Beleggen met je wisselgeld of kleine bedragen is ongelofelijk populair en komt eigenlijk voort uit het succes door de app Peaks van de Rabobank. Het geheim van de app ligt hem vooral in dat al deze kleine . Uiteindelijk zorgen al deze kleine bedragen samen voor een flinke belegging waardoor je uiteindelijk een hoop rendement kan maken.

De bekende app Peaks is dan ook één van de eerste initiatieven waardoor mensen met wat minder geld toch kunnen beleggen. Zij deden dit door wisselgeld automatisch te beleggen, maar het gaat natuurlijk om het idee dat je met kleine bedragen ook prima rendement kan maken.

Het geheim van beleggen met kleine hoeveelheden geld ligt hem dan ook in de toegankelijkheid.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

De kracht van beleggen met kleine bedragen of wisselgeld

Persoonlijk vind ik beleggen met je wisselgeld helemaal geen slecht idee. Het gaat hier altijd om hele kleine bedragen, maar deze kunnen samen een groot verschil maken. Kortom je merkt niet direct dat je geld opzij zet om te sparen en investeren en dat is ook de kracht. Het gaat steeds om zulke kleine bedragen dat je uiteindelijk nog versteld zal zijn om wat voor bedrag dit uiteindelijk gaat.

Het geheim van beleggen ligt hem in het sneeuwbaleffect. Door (klein) beetjes geld periodiek te beleggen, zal dit geld ook geld maken. Als je dat geld ook weer belegd dan zal je er steeds meer rendement gemaakt kunnen worden. Kortom zorg ervoor dat het werkt voor de lange termijn.

Om een klein beetje een idee tegeven wat kleine bedragen in de toekomst kunnen opleveren, hebben wij hieronder een tabel. Je kan hier zien wat je over 30 jaar verdient kan hebben als je ieder jaar 5% rendement maakt.

Inleg per maandMet sparenMet beleggen
€10 per maand€3.600€8.187
€25 per maand€9.000€20.467
€50 per maand€18.000€40.935
€75 per maand€27.000€61.402
€100 per maand€36.000€81.870
rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Peaks: Beleggen met je wisselgeld

Peaks is de bekendste app om te beleggen met je wisselgeld. De app is van Rabobank, maar je kan ook als je niet lid bent van de Rabobank gewoon gebruik maken van de app.

Wanneer jij een kopje koffie van €2,30 betaald dan zou je dit vroeger waarschijnlijk met €3,00 betalen. De €0,70 wisselgeld steek je nu niet in je zak, maar laat je automatisch wegstorten om ermee te beleggen. Kortom onbewust spaar je geld en maak je hier ook nog eens rendement op!

Het grote voordeel aan Peaks is dat je wisselgeld automatisch naar de app overgemaakt wordt en dat zij dit voor je beleggen. Daarnaast is het ook mogelijk om je inleg aan te passen of op een andere manier geld te storten op de app.

 • Wisselgeld: Je kan automatisch je wisselgeld laten beleggen, maar kan dit ook verhogen door een verdubbelaar. Laat bijvoorbeeld je wisselgeld maal twee drie of vier storten.
 • Eenmalige storting: Maak zelf geld over naar je Peaks waar je mee kan beleggen.
 • Vast bedrag: Stort iedere maand automatisch een vast bedrag naar Peaks
 • Iedere dag: Je kan ervoor kiezen om iedere dag een x bedrag te laten storten.

Peaks is ongelofelijk gangbaar voor beleggers die niet teveel omkijk willen hebben naar het beleggen. In tegenstelling tot veel andere platforms hoef je hier niet zelf aandelen te kopen, maar kan je een profiel uitzoeken. Aan de hand van het risicoprofiel wordt automatisch je geld belegd. Des de hoger het risicoprofiel des de hoger het rendement KAN zijn.

beleggingsprofielen peaks

Let op kies je voor “Heet” dan zie je dat je 6,5% rendement kan maken. Dit is het gemiddelde rendement berekend over 15 jaar. Het kan dus ook dat je verlies maakt!

Een absoluut nadeel van Peaks vind ik de relatief hoge kosten. €1 per maand lijkt niet zoveel, maar veel beleggers die Peaks gebruiken doen dit met een klein bedrag. Dan is €1 per maand een relatief hoog bedrag. Boven de €2500 betaal je zelfs 0,5% van je totale belegging. Heb je dus €3000 dan betaal je ieder jaar €15 wat absoluut aan de hoge kant is

 • Peaks is uitermate geschikt voor beginnende beleggers. Je kan snel starten en je geld wordt automatisch belegd met een risico wat bij jou past
 • Je belegd met kleine bedragen, maar dat kan in de toekomst uitgroeien tot een mooi bedrag. De kracht van kleine beetjes is absoluut de kracht van de app.
 • De automatische inleg zorgt ervoor dat je ieder maand blijft inleggen. Super makkelijk en je hebt geen omkijken.
 • Eerst drie maanden is Peaks geheel gratis!
 • Een absoluut nadeel vind ik de kosten van de app.
 • Tevens is het rendement aan de lagere kant. Zeker als je meer interesse hebt in beleggen dan kan een andere manier veel meer rendement opleveren.

Beleggingsfondsen: Meer grip op je belegging

Super handig dat beleggen met je wisselgeld, maar eigenlijk gaat het om het idee dat je met kleine bedragen, grote bedragen kan maken. Kortom kan je een paar tientjes per maand missen dan kan je ook voor een beleggingsfonds kiezen.

Een beleggingsfonds is eigenlijk niet anders als een expert die een portefeuille beheert. Dit bestaat uit bedrijven uit verschillende sectoren en regio’s. Ook kan het in andere beleggingen zitten zoals obligaties of ontroerend goed. Doordat er grote groepen mensen hun geld toe vertrouwen aan een beleggingsfonds kunnen zij met al dit geld goed verspreid beleggen.

Met een beleggingsfonds heb je iets meer grip op waar je ongeveer in belegd. Je kan bijvoorbeeld in een duurzaam beleggingsfonds beleggen of in iets wat jij belangrijk vind. Bij Peaks kan je alleen een risico kiezen, maar heb je geen idee waar je geld inzit. Bij een beleggingsfonds heb je hier wat meer grip op.

 • Met beleggingsfondsen heb je direct een mooi spreiding waardoor je met minimale risico’s kan beleggen.
 • In tegelstelling met Peaks heb je hier meer vrijheid waar jij je geld in belegt. Je kan niet kiezen welke bedrijven specifiek, maar wel bijvoorbeeld in welke categorie. Je kan dus echt focus leggen op je belegging.
 • Een expert beheert je belegging waardoor jij geen omkijken hebt naar het beleggen zelf.
 • Je betaald over het algemeen hoge kosten voor je belegging. Dit zijn de kosten die je betaald voor het beheren van je belegging en zijn meestal een percentage.
 • Je hebt geen controle op waar jij in belegd. Kortom je moet de expert 100% vertrouwen dat zij goed hun werk doen.

Zelf beleggen: Jij bent verantwoordelijk!

Een andere manier om met je wisselgeld te beleggen, is om dit gewoon lekker zelf te doen. Misschien is het niet handig om letterlijke je wisselgeld te gebruiken, maar iedere maand automatisch een bedrag te laten storten op je broker.

Zelf beleg ik met deGiro en dit bevalt mij ontzettend goed. Je kan automatisch ieder maand geld laten storten waarna je zelf kan kiezen waar je dit in belegd. Het risico heb je hier dus geheel zelf in de hand. Voor veel mensen zal dit spannend klinken, maar dat is het helemaal niet

Zo kan je prima zelfs beleggen met weinig risico. Een absolute tip is om ETF’s te kopen. Dit zijn eigenlijk net als beleggingsfondsen, een pakketje met aandelen. Je koopt met een ETF dus eigenlijk een klein stukje aandeel van meerdere bedrijven. Hier heb je de keuze uit ongelofelijk veel verschillende soorten zoals de 500 grootste bedrijven ter wereld, maar ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om rechts een aandeel te kopen in een bedrijf. Het risico is hier wat groter als bij een ETF, maar dit hangt ook af hoeveel verschillende aandelen je koop en met welke risicoprofiel.

 • Je hebt met deze manier van beleggen absoluut de meeste vrijheid.
 • Je moet je absoluut verdiepen in wat alles is, maar dan kan je prima je eigen risico bepalen. Zorg daarom altijd dat je goed voorbereid belegd.
 • Het rendement kan een stuk hoger liggen als je zelf gaat beleggen. Je bepaald namelijk zelf waar je jouw geld in inversteerd.
 • Bij onvoldoende kennis zullen de risico’s te groot zijn.
 • Je moet zelf beleggen waardoor je te maken krijgt met emotie. Kan jij ertegen als je belegging 20 of misschien wel 50 procent zal dalen.
 • Je betaalt altijd kosten ook als je zelf belegt. Dit verschilt per broker dus controleer dit altijd goed.

Conclusie beleggen met kleine bedragen

Wil je beleggen met wisselgeld dan is Peaks daar uitermate geschikt voor, maar het is ook goed om bewust te zijn dat er andere opties zijn. Je kan hier niet direct je wisselgeld voor gebruiken, maar wel een bedrag naar keuze.

Heb je geen ervaring met beleggen en wil je weten wat je per maand kwijt kan zijn aan beleggen dan is Peaks een prima eerst stap. Merk je dat je ieder maand een bepaald bedrag daar in kan leggen dan kan je er ook voor kiezen om dit geld te gaan gebruiken om op een andere manier te beleggen. Beleggingsfondsen of zelf beleggen zijn daar uitermate geschikte manier voor.

Wil je zonder zorgen beleggen dan is een beleggingsfonds een prima keuze. Je kan dan bijvoorbeeld een klein bedrag per maan hier investeren zonder omkijken hiernaar te hebben. Maar wil je echt meer uit je beleggingen halen en vind je het leuk om er wat vaker mee bezig te zijn dan kan je veilig en zonder al te veel risico zelf beleggen.

Let op dat er altijd risico aan beleggen zit!