Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Beleggen in Aandelen of Crypto? De Grootste Verschillen uitgelegd

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 02 juni 2021
 • Beleggen

Beleggen in aandelen of crypto? Dit is een vraag die ik steeds vaker krijg en eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom. Eigenlijk zijn er meer verschillen dan overeenkomsten en daarom heb ik besloten om er een artikel over te schrijven.

In tegenstelling tot veel andere mensen ben ik begonnen met het beleggen in crypto. Achteraf had ik dit liever andersom gezien, omdat dit veel beter bij mij past. Dit betekend niet dat ik niet meer beleg in crypto, maar met een aanzienlijk minder groot deel van mijn budget als drie jaar geleden.

In dit artikel leg ik je alles uit over beleggen in aandelen of crypto. Uiteindelijk ben jij namelijk de enige die kan beslissen waar jij je vermogen in gaat steken. Dit verschilt namelijk ontzettend per persoon.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat bezit je nou werkelijk?

Een erg belangrijk verschil tussen crypto en aandelen is wat je nou eigenlijk bezit.

Bij aandelen bezit je in werkelijkheid een klein stukje van het bedrijf. Hoe meer aandelen, des de groter de positie in het bedrijf. Hierbij kan je geld verdienen wanneer de koers stijgt of als zij een deel van hun winst uitkeren als dividend.

Bij crypto’s beleg je eigenlijk in alternatieve systemen die uiteindelijk een rol moeten gaan spelen in onze samenleving. Denk hierbij aan decentrale betaalsystemen of concepten waarbij alle informatie omtrent goederen bijgehouden kunnen worden. Er zijn tal van concepten op dit moment die in de praktijk langzaam beginnen te draaien. Maar vooralsnog zijn dit ontzetten kleine praktische toepassingen.

Met aandelen heb je dus echt een stuk bedrijf in handen. Iets dat al winst en verlies maakt en waarvan je jaarcijfers ontvangt. Je kan dus op basis van heel veel informatie beslissingen nemen of een bedrijf bij je past of niet.

Bij crypto beleg je voor het grootste gedeelte in het idee achter de crypto. Niets mis mee, maar er zijn nauwelijks cijfers die de prijzen onderbouwen en je moet dus geld investeren op basis van het idee erachter en vertrouwen hebben dat het team dit ook daadwerkelijk in uitvoering brengt.

Het verschil in rendement

Een leuk Bitcoin weetje is dat Bitcoin de afgelopen vijf jaar ruimt 70 keer rendement heeft gemaakt als het gemiddelde beursrendement

Top! Je kan dus alles in Bitcoin of andere crypto steken?

Helaas werkt het niet zo makkelijk, want had jij anderhalf jaar je Bitcoin gekocht dan had je nu verlies of nauwelijks rendement gemaakt. De koers van Bitcoin en andere crypto fluctueren (schommeling in prijs) enorm. Koop jij dus net op een verkeerd moment dan kunnen de verliezen ook gigantisch zijn.

Om een beter beeld te krijgen heb ik daarom een vergelijking gemaakt tussen Bitcoin en het aandeel Facebook. Hierbij heb ik voor beide berekend wat je vermogen zou zijn geweest als je hier 5 jaar lang €100 per maand zou hebben geïnvesteerd.

Om dit te doen heb ik berekend wat de gemiddelde jaarprijzen zijn en hierop het rendement berekend ten opzichten van het gemiddelde van het jaar ervoor. Dit betekent dat de absolute pieken en dalen weg zijn, maar je wel een goede schatting ziet hoe je vermogen groeit met de tijd. In de werkelijkheid zijn deze bedragen dus net anders! (in het volgende hoofdstuk krijg je werkelijke cijfers)

Hieronder het rendement van Bitcoin

JaarGem. jaar rendementInlegVermogen
2016729,02%€ 1.200,00€ 8.748,24
2017165,70%€ 2.400,00€ 16.484,44
2018102,82%€ 3.600,00€ 18.183,47
2019168,04%€ 4.800,00€ 32.571,73
2020312,90%€ 6.000,00€ 105.671,13

Hieronder het rendement van het aandeel Facebook

JaarGem. jaar rendementInlegVermogen
2016133,62%€ 1.200,00€ 1.603,48
2017105,93%€ 2.400,00€ 2.969,61
2018109,70%€ 3.600,00€ 4.574,02
2019128,21%€ 4.800,00€ 7.402,69
2020123,74%€ 6.000,00€ 10.644,98

Duidelijk is te zien dat je veel meer vermogen had opgebouwd met Bitcoin. Bijna 10 keer zoveel! Super aantrekkelijk natuurlijk en om dit nog beter zichtbaar te maken heb ik het hieronder ook in een grafiek gezet.

resultaat bitcoin vs aandelen 1024x555

De aandelen van Facebook zouden het natuurlijk al super hebben gedaan door je vermogen bijna te verdubbelen, maar Bitcoin doet het nog veel beter. Je zou 17 keer zoveel hebben opgebouwd als je €100 per maand in Bitcoin had gestopt als wanneer je dit had gespaard.

