Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Beleggen in Tech aandelen: Nu kopen of is het veel te duur?

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 23 juni 2021
 • Beleggen

Beleggen in tech aandelen in ontzettend populair. Niet zo gek, want als je kijkt naar de afgelopen 10 jaar dan zijn het vooral de tech aandelen die het ontzettend goed hebben gedaan. Toch is er op dit moment bij veel mensen de vrees dat ze veel te duur zijn geworden, maar klopt dit wel?

Zelf zeg ik nooit waarin ik precies beleg, maar ik kan je vertellen dat ik absoluut met een deel van mijn belegging in tech aandelen zit. Niet zo gek, want mijn beroep heeft natuurlijk veel te maken met tech bedrijven. Als programmeur ben ik gek op tech bedrijven, maar zie ik ook de gevaren.

In dit artikel leg ik je alles uit over tech aandelen. Moet je beleggen in tech-aandelen of kan je er beter zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Natuurlijk enkel informatief zodat jij zelf aan het einde van het artikel kan beslissen of tech-aandelen iets voor jou zijn.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat zijn tech aandelen?

Tech aandelen zijn aandelen die actief zijn in de technologie sector. Dit zijn dus ontzettend veel bedrijven en zullen er ook steeds meer worden. Techbedrijven spelen namelijk een belangrijke rol in onze samenleving en omdat er steeds meer digitaal word, zullen techbedrijven ook in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Je kan hierbij denken aan bedrijven als Adyen, ASML, Pinterest, Shopify en Nvidia.

Maar er zijn ook nog Big Tech aandelen en dat zijn de aandelen die je waarschijnlijk nog bekender zijn. Dit zijn namelijk Alphabet (Google), Facebook, Twitter, Microsoft en Amazon. Deze bedrijven zijn de reuzen uit de Technologie sector en dragen daarom ook wel de Big Tech naam.

Natuurlijk heb je ook nog crypto. Wil je hier meer over lezen dan heb ik een interessant stuk geschreven over wanneer je kan beleggen in aandelen of crypto.

Waar beleggen in tech aandelen?

Wil je beginnen met beleggen in tech aandelen dan heb ik hieronder een aantal van mijn favorieten brokers om dit te doen.

Mijn toplijst
11.png
Voordelen
 • Veilig beleggen in edelmetalen
 • Investeert exclusief in fysiek goud
 • Lage kosten
4.png
Voordelen
 • Nederlandstalige partij met goede service en goed aanbod van beleggingsproducten
 • Gebruiksvriendelijk beleggen waar ook beginnende beleggers hun weg kunnen vinden
 • Eén van de goedkoopste brokers van Nederland

Waarom in tech aandelen beleggen?

Zoals eerder gezegd is beleggen in tech aandelen de afgelopen jaren ontzettend populair. Als je enkel de koers van Facebook bekijkt dan had je de afgelopen 5 jaar een rendement kunnen maken van 300%. Niet gek dat we allemaal tech aandelen zo interessant vinden, maar waarom moet je nou beleggen in tech aandelen?

Digitalisering

De één vind het geweldig terwijl de ander het veel te ver vind gaan. Onze wereld is ontzettend snel aan het digitaliseren en daar spelen techbedrijven natuurlijk een belangrijke rol in.

Zo ontstond Apple in 1976 met hun eerste computer. Pas in 2007 brachten zij hun eerste iPhone op de markt en dat is dus pas 14 jaar geleden! Toen waren de aandelen van Appel nog rond de 2 a 3 dollar terwijl ze vandaag de dag rond de 130 dollar staan.

Dit geef aan hoe groot de techbedrijven zijn geworden, maar ook hoe snel de afgelopen 10 a 20 jaar de digitalisering is gegaan.

Sindsdien zijn niet alleen computer en mobiele telefoons ontwikkeld, maar zijn steeds meer diensten gedigitaliseerd. Kocht je vroeger nog standaard je kleding in de winkel, tegenwoordig doe je dit online. Eten bestellen doen we al jaren via Thuisbezorgd (Just Eat Takeway) en foto’s staan niet meer in ons fotoboek, maar in de cloud.

Kan jij je nog een leven voorstellen zonder digitalisering?

Technologiebedrijven schaalbaar & hoge winstmarges

Een groot voordeel van veel technologiebedrijven is de schaalbaarheid en hoge winstmarges.

Het beste kan ik daar het voorbeeld van een boek nemen. Een groot deel van de kosten van boeken zal gaan naar het drukken van boeken. Koop jij een boek van €20 dan gaat er bijvoorbeeld €6 naar het drukken, €3 naar het promoten van het boek en €2 naar het verzenden en verpakken. De daadwerkelijke winst is dan nog slechts €9 per boek.

Verkoop je dit boek digitaal dan heb je geen drukwerk en verzendkosten. Inplaats van €9 winst per boek ga je opeens naar €17 winst per boek.

Daarbij zit er geen limiet aan het verkopen van digitale boeken terwijl reguliere boeken met oplagen werken. Zijn de boeken op dan kan er niet meer verkocht worden. Natuurlijk kan er dan weer worden bijgedrukt, maar dan moet de auteur wel zeker weten dat zij deze boeken allemaal verkopen anders blijven ze met restpartijen zitten.

De kracht van techbedrijven ligt hem dan vaak ook in het ongelimiteerd schaalbaar zijn en de ontzetten lage kosten

Diversiteit binnen de tech

Dit is absoluut iets waar je rekening mee wilt houden als je gaat beleggen in de tech sector. Ook binnen een categorie kan er nog veel verschil zitten. Zeker in de tech aandelen kan je nog verschillende subcategorieën (sectoren) maken.

Zo heb je bijvoorbeeld Amazon wat natuurlijk actief is in de retail, maar ook in de cloud en game sector. Zo zie je dat één bedrijf actief kan zijn in verschillende sectoren. Het voordeel hierbij is dat ook hun inkomsten liggen verdeelt over verschillende sectoren. Het voordeel hiervan is dat je risico’s dus ook gespreid liggen.

Natuurlijk heb je ook bedrijven die wel in één sector actief zijn zoals bijvoorbeeld ASML. Zij zijn enkel actief in de chip-industrie. Of kijk naar Paypal wat actief is in de financiële sector met hun betaalsysteem.

Belangrijk is dat je dus binnen de categorie technologie heel veel subcategorieën (sectoren) heb. Er is eigenlijk geen markt waar technologie geen

Sterke balansen

Heel veel techbedrijven hebben in vergelijken met veel oude bedrijven een ontzettend sterke balans. De cahsposities zijn zeker van de bigtech bedrijven ontzettend groot. Dit is als belegger erg prettig, want dat betekent dat het bedrijf voldoende liquide middelen heeft om verder te groeien.

Zo kan het bijvoorbeeld niet investeren doen om verder te groeien, maar ook overnames doen om op deze manier actief te worden in extra sectoren en zo risico’s te spreiden.

Zolang deze balansen goed blijven dan is dat als aandeelhouder erg prettig. In de samenleving is dat wellicht wat minder fijn, maar daar kom ik in het volgende hoofdstuk op terug.

Wat zijn de gevaren rond techbedrijven?

Natuurlijk is het niet alleen maar positief rond techbedrijven.

Maatschappelijk ligt er ontzettend veel druk op techbedrijven en sommige punten zijn volkomen terecht.

Zo zouden big techbedrijven veel te veel macht hebben. Zo starten verschillende landen al rechtzaken en onderzoeken om te kijken naar de macht van deze bedrijven. Zo zouden ze monopolie posities voor zichzelf ontwikkelen en nemen ze kleinere bedrijven die concurrentie zouden kunnen bieden direct over.

