keuzes te maken. Maar hoe langer je de tijd hebt om te beleggen des de langer je jouw vermogen de tijd geeft om te groeien.

Je zal zien als je begint met investeren dat je uiteindelijk gaat inzien waarom dit zo belangrijk is. De kans is groot dat je vanaf dat moment ook steeds kritischer gaat kijken naar je eigen financiën en gaat inzien wat de kracht is van je vermogen te laten groeien.

Gelukkig ben jij niet de enigste, want steeds meer beleggers beginnen op jonge leeftijd om hun dromen te verwezenlijken. Vervroegd met pensioen, een huis in het buitenland of leven van hun rendement.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Waar investeren als jonge belegger

Beleggen voor jongeren is nog nooit zo makkelijker geweest. Vroeger moest je via allemaal tussenpersonen aandelen kopen, maar tegenwoordig kan je dit gewoon zelf doen via een broker of bij je eigen bank.

Beleggen is ontzettend toegankelijk geworden en daarom kan je op jonge leeftijd makkelijk starten. Hieronder mijn favorieten partijen om te beleggen.

Mijn toplijst
5.png
Voordelen
 • De grootste en goedkoopste exchange van Nederland
 • Gevestigd in Nederland met Nederlandse support
 • Verzekerde wallets tot $255 miljoen
4.png
Voordelen
 • Nederlandstalige partij met goede service en goed aanbod van beleggingsproducten
 • Gebruiksvriendelijk beleggen waar ook beginnende beleggers hun weg kunnen vinden
 • Eén van de goedkoopste brokers van Nederland
11.png
Voordelen
 • Veilig beleggen in edelmetalen
 • Investeert exclusief in fysiek goud
 • Lage kosten
16.png
Voordelen
 • Jaarlijks 8,1% rendement
 • Beleg in supermarkten, winkelcentra & woningen
 • Beoordeeld met een 8,8

De kracht van maandelijks beleggen

Ik ben echt een groot fan van maandelijkse beleggen. Wij beleggen iedere maand met een vast bedrag die we een paar maanden geleden met 30% hebben verhoogd.

Zelf vind ik het een erg prettige methode, omdat ik nooit hoef na te denken hoeveel ik wil beleggen. Dit heb ik van te voren bedacht en als ons salaris binnenkomt dan maken we het direct over naar onze belegging.

De kracht van maandelijks beleggen ligt hem niet enkel in het laten groeien van vermogen, maar ook door alle verschillende instapmomenten. Je belegt namelijk niet enkel op één moment, maar doet dit iedere maand op een vast moment. Zelf doen wij dit ieder maand op de 21ste

Beleg je bijvoorbeeld in aandelen of een ETF dan koop je deze dus steeds voor verschillende prijzen. Hierdoor koop je niet enkel op het goedkoopste moment, maar ook niet enkel op het duurste moment. Alle verschillende koopmoment bepalen de gemiddelde prijs (GAK). Dit zorgt voor veel minder risico in het beleggen voor jongeren.

dollar cost averaging gak 1024x939

Hierboven heb ik een voorbeeld van verschillende aankoopmomenten (de roze bolletjes). Hoe meer van deze aankoopppunten de de minder risico. Je krijgt namelijk een iets betere gemiddelde prijs voor een investering.

In de bovenstaande grafiek zie je slechts 5 aankooppunten terwijl de onderste grafiek er 9 heeft. In dit geval zie je ook dat deze een veel minder hoger gemiddelde prijs heeft en je dus meer rendement hebt.

Tijd om te leren

Het gaat niet in één keer goed en dat is ook niet erg! Ik verloor 50% van mijn vermogen toen ik in 2017 investeerde in Bitcoin. Een verlies van ruim €700!

Natuurlijk een hoop geld, maar niet het einde van de wereld. Ik kwam erachter dat daytraden niet mijn ding was en dat ik nog heel veel moest leren over bijvoorbeeld technische analyses maken, maar ook hoe een markt werkt.

In deze periode hebt ik niet enkel €700 verloren, maar heb ik ook veel geleerd. Door een paar maanden te daytraden heb ik ontzetten veel geleerd over technische analyses, hoe koersen werken en dat verlies nemen belangrijker is als verlies goed willen maken.

Kortom je gaat geld verliezen, stomme fouten maken en denken dat investeren geen enkele zin heeft. Maar uiteindelijk moet je een manier van beleggen vinden die bij jou past. Dit kost tijd, geld en energie. Maar als je erachter bent dan kan het je heel veel opleveren

Doel(en) & financieel plan

Dit klinkt natuurlijk ontzettend saai! Een doel maken en daarvoor een financieel plan opstellen. Maar zonder deze stap ga je het echt niet redden.

Zelf begon ik ooit met investeren in Bitcoin en voor ik het wist had ik 50% verloren. Ik begon roekeloos, zonder plan en dacht in één dag rijk te zijn. Een mooi gedachten die natuurlijk nooit uit kwam…

Daarom adviseer ik nu altijd om met een doel te werken. Een doel zorgt ervoor dat je weet waar je het voor doet. Dit kan een doel zijn voor iets wat je pas over 30 jaar hoeft te bereiken. Mijn doel is bijvoorbeeld om op mijn 50ste financieel onafhankelijk te zijn.

Een doel wat nog heel lang duurt en daarom heb ik hiervoor een plan gemaakt. Hier heb ik onder meer de volgende dingen opgenomen

 • Hoeveel heb ik nodig: Een doel is natuurlijk niet compleet zonder eind en daarom is het belangrijk om te weten hoeveel je precies nodig hebt? Voor mijn doel was dat 25x mijn minimale jaaruitgaven. Dat is ongeveer €600.000
 • Wanneer wil ik doel behalen: Waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk, maar wees hier reëel. Ik heb bijvoorbeeld gekeken wat mogelijk was met mijn rendement berekenen tool. Door een bedrag in te vullen wat ik maandelijks kan investeren, het rendement per jaar en de looptijd kan je zien wanneer jij het doel bereikt.
 • Hoe ga ik het doel halen: Doe je eenmalig een flinke storting, iedere maand een bedrag, hoeveel risico wil je nemen met beleggen en waarin wil je beleggen. Allemaal belangrijke keuzes om uiteindelijk je doel te behalen. Formuleer hier ect hoe je dit wilt doen en met wel risico. Dit moet je om het juiste pad houden als je bezig bent.
 • Tussentijdse doelen: Zeker als het een doel is wat tientallen jaren gaat duren dan is het slim om tussentijds doelen te bepalen. Je eerste €10.000 of eerste €1.000 winst? Vier het samen met een glas bubbels, een hapje buiten de deur of om wat leuks te doen.

Durf groot te denken

Dream Big, Work hard en Make it Hapen… Or Dream Big…

Wij Nederlanders zijn al gauw van doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Maar waarom zou je dit doen? Je leeft maar één keer en je wilt er toch zoveel mogelijk uithalen?

Je kan er natuurlijk voor kiezen om 40 uur per week te werken, een duur huis te nemen en te wachten op je pensioenleeftijd. Of je doet dit niet en gaat iets doen wat jou echt gelukkig maakt.

We zijn zo gewend om lekker normaal te doen en het “standaard” pad te bewandelen. Hard werken en leven naar je vermogen.

Maar stap uit al deze gewoontes en durf groot te denken. Leer hoe je van 1 euro, 10 euro kan maken. Als je dit weet dan kan je ook 1000 euro maken.

Rijk worden is vaak helemaal niet ingewikkeld, maar begint vaak met groot te durfen denken. Geld is er in overvloed, je moet alleen leren om dit zo efficiënt mogelijk te laten groeien.

Investeer in jezelf als jonge belegger

Beleggen voor jongeren is iets wat je doet voor de lange termijn, maar wat ook veel tijd kost. Hierboven schreef ik al dat je door het te doen gaat leren, maar je kan ook investeren in jezelf om meer te leren.

Door meer te leren over investeren zal je uiteindelijk zien dat je rendementen zullen toenemen

Met meer kennis kan je betere beslissingen nemen en begrijp je beter wat de risico’s zijn van bepaalde beleggingen. Daarom kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld in het begin voor je te laten beleggen of te investeren in begrijpelijke ETF’s.

Als je langzaam meer leert over de markt door bijvoorbeeld erover te lezen of video’s te kijken, kan je steeds meer zelf beleggen. Met natuurlijk het uiteindelijke doel om meer rendement te maken als bijvoorbeeld het gemiddelde rendement van een index.

Wil je zelf beleggen dan is het echt verstandig om tijd en desnoods geld te investeren in kennis. Koop een goed boek zoals “Blondjes beleggen beter” of schrijf je in voor een cursus. Uiteindelijk zijn deze kosten het dubbel het dwars waard.

Je bent niet rijk binnen één dag!

Rijk worden willen we allemaal, maar dat gebeurt zelden binnen één dag. De kans dat jou dat gebeurt is dus ook vrij klein en streef hier dan ook niet naar.

De manieren om snel rijk te worden, zijn eigenlijk altijd de wegen met gigantisch veel risico. De vraag is of je dit gigantische risico wilt nemen en dus ook op de blaren wilt zitten als je een vermogen hebt verloren?

Zelf ben ik wel van een risico, maar wel eentje die ik acceptabel vind. Daarom investeer ik bijvoorbeeld maximaal 10% van ons vermogen in Bitcoin. Beleggen in crypto is vergeleken met beleggen in aandelen of ETF’s veel risicovoller. De rendement kunnen ook veel hoger liggen, maar de verliezen ook.

Je kan dus stellen dat de hoogte van het risico vaak samen gaat met de hoogte van het rendement. Maar snel rijken worden bestaat niet! Anders zou iedereen dit doen

De vraag die jij je moet stellen is hoeveel risico wil ik maximaal nemen om mijn totale vermogen straks op het spel te zetten.

In het begin kan je best wat meer risico nemen dan op het einde van je belegging. Vaak zie je dat als het vermogen van de investering groeit, de risico’s van de investering afnemen.