Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wat is een Bear Market? Dit moet je doen!

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 20 september 2021
  • Beleggen

Steeds meer beleggers denken dat de huidige stand op de beurs ongezond hoog staat. Kortom er staat ons een bear market te wachten en je aandelen zullen hierdoor snel minder waard worden.

Natuurlijk weet ik niet of er een beurkrach aankomt. Niemand kan je dit vertellen, want als één ding niet te voorspellen is dan is het de beurs. Niet of deze langdurig omhoog gaat, maar ook niet of deze langdurig naar beneden gaat. Betekend dit dat je da niets hoeft te doen? Nee natuurlijk niet!

Een verstandige belegger houdt rekening met verschillende scenario’s. Dus ook met het scenario dat je aandelen wel eens snel minder waard kunnen worden. Doe je dit niet dan kunnen deze 10 tips bij een beurskrach of bear market nog wel eens heel erg belangrijk zijn.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Verschil tussen beurskrach, bear market en beurscorrectie

Om te starten is het misschien handig om eerst uit te leggen wat het verschil is tussen een daadwerkelijke beurskrach en bear market.

Een beurskrach zien we maar zelden en is eigenlijk niet anders als een plotselinge spectaculaire daling van de beurskoers. Vaak spreken we hier over een periode van dagen en duurt het dus kort, maar zijn de effecten extreem.

Bij een bear market zit de beurskoers over lange tijd in een neergaande trend. Over lange tijd worden je aandelen dus steeds een beetje minder waard. De periode is hierin vaak bepalen hoeveel je aandelen minder waard worden.

Een beurscorrectie is een kortere periode van een geleidelijke daling. Vaak is deze daling niet groter als 20% en duurt maximaal 2 maanden.

Een gemiddelde bear market duurt 373 dagen en heeft een gemiddelde daling van 33,4%

Bron: De Vries

Voor beide situaties geldt dat vaak dat er gegronde redenen zijn voor een dalende markt, maar vaak zie je ook dat deze worden versterkt door emoties van de handelaren.

Zo kan jij je voorbereiden op een beurskrach

Niemand kan je vertellen waneer er een beurskrach of bear market aankomt. Het enigste wat je wel weet is dat je er een keer mee te maken krijgt. Kortom je kan je dus voorbereiden op deze periode om de risico’s van het beleggen te minimaliseren en misschien te profiteren van deze periode.

Zorg voor een aandelenlijstje

Het is altijd verstandig om een lijstje met aandelen te hebben die je graag wilt bijkopen. Dit zijn vaak aandelen die je nu nog niet kan kopen of waar je beleggingsportefeuille nog ruimte voor bied.

Het zou ook kunnen dat dit aandelen zijn die je al een hele tijd te duur vind om te kopen. Je ziet vaak dat deze aandelen als eerste in een bear market naar beneden gaan. Het kan dus zomaar dat er nu een kans bestaat om nu wel in deze aandelen te stappen.

Heb jij een lijstje met aandelen die je nog wilt hebben? Schrijf daarbij dan ook een prijs op waarvoor je de aandelen zou willen kopen

Zorg dat je altijd cash hebt

Een goede investeerder zorgt voor een mooie verdeling van zijn portefeuille. Maar zorgt ook altijd voor voldoende cash! Dit is geld wat je hebt liggen en dus nog niet hebt belegd.

Dit is direct de eeuwige discussie tussen beleggers. Want geld wat je laat liggen, is geld wat geen rendement maakt. Tegelijk zeggen andere beleggers dat je zonder cashpositie geen mogelijkheden hebt zich bijvoorbeeld kansen aanbieden.

Kortom er valt niet te zeggen hoeveel geld je apart moet hebben staan. Dit ligt aan jou manier van beleggen, maar bijvoorbeeld ook hoeveel vertrouwen jij hebt in de huidige markt. Heb je wat minder vertrouwen in de markt dan kan je ervoor kiezen om een grotere cashpositie op te bouwen.

Tips tijdens de bear market

Wanneer je de beurs in daling is, zal alles en iedereen zich bevinden in een negatief spiraal. En nee daar bedoel ik niet alleen de waarde van hun aandelen mee. Vaak zie je dat de houding van beleggers ook negatief is en dat komt alles niet ten goeden.

Iedereen is pessimistisch

In een bear market is iedereen pessimistisch over de toekomst. Er zijn maar weinig aanknopingspunten op herstel en het komt nooit meer goed! Andersom is in een bullish market iedereen positief en lijken de mogelijkheden eindeloos.

Het is ontzettend belangrijk dat je bewust bent van hoe wij mensen in elkaar steken. Veel mensen schieten in de verdediging bij een bear market en worden dus pessimistisch. Neem ten alle tijden alles met een korreltje zout en trek je eigen conclusies.

Laat je nooit alleen leiden door de mening van andere. Doe altijd je eigen onderzoek!

Probeer de markt niet te timen

Een ideaal koopmoment is er niet. Natuurlijk kan je niveau’s opzoeken als je een technische analyse maakt, maar hoe weet je tot hoever een aandeel daalt? Niemand kan het je verstellen!

Probeer daarom niet de markt te timen en koop je aandelen wanneer jij vind dat deze een mooie prijs hebben behaald. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een gedeelte van je geld op een bepaald punt in te kopen en te kijken wat hier na met de prijs gebeurt. Gaat deze verder naar beneden dan heb je nog geld over om wat bij te kopen.

Hou je aan je beleggingsplan

Hopelijk heb je een beleggingsplan voor de toekomst. Bij het starten heb je deze al gemaakt, maar ook tijdens beleggen zal je deze steeds bijstellen. Je ontwikkeld je namelijk als belegger en komt daarbij tot andere inzichten!

Maar tijdens een bear market is het belangrijk om je aan het plan te houden. Investeer je iedere maand een x bedrag dan kan je dit dus ook gerust tijdens een bear market doen. Ga nu bijvoorbeeld niet opeens sparen om op de bodem proberen te kopen. Je zal zien dat je te laat koopt en hierdoor mooie kansen laat liggen.

Hetzelfde geldt voor aandelen die je maar ziet dalen en je gaat twijfelen om ze te verkopen. Je hebt ooit goed nagedacht waarom je deze aandelen wou kopen. Gelden deze regels nog steeds dan is er geen enkele reden om die aandelen te verkopen. Buffet zei zelfs ook “Wie verkoopt en zijn verlies neemt, loopt het risico om niet mee te doen bij koersherstel”.

Het ideale koopmoment

Alles in je lijf zal schreeuwen om een defensieve houding. Je ziet misschien wel 30% van je portfolio verdampen en aandelen kopen is het wel het laatste waaraan je nu denkt.

Vergeet even je verliezen en denk als een belegger! Hoe lang geleden is het dat je dit soort prijsniveau’s hebt gezien om aandelen te kopen? Lang geleden en dat is dus precies de redenen waarom je ook wat positief mag zijn.

Aandelen hebben namelijk prijzen bereikt waar je een tijd geleden alleen maar van kon dromen. In de hele geschiedenis van de aandelenmarkt zijn we altijd hersteld van een bear markt. Kortom aandelen die je nu koopt zullen waarschijnlijk later een flink rendement kunnen opleveren.

bear market kopen aandelen 1024x555

Ga lekker naar buiten

Wanneer je aandelen steeds minder worden dan is het soms moeilijk om het los te laten. Continue de prijzen bijhouden is dan het laatste wat werkt. Het enigste wat je uiteindelijk bereikt is frustratie en dat je uiteindelijk daaruit gaat handelen.

Ga daarom lekker naar buiten of ga gewoon iets anders doen. Kijk niet naar de markt en ga alleen kijken als je ook daadwerkelijk iets moet doen! Het heeft helemaal geen zin om iedere dag je gek te maken. Zeker niet als je voor de lange termijn belegt.

Tips tijdens herstel van bear market

Eindelijk is er weer licht aan de tunnel. De koers begint te herstellen en dus komt er weer wat positiviteit in de markt!

Beurs herstelt zich altijd na verloop van tijd

Uit onderzoek blijkt dat een bear market veel minder extreme gevolgen heeft als je in eerste instantie zou denken. Je gevoel zegt dat sommige aandelen nooit meer herstellen, maar het tegendeel is waar. Met ongeveer 3,3 jaar zal de koers zich namelijk herstelt hebben boven het punt waar de bear market begon.

Kortom na 3,3 jaar maak je weer winst op de aandelen die je vlak voor de bear market hebt gekocht. Hierbij direct een kanttekening, want als het goed is heb je ook aandelen gekocht op je bear market en daar heb je dus een flink rendement op gemaakt.

Weest bewust van Fear of missing out

Wanneer de markt zich begint te herstellen en de prijzen oplopen dan krijg je te maken met het fenomeen van “fear of missing out”. Je kan dit het beste omschrijven als de angst om een bepaald succes te missen.

Kortom na een lange daling vliegt de prijs van een aandeel omhoog. Jij zit hier niet tussen en lees alle succesverhalen van beleggers die precies op de bodem hebben ingekocht en nu profiteren van tientallen procenten aan winst. Na deze gigantische prijsstijging besluit jij ook in te stappen en eigenlijk alleen maar op basis van Fear Of Missing Out.

Blijf bewust van dit fenomeen, want zeker na een bear market ligt dit op de loer!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram