Beleggen tips van top beleggers, wie wilt dat nou niet! Beleggen lijkt vaak een gokspel, maar er zijn absoluut handige tips waarmee jij het beleggen veel minder risicovol maakt. Daarom heb ik hieronder van vermogende mensen de beste beleggen tips verzameld.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Beleg alleen met geld wat je kan missen

De grootste fout die je als belegger kan maken, is om geld te gebruiken wat je eigenlijk niet kan missen. Je wilt uiteindelijk geen beleggingen verkopen, omdat je op korte termijn het geld nodig hebt. Is je belegging op dat moment minder waard geworden dan moet je dus je verlies nemen en dat zou zonde zijn.

Daarom is een financiële buffer opbouwen van groot belang. Even kort door de bocht betekent dit dat je een aantal maanden zonder inkomen moet kunnen rondkomen. Heb je dit nog niet op orde dan is het verstandig om eerst hiermee te starten.

Begin jong met beleggen

Warren Buffet begon als 11-jarige jongetje met beleggen. Nu is hij één van de meest vermogende mensen ter wereld en daarvoor heeft hij geen gigantische risico’s genomen. Naast het beleggen in stabiele bedrijven is de lange periode van beleggen één van Warren Buffet grootste geheimen.

Was Warren Buffet op zijn 60ste gestopt met beleggen dan had hij slechts 12% van het vermogen van wat hij nu heeft. Ruim 88% van zijn vermogen wist hij op te bouwen in de laatste 20 jaar van zijn leven. Dit komt doordat goede beleggingen parabolisch groeien.

Ben jij dus nog jong dan kan het dus slim zijn om alvast met een klein bedrag te beleggen. Zo geef je dit vermogen alvast de tijd om te groeien.

Beleg niet in één aandeel

Als je naar het casino gaat dan maak je het snelst winst door al je geld op één ding in te zetten. Maar als je gaat beleggen dan is dat het laatste wat je wilt. Daarom zet jij als belegger nooit als je geld op één aandeel, veel beter is om dit zo goed mogelijk te spreiden.

Natuurlijk is het fijn als jij dat ene aandeel kan selecteren wat flink meer waard wordt. Maar in de praktijk blijkt dit bijzonder moeilijk te zijn en is de kans groter dat aandelen flink in waarde afnemen. Goed beleggers hopen daarom niet dat hun geld meer waard wordt, maar kiezen voor een strategie waarmee zij de kans hierop vergroten.

Over de afgelopen decennia’s blijkt dat een goede spreiding ontzettend belangrijk is. ETF beleggen is voor 90% van de beleggers daar de ideale methode voor. 90% van de beleggers doet het namelijk minder goed als het marktgemiddelde en door te beleggen in een breed gespreide ETF beleg je in honderden- of zelfs duizenden bedrijven tegelijk.

Beleg periodiek

Op de beurs ga je te maken krijgen met goede en minder goede periodes. Dit betekend dat de beurs hoog en minder hoog staat. Jij als beleggers investeert het liefst zo goedkoop mogelijk, maar laat dit nou ontzettend moeilijk zijn. Wat nu goedkoop lijkt te zijn, kan een jaar later een dure investering zijn.

Daarom is het veel verstandiger om de markt niet te time. Met periodiek beleggen investeer je op verschillende momenten waardoor je de kans op enkel dure momenten minimaliseert. Alle verschillende aankoopmomenten zorgen uiteindelijk voor een gemiddelde aankoopprijs.

Mij heeft het ontzettend geholpen om met een maandelijks bedrag te starten en dit te automatiseren. Dit heb ik gedaan door een maandelijkse automatisch overboeking naar mijn beleggingsrekening te doen.

Minder handelen zorgt voor lagere kosten

Toen ik begon met beleggen, kocht ik als eerste losse aandelen. Deze gingen in het begin aardig omhoog om hierna in een vrije val te komen. In koersbeweging dacht ik continue en winst nemen en verlies beperken. Met de nodige transacties tot gevolg.

Dit kosten mij uiteindelijk €40 aan transactiekosten op een bedrag van €1.000. Dit lijkt niet veel, maar is toch 4%. Als je nagaat dat een goed gespreide ETF jaarlijks gemiddeld 9% winst maakt is dat dus bijna de helft van rendement.

Stel jij belegt 30 jaar lang maandelijks €100 en maakt jaarlijks 9% rendement dan heb je na 30 jaar € 178.290. Doe jij transacties waardoor je jaarlijks 1% van je rendement inlevert dan heb je na 30 jaar € 146.815. Je ziet dat 1% minder rendement je uiteindelijk dus ruim € 30.000 kost.

Zit op je handen tijdens het beleggen

Niets doen klinkt als stilstaan, maar met beleggen is dat vaak helemaal geen slecht idee. Zeker als je belegging minder waard dan ben je snel geneigd om in actie te komen. Je wilt jezelf (en je vermogen) beschermen en wilt iets doen.

Deze natuurlijk reactie is helemaal niet raar, want 70% blijkt te vluchten als zij te maken krijgen met gevaar en/of angst. Gaat de beurs dus naar beneden dan schreeuwt je lichaam om alles te verkopen en daarmee de emotionele pijn te verzachten.

Toch blijkt uit de lange termijn dat het beursgemiddelde blijft groeien. De kunst zit hem in een goed beleggingsplan waarbij je vooral oog hebt voor de lange termijn en de risico’s die bij je passen. Want op de korte termijn de pijn verachten kan op de lange termijn grote gevolgen hebben.

Goede beleggers hebben een plan

Het klinkt zo logisch, maar goede beleggers hebben een plan. De bekende ondernemer Michel Perridon zegt niet voor niets “Losers hebben een excuus en winnaars hebben een plan”. Dit zelfde geldt voor goede beleggers.

Als je gaat beginnen met beleggen dan ga je ongetwijfeld fouten maken. Dit is helemaal niet gek, want dit doen alle beginnende beleggers. Veel belangrijker is dat je van deze fouten leert en je plan steeds meer perfectioneert. Heb een doel als je gaat beleggen en zorg dat je plan hierbij past. Dit is een continue proces wat je moet verbeteren.