Zo was de beurswaarde van de vijf grootste big tech bedrijven meer dan 6 biljoen euro. Dat is meer dan Italië, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk samen verdienen.

De bedrijven worden veel te groot en dat komt mede doordat ze meerdere bedrijven onder hun moederbedrijven beheren. Zo heeft Facebook niet enkel Facebook onder zich, maar ook bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp. Het zelfde geldt voor Alphabet wat onder meer Google, Android, Google Maps, Chrome en Google Sheets onder zich heeft.

Om nog maar een idee te geven hoe groot Amazon is? Zij doen meer dan de helft van alle online verkopen in de Verenigde staten!

Het nadeel hiervan is dat ze ontzettend veel data hebben. Ze hebben hierdoor een ontzettende voorsprong op andere bedrijven, maar ook op overheden.

Ook is machtsmisbruik een groot probleem. Ze maken ze allemaal gebruik van hun eigen platform om er zelf het beste uit te komen. Eigen diensten zouden beter naar voren komen als die van andere, ook als zij hiermee adverteren op hun netwerk. Zo zitten er strenge eisen om in de Apple Store te komen en zorgt Google al jaren dat hun diensten bovenaan de lijst van de zoekmachine komen.

Als laatste is het ontzettend moeilijk voor overheden om te controleerbaar te houden. De bedrijven zijn vaak voor veel mensen de basis van hun informatie. Hierdoor hebben de techbedrijven ontzettend veel maatschappelijke invloed in wat mensen wel en niet te zien krijgen. De verkiezingen in Amerika zijn daar wellicht het grootste voorbeeld van.

De grote vraag is hier dan ook hoeveel macht moeten deze tech bedrijven hebben. Is de macht op dit moment te groot en moet er worden ingegrepen om de macht van de big tech bedrijven in te perken?

Zijn tech aandelen te duur?

Dit is natuurlijk de vraag die iedereen wilt weten. Zijn techbedrijven te duur?

Natuurlijk kan ik niet over ieder tech aandeel een mening geven, maar over het algemeen vind ik tech aandelen niet te duur. Sommige zijn duur geprijsd, maar er zijn voldoende die absoluut de koers waard zijn. Zeker als je dit vergelijkt met andere bedrijven.

Als ik bijvoorbeeld de Intrinsieke waarde van sommige bedrijven bereken dan valt dit reuze mee.

BedrijfHuidige koerswaardeIntrensieke waarde
Facebook$339,85$396,46
Microsoft$265,17$254,20
Pinterest$74,07$85,98
Tesla$650,66$637,89
Mc Donalds$233,45$167,06

Duidelijk is bijvoorbeeld te zien dat bijvoorbeeld Mc Donalds een veel hogere huidige koerswaarde heeft als de intrensieke waarde. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar bevestigd wel dat de techaandelen niet te duur zijn ten opzichten van hun huidige inkomsten en schulden.

Door de inflatie en rente zullen we de aankomende tijd nog genoeg oplevingen en daling bij (tech) aandelen zien. Vooral als de rente gaat stijgen dan is kan je dit gaan merken in de koers. Hierdoor konden kleinere techbedrijven snel groeien doordat het relatief makkelijk was om aan geld te komen.

Gaan techbedrijven dalen dan zal je dit als eerste merken met de snelgroeiende techbedrijven. Dit zijn vaak de aandelen waar ook de meeste koersschommelingen zijn.

Over de lange termijn zullen techbedrijven ongetwijfeld een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De afgelopen 10 jaar kwam de groei op de beurs vooral uit techbedrijven en dat zal niet snel veranderen.

De vraag die jij moet stellen is welke bedrijven jij over 10 nog steeds het goed ziet doen?

Waarschijnlijk zijn dit vooral techbedrijven en daarom vind ik het niet belangrijk of techbedrijven op dit moment duur of goedkoop zijn. Over 10 jaar zullen goede techbedrijven alleen maar meer waard zijn.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram