Natuurlijk kan je ook beleggen met weinig geld! Veel mensen denken dat zij duizenden euro’s nodig hebben om te kunnen starten, maar dat is absoluut niet waar. Je kan beleggen vanaf enkele tientjes per maand en dat kan over een hele lange periode veel meer opleveren als je zou denken.

Zelf ben ik begonnen met enkele tientjes per maand dus ik kan je precies vertellen wat hierbij komt kijken. Inmiddels is mijn beleggingsstrategie gevormd en weet ik precies hoe ik mijn geld aan het werk wil zetten. Nu ik beleg met iets grotere bedragen is hier niets aan verandert.

Beginnen met beleggen met kleine bedragen is helemaal niet zo gek. Misschien is het juist wel de juiste manier om eerst vertrouwd met de markt te raken en zo te groeien als belegger. Leer in deze blogpost alles over beleggen met kleine bedragen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Heeft beleggen met weinig geld zin?

Veel beginnende beleggers onderschatten wat kleine bedragen uiteindelijk kunnen betekenen. Natuurlijk helpt het om met grote bedragen te beleggen, maar naast de hoogte van het bedrag, zijn tijd en rendement ook belangrijke factoren.

Ben je nog jong dan ben je denk je waarschijnlijk dat je nog tijd genoeg hebt om een vermogen op te bouwen. Doodzonde, want als je op tijd begint met beleggen dan heb je veel meer tijd om te profiteren van het rente op rente effect. Met dit effect groeit je vermogen niet enkel door het geld wat je erin stopt, maar ook wat erbij komt door het rendement.

Als je gaat beleggen dan doe je dit voor het rendement, ook wel de winst over je beginvermogen. Vaak wordt dit uitgedrukt in een percentage ten opzichten van het beginvermogen. Hoe hoger dit percentage is, des de hoger je vermogen uiteindelijk is. Het is dus ontzettend belangrijk om een goed rendement te behalen. Vaak zie je dat het rendement en risico hand in hand gaan. Ben je bereid meer risico te nemen dan kunnen de rendementen ook hoger zijn. Andersom kunnen de verliezen (negatief rendement) ook hoger zijn.

De hoogte van je inleg is natuurlijk belangrijk, maar dat neemt niet weg dat beginnen met een klein bedrag absoluut zin heeft. Om een voorbeeld te geven zie je hieronder wat beleggen met €25 per maand kan opleveren over 30 jaar met een jaarlijkse rendement van 7 procent.

resultaat beleggen met weinig geld 1024x555

Na 30 jaar heb je uiteindelijk een vermogen opgebouwd van € 30.322! Zo zie je dat beleggen met kleine vermogens absoluut interessant kan zijn. Zelf leg je in 30 jaar € 9.000 in en maak je €21.322 aan rendement.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Voordelen maandelijks beleggen met weinig geld

 • Leer de markt kennen: Waarschijnlijk is investeren iets totaals nieuws voor jou. Het is dan juist fijn om met iets kleinere bedragen te beginnen zodat als je fouten maakt dit niet direct gigantische verliezen geeft.
 • Kleine bedragen tellen mee: Vaak denken mensen dat die paar tientjes geen verschil maken, maar met je rendement kunnen kleine bedragen uitgroeien tot een groot vermogen.
 • Begin van je beleggingsstrategie: Al doende leert men en dat geldt ook voor beleggen. In het begin zal je waarschijnlijk beginnen zonder strategie. Maar met de tijd ga je steeds meer ontdekken wat bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Zo kan je een beleggingsstrategie ontwikkelen dat goed bij jou past.
 • Raak vertrouwd met beleggen: Resultaten zullen je zelfvertrouwen als belegger doen groeien. €10 winst op €50 voelt net zo goed als €100 winst op €500. In beide gevallen zie je het resultaat van jouw belegging.

Manieren om te beleggen met weinig geld

Wil jij beleggen met weinig geld dan is dat geen enkel probleem. Je hebt geen dikke portemonnee nodig om met het spelletje van investeren mee te doen. Je hebt zelfs genoeg keuze en hieronder laat ik je precies zien op welke manieren jij kan beleggen met weinig geld.

Begin goed gespreid met indexfondsen

Eén van de grootste problemen als je met minder geld wilt beleggen is de spreiding. Je hebt waarschijnlijk enkele tientjes per maand om te beleggen en losse aandelen kunnen honderden of soms wel duizenden euro’s kosten. Dit betekent dat je nooit in deze bedrijven kan investeren en er dus een beperking zit aan je risicospreiding.

Dit kan je oplossen door te beleggen in indexfondsen of ook wel ETF’s genoemd. Zo een indexfonds bestaat uit tientallen, honderden of soms wel duizenden verschillende bedrijven. Door te beleggen in zo een indexfonds beleg je direct in al deze verschillende bedrijven.

Zie het als het wanneer je een fruitschaal wilt kopen met alle stukken fruit, maar je hebt slechts enkele euro’s. Je kan daardoor niet alle stukken fruit kopen en loopt het risico dat als je fruit koopt deze minder mooi wordt in de tijd dat je moet sparen voor het volgende stuk fruit. Bij een ETF ben jij niet zelf eigenaar van al deze stukken fruit, maar word je direct eigenaar van een stukje van de volledige fruitschaal. Je hebt hierdoor direct alle stukken fruit tot je beschikking.

werking etf 1024x555

In een ETF beleggen kan je al vanaf enkele tientjes per maand en kan je zonder hoge transactiekosten doen. Er zijn ontzettend veel ETF’s waardoor je precies kan beleggen in segmenten die voor jou interessant zijn, maar je kan ook gewoon in de grootste bedrijven ter wereld beleggen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de VWRL ETF. Hiermee beleg je direct in 3.500 verschillende bedrijven, verspreid over de hele wereld.

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Bij investeren in vastgoed denken veel mensen direct aan tonnen aan investering. Grote bedragen waar jij als normale particulier niet tussenkomt. En dat is natuurlijk ook voor een klein gedeelte waar. Wil je eigen vastgoed kopen dan moet je hiervoor een groot bedrag hebben, maar je kan ook ook op een veel kleinere schaal investeren.

Zo is het mogelijk om via vastgoedfondsen te beleggen. Zij kopen vastgoed met het geld van investeerders en zorgen dat hier rendement op wordt gemaakt. Dit rendement zal deels terugvloeien naar de investeerders en daar liggen de verdiensten van de beleggers.

Maar je kan ook in vastgoed investeren door de aandelenmarkt. Zo kan je bijvoorbeeld aandelen kopen die vooral in vastgoed actief zijn. Vaak zie je dat deze bedrijven vooral interessant zijn door het dividend dat zij uitbetalen. Dit is een deel van de winst die zij vergoeden aan hun aandeelhouders. Enkele bekende vastgoed aandelen zijn

 • Realty Income Corporation: Investeert in commerciële vastgoed om te verhuren in onder andere de Verenigde state en Verenigd Koninkrijk. Staat bekent om het stabiele dividend dat zij uitbetalen.
 • Digital Realty Trust: Bouwen datacenters die zij verhuren aan grote bedrijven
 • American Tower: Bouwen zendmasten over de hele wereld en verhuren deze aan partijen in de telecomindustrie
 • Simon Property Group: Investeert in winkel- en outletcentra.

Losse aandelen kopen op de aandelenmarkt

De aandelenmarkt is de perfecte plek om met een minder groot vermogen ook rendement te kunnen maken. Heb jij een klein vermogen om maandelijks te besteden dan zijn losse aandelen wellicht niet de beste oplossing als je ook iets aan risicomanagement wilt doen.

Losse aandelen kopen kunnen flinke rendementen opleveren, maar daarentegen ook flinke verliezen. Beleg jij al je geld in één bedrijf dan kan dit dus extreem goed of fout uitpakken. Om deze reden wil je een zo goed mogelijke spreiding aanbrengen in jouw belegging.

Ben jij een beginnende belegger en wil jij met enkele tientjes per maand beleggen dan kan het verstandig zijn om te starten met ETF’s. Hierdoor zit je direct goed gespreid belegt en loop je aanzienlijk minder risico. Na verloop van tijd kan je naast deze ETF’s alsnog losse aandelen erbij nemen.

Je hebt dan een stabiele fundering met je ETF’s en met wat ervaring kan je dit uitbreiden met lossen aandelen. Natuurlijk is de keuze geheel aan jou, maar losse aandelen brengen absoluut een grote risico als ETF’s.

In crypto beleggen met weinig geld

Had je 6 jaar geleden enkele tientjes in Bitcoin gestopt dan was dit nu waarschijnlijk enkele duizenden euro’s waard. Dit is maar even een voorbeeldje dat met weinig geld beleggen nog steeds zin heeft. Natuurlijk een sprookjesverhaal en met veel risico, maar het is mogelijk.

Crypto staat bekent om de gigantisch rendementen in korte tijd, maar je moet ook bewust zijn van de andere kant. Waar gigantische rendementen zijn, zijn ook gigantische verliezen mogelijk. Enkele in crypto beleggen is risicovol, maar doe je dit met weinig geld wat je kan missen dan kan dit het overwegen waard zijn. Natuurlijk geldt hier wel dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst.

Tip beleggen met weinig geld

 • Hou het simpel: Heb je geen zin om dagelijks bezig te zijn met beleggen? Kijk dan of een ETF of beleggingsfonds interessant voor je kan zijn.
 • Vermijdt grote risico’s: Veel beleggers willen de markt verslaan en nemen grote risico. Vaak loopt het uit op teleurstelling en zijn de risico’s uitgelopen tot flinke verliezen.
 • Maandelijks beleggen: Eénmalig een bedrag investeren, brengt een bepaald risico met zich mee. Door maandelijks een kleiner bedrag te beleggen kan je dit risico beperken.
 • Luister niet enkel naar influencers: Er zijn tegenwoordig talloze influencers die aandelen of crypto analyseren. Vaak niet geheel onafhankelijk of met onvoldoende kennis. Doe daarom altijd zelf onderzoek als je wilt beleggen in losse aandelen of crypto.
 • Lange termijn: Beleggen is absoluut iets wat je voor de lange termijn doet. Zeker als je met kleine bedragen gaat beleggen dan is het ontzettend belangrijk om het zo lang mogelijk vol te houden. Zo geef je het vermogen de kans om ook daadwerkelijk rendement te maken.

Conclusie: Wat levert beleggen met weinig geld op?

Beleggen met weinig geld lijkt weinig tot niets op te leveren en dan kan natuurlijk ook het geval zijn. Maar doe je dit met een goed plan en een risico wat bij je past dan kan dit absoluut iets opleveren. Eenmalig geld investeren en er niet meer naar omkijken heeft vaak veel minder effect als maandelijks investeren.

Heb je niet zoveel geld om te beleggen dan kan het interessant zijn maandelijks voor een klein bedrag te beleggen. Door maandelijks te beleggen, investeer jij niet voor één bedrag in de markt. Hierdoor loop je niet het risico dat je op het duurste punt instapt. Daarnaast neem je deze maandelijkse investering mee in je maandlasten waardoor je went aan deze uitgaven. Je hebt nauwelijks door dat dit geld naar het beleggen gaat, maar kan na lange tijd wel een flinke vermogen hebben opgebouwd.

Om een idee te krijgen wat maandelijks beleggen met kleine bedragen kan opleveren, heb ik hieronder een aantal voorbeelden van beleggingen. Ik reken met 7% rendement, omdat die het gemiddelde jaarrendement over de afgelopen 100 jaar op de beur is.

JarenMaandelijkse inlegRendementVermogen
15€ 25,007%€ 8.066
30€ 25,007%€ 30.322
15€ 50,007%€ 16.133
30€ 50,007%€ 60.644

Je ziet dat de winst van beleggen vooral in het tweede deel van de belegging zit. In de eerste 15 jaar bouw je aanzienlijk minder per jaar op als de laatste 15 jaar. Dit komt, omdat je jaarlijks 7% rendement maakt over je gehele vermogen. In de laatste jaren zal je vermogen door het rendement dus veel harder groeien als de beginjaren.

Nog niet enthousiast om te beleggen? Lees het boek “Blondjes beleggen beter” om het verhaal te lezen van Janneke Willemse. Zij vertelt haar verhaal over beleggen en wat je ermee kan bereiken.