Ben jij stabiel met het prijsverloop?

Bij beleggen heb je natuurlijk altijd kans om je inleg te verliezen, maar er zit toch wel een groot verschil in aandelen en crypto. Crypto staat echt nog in de kinderschoenen en er zijn talloze prachtig ideeën, maar in de werkelijkheid investeer je veelal in een idee en niet in daadwerkelijke cijfers.

Het resultaat is dat de risico’s bij Bitcoin en andere cryptocurrency gewoon veel groter zijn. Er zijn nou eenmaal niet enkel mensen die geloven in het concept achter de Bitcoin of crypto, maar ook heel veel traders die er puur in zitten om rendement te maken.

Wat je dan ook veel ziet bij crypto is dat de prijzen enorm op en neer gaan. Hierboven omschreef ik nog wat je jaarlijks aan prachtige rendementen kon halen, maar hier moet je wel veel voor doormaken.

Om een voorbeeld te geven laat ik zien wat voor achtbaan je vermogen op Bitcoin zou hebben gemaakt in de afgelopen 5 jaar als je €100 per maand zou hebben belegd

prijsverloop bitcoin vermogen 1024x555

Je ziet duidelijk dat je vanaf begin 2017 je vermogen behoorlijk ziet toenemen. Zelfs tot over de €40.000 terwijl je maar €2.400 had ingelegd. Maar vanaf dan gaat de prijs naar beneden waarbij je zelfs halverwege 2019 een gigantisch prijsdaling van 60% hebt. Vanaf dan duurt het bijna 3 jaar voor Bitcoin de hoogste prijs ooit doorbreekt. In deze 3 jaar is de prijs dus vooral op en neer gegaan. Pas eind 2020 wist Bitcoin echt door te breken met een gigantisch groei daarna.

prijsverloop facebook aandelen vermogen 1024x555

Bij aandelen in Facebook zie je ook een verloop. Je ziet de prijs soms stijgen en ook weer afnemen. Dit is inherent aan beleggen. Je hebt goede en slechte tijden. Alleen zijn hier de pieken en dalen veel minder extreem als bij Bitcoin. Ook zie je dat hier ondanks de dalingen er een stijgende lijn inzit.

In tegenstelling tot Bitcoin zijn aandelen veel minder wisselvallig. Kocht jij bijvoorbeeld Bitcoin in de top van 2018 dan had je 3 jaar moeten wachten om uit je verlies te zien. Dit zie je minder snel gebeuren in aandelen

Ook moet je bij Bitcoin en andere cryptocurrency tegen de gigantisch prijsschommelingen kunnen. Je moet niet raar opkijken als de volgende dag opeens 20% van de waarde weg is. Bij aandelen is dit vaak slechts enkele procenten.

Eén ding is zeker en dat is dat je over stalen zenuwen moet bezitten als je wilt beleggen in crypto. De vraag is niet of er nog eens een prijsdaling komt, maar hoe groot deze dan is. Je kan zomaar al je winst zien verdampen en weer opnieuw moeten beginnen.

Regelgeving

Regelgeving op je beleggingen zijn ongelofelijk belangrijk. Het kan namelijk maar zo zijn dat je tienduizenden euro’s erin stopt en dan wil je wel zeker weten dat dit veilig staat. Ook wil je zeker zijn dat je aandelen of crypto niet gestolen of verloren kunnen gaan.

Allemaal zaken die ongelofelijk belangrijk zijn als je risico’s wilt mijden.

Op aandelen zit er wereldwijd strenge regelgeving. Zeker in Europa kan je zeggen dat je over het algemeen veilig kan beleggen als je bij de juiste partijen bent. Ze communiceren duidelijk dat je geld kan verliezen met beleggen en de partijen moeten aan strenge eisen voldoen.

Bij Cryptocurrency was dit lange tijd nauwelijk gereguleerd en is het nog steeds vrij beperkt. Wel zie je steeds meer regelgeving op crypto komen en daar bedoel ik vooral de Europese markt mee. De Europese Unie heeft zelfs de nodige eisen ingediend waar brokers zich aan moeten houden. Natuurlijk een beetje dubbel, want crypto staat voor een decentraal systeem en regulering zie je liever niet. Maar naar mijn mening is het onvermijdelijk om dit toch te doen als crypto een kans wilt maken om serieus genomen te worden.

Persoonlijk zou ik dan ook beleggen in een Nederlandse Broker. Zelf beleg ik bijvoorbeeld met Bitvavo, omdat zij duidelijkheid geven en de nodige regulering toepassen.

Lees mijn Bitvavo review om meer te weten te komen over Bitvavo

Openingstijden van de markt

Een ander groot verschil is dat aandelen en crypto over twee totaal verschillende markten beschikken.

Crypto is werkelijk 24/7 open en dat betekent dat je dus ieder moment van de dag kan handelen.

Aandelen daarentegen hebben te maken met de openingstijden van de beurs. De AEX gaat bijvoorbeeld van maandag t/m vrijdag om 09:00 uur open en op 17:00 uur open. De rest van de tijd is die gesloten en kunnen er dus ook geen aandelen gekocht over verkocht worden

Wil jij dus handelen en heb je vooral tijd in het weekend en de avonduren dan kunnen crypto beter bij je passen. Beleg je voor de lange termijn dan maakt het niet uit wat je kies.

Conclusie: Beleggen in aandelen of crypto?

Natuurlijk is deze keuze helemaal aan jezelf en daarom heb ik hieronder de voordelen nog even samengevat van beide.

Voor- en nadelen aandelen

 • Minder risico: Je loopt met aandelen veel minder risico als beleggen in crypto. De kans op gigantisch rendementen zijn minder groot, maar daarvoor krijg je wel meer zekerheid
 • Keuzes op basis van resultaten: Koop je aandelen dan ben je in theorie voor een klein beetje eigenaar van een bedrijf. Je bezit dus iets en kan op basis van de resultaten keuzes maken. Ook bij nieuwe aandelen selecteren kan je alle stukken inzien die nodig zijn om een juiste keuze te maken.
 • Betere regelgeving: Voor de één een voordeel en de ander juist een nadeel. Maar ik zet hem toch bij de voordelen, omdat voor veel mensen stabiliteit en dus regulering erg prettig is. Er is meer controle waardoor er minder troep in de markt te vinden is.
 • Loopt risico: Ook al loop je minder risico met aandelen. Dit betekent niet dat je helemaal geen risico loopt. Er zijn genoeg aandelen te koop waar je nog een groot risico loopt. Pas dus ook met aandelen altijd op.

Voor- en nadelen Bitcoin

 • Kans op meer rendement: De afgelopen 10 jaar heeft Bitcoin ontzettend veel rendement gemaakt. Natuurlijk ligt het wel aan wanneer jij bent ingestapt, maar als je maandelijks belegt dan had je een aanzienlijk hoger rendement gemaakt met crypto als aandelen.
 • Het onbekende: Crypto staat echt nog in de kinderschoenen en we weten niet waar dit naartoe gaat leiden. Is het bijvoorbeeld het internet en staat ons nog een gigantische groei te wachten?
 • Veel risico: Je investeert met Bitcoin en Crypto in een vroeg stadium. Er zijn nog weinig praktische toepassingen en geen financiële onderbouwing aan de prijs. De risico’s zijn dus aanzienlijk hoger als beleggen in Aandelen.
 • Veel troep: Mooier dan dit kan ik het eigenlijk niet maken. Er zit gewoon veel troep in de cryptomarkt. Crypto die nooit een rol gaan spelen en enkel worden gebruikt voor een pump & dump. Zodra de prijs omhoog gaat verkopen de houders het en nemen hun winst.

Nu wil je natuurlijk ook weten waarvoor ik kies? Zelf beleg ik in beide. Ik kies ervoor om 90% in aandelen en ETF’s te beleggen en slechts 10% in crypto. Niet dat ik niet geloof in Bitcoin of andere cryto. Het idee geloof ik zeker in. Ik zie absoluut een toekomst in decentrale systemen, maar er is nog veel nodig om dit in de praktijk te brengen.

De risico’s vind ik op dit moment te groot en daarom beleg ik enkel in Bitcoin en voor een klein percentage van ons vermogen. Uiteindelijk beleggen wij namelijk om financieel onafhankelijk te worden en daar wil kunnen wij wel wat risico nemen, maar niet met een te groot deel van ons geld.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram