Beleggen in goud is al eeuwenoud. Vroeger betaalde mensen nog met gouden munten, maar tegenwoordig is het vooral een veilige belegging. Niet gek, want goud is de basis van ons financiële stelsel en zeker wanneer het economisch slechter een ontzettend veilige uitvalbasis.
De absolute waarde van goud ligt hem in de schaarste. Er wordt nog wel goud gevonden, maar dit is erg minimaal. De economische groei blijft maar doorgroeien waardoor je kan stellen dat goud steeds meer waard wordt.
Goud is voor veel beleggers dan ook een solide investering. Maar betekent dit dat je nu goudklompen moet kopen en in huis moet bewaren? Hieronder lees je alles over beleggen in goud en of jij er verstandig aan doet. Aan het einde van het verhaal weet je voor jezelf waarom goud zo belangrijk is, waarom je er in zou willen beleggen en hoe je goud kan kopen.
Waarom beleggen in goud?
Veel te weinig mensen kunnen de waarde van goud goed inschatten. Maar denk eens na over de vele goudstaven die landen zelf opslaan. Waarom is goud zo ongelofelijk belangrijk en waarom verkopen landen niet gewoon hun goud?
Goud speelt namelijk een ongelofelijk belangrijke rol in de economie. Wanneer er slechte economische tijden zijn dan zal je zien dat de goudprijs direct omhoog gaat. Andersom gaat de goudprijs naar beneden wanneer het economisch beter gaat.
Goud kan je dan ook beter zien als een goede verzekering om je vermogen te beschermen. Natuurlijk kan je rendement maken door te investeren in goud, maar goud speelt vooral een belangrijke rol als garantie.
Stel dat een economie helemaal onderuit gaat en de muntwaarde niets meer waard is, dan behoudt goud zijn waarde. Dit is precies de reden waarom iedereen een klein beetje goud zou moeten hebben.
Daarnaast is er altijd vraag naar goud. Dit is ook de reden waarom je nooit gigantische schommelingen in de koers van goud ziet. Er zijn zelfs mensen die geloven dat er in de toekomst steeds meer vraag naar goud komt.
Dit moet je weten over de goudprijs
De goudprijs is de prijs wat je betaalt voor een ounces (28,35 gram) goud. De waarde hiervan wordt al jarenlang bijgehouden waardoor je precies kan zien wat er met de goudprijs is gebeurd
Op 1973 stond de goudprijs op ongeveer $100 waarna hij binnen 7 jaar doorgroeide naar ruim $600. Vanaf toen kende de goudprijs eigenlijk 20 jaar van een licht dalende trend. Op het dieptepunt was de goudprijs nog ongeveer $250 waard. Pas in 2001 kwam er weer een echte beweging in de goudprijs. In 2011 wist de goudprijs zelfs bijna $1.900 te halen. Dit ondanks dat we in 2008 te maken kregen met een flinke financiële crisis.
Vanaf 2011 kwam de goudprijs weer een in dalende trend en dit duurde tot 2016. Hier stabiliseerde de goudprijs op ongeveer $1.100 en pas in 2019 begon de goudprijs weer echt aan te trekken. In juli 2020 wist goudprijs een nieuw hoogtepunt te bereiken van bijna $2.000 per ounce.
Belangrijk om te begrijpen is het verloop van de goudprijs. Je ziet duidelijk in de grafiek dat goud meer waard wordt wanneer het economisch minder gaat.
Maar ook belangrijk is dat goud de afgelopen 10 a 15 jaar het ontzettend goed heeft gedaan als je het afzet tegen de periode daarvoor. Betekent dit dat goud direct een goed rendement maakt? Als je de tijdlijn bekijkt dan is dat in twijfel te trekken. Je ziet dat goud lange tijden kent dat het in waarde toeneemt, maar ook lange tijden kent waarin het in waarde afneemt.
Kocht je in 2014 je goud dan had je een rendement van 222% gemaakt
Verschil tussen goud en andere edelmetalen
Edelmetalen zijn onder meer goud, zilver en platina. Goud heeft ten opzichten van deze andere edelmetalen een unieke eigenschap en dat is zijn economische functie. De andere edelmetalen worden voornamelijk voor gebruikt in productieprocessen. Hierdoor is eigenlijk alleen beleggen in goud interessant.
Zilver heeft net zoals goud ook nog een kleine financiële functie en is dan ook wel het goedkope goud. Het is ook een edelmetaal die je vermogen kan beschermen, maar wordt in tegenstelling tot goud veel meer gebruikt voor het ontwikkelen van producten. Vooral in elektronische apparaten wordt veel zilver gebruikt. De prijs van zilver wordt dan ook veel meer beïnvloed door de industrie.
Platina heeft eigenlijk geen economische functie. Het is puur bedoelt voor productie, maar door de enorme schaarste wel veel waard. Tot 2011 zelfs meer waard als goud. Het wordt vooral gebruik in de medische- en autoindustrie. Zo speelt het een belangrijke rol bestrijding tegen bepaalde soorten van kanker.
Hoe kan je in beleggen in goud?
Wil je in goud investeren dan betekent het niet direct dat je goudstaven hoeft te kopen. Je hoeft het dus niet fysiek zelf op te slaan, maar het is wel mogelijk. Hieronder wordt uitgelegd hoe je in goud kan investeren.
[toplist id=”1″]1. Investeer in goudmijnen
Beleggen in goudmijnen klinkt ontzettend makkelijk. En dat is het theoretisch gezien ook, want iedereen kan aandelen kopen via de broker. Maar goed in goudmijnen investeren is complexer.
Net als olie is de waarde van goud afhankelijk van de vraag. Is er minder vraag dan is de goudprijs minder waard. Zo simpel is het! Voor goudmijnbedrijven is dit ongelofelijk belangrijk. Zakt de goudprijs namelijk dan is het voor hun minder aantrekkelijk om goud te winnen. Het kan namelijk zo zijn de de kostprijs van het winnen van goud hoger ligt als wat zij eraan verdienen.
Kortom ga je beleggen in goudmijnen dan moet je goed nadenken wanneer jij instapt in zo een bedrijf. Sowieso is het beleggen in goudmijnen redelijk speculatief vanwege je ontzettend afhankelijk bent van de goudprijs. Mocht je erin willen beleggen dan is het belangrijk om dit te doen met geld wat je lange tijd kan missen.
2. Goudtracker of ETF
Wil je met iets minder risico beleggen dan is een ETF of tracker sowieso een beter idee. Je koopt hiermee namelijk niet één stukje bedrijf, maar eigenlijk een mandje met meerdere aandelen. Op die manier kun je gespreid beleggen in goud.
Een mooi voorbeeld hiervan is de ETF VanEck Vectors Gold Miners UCITS. Dit is een ETF wat bestaat uit meer dan 50 posities in bedrijven die aan winning van goud of zilver doen. Kortom koop jij een ETF dan beleg je direct in meer dan 50 posities. Ook goed om te weten is dat het dividend wat je hier ontvangt direct wordt geherinvesteerd
Belangrijk hierbij te vermelden is dat deze bedrijven zich natuurlijk wel allemaal in dezelfde sector bevinden. Gaat het slecht met de goudprijs dan hebben waarschijnlijk alle bedrijven hier last van.
3. Koop fysiek goud
Fysiek goud is toch wel het symbool van rijkdom. Prachtig toch zo een goudbar in eigen handen. Beleggen in goud kun je dus ook doen door goud fysiek te kopen en nee dan hoef je niet direct een hele bar te kopen.
Hierbij heb je de keuze uit twee soorten:
- Munten: Gouden munten zijn al eeuwen oud en nog steeds zijn ze erg belangrijk. Zo kan je nog steeds munten kopen in verschillende gewichten. De lichtste munten wegen 1 gram en de zwaarste 62 gram. Let op als je munten koop dat je naar de zuiverheid van goud kijkt.
- Bars: Je denkt nu dat dit direct gigantisch duur is, maar dat is niet zo. Je kan ze namelijk kopen van 1 gram tot 1 kilo. De zuiverheid hiervan ligt meestal op 99,99% wat vaak hoger is dan bij munten.
Een absoluut nadeel is dat je goud zelf moet opslaan. Nu is dat geen probleem als je één muntje hebt liggen, maar gaat het om een groter vermogen dan brengt dat altijd risico’s mee.
4. Goud online kopen en bewaren
Een andere manier om goud te kopen is bij een online platform zoals Goldrepublic. Je koopt hier je goud waarna je kan kiezen waar je het goud wilt bewaren. Zij hebben kluizen in onder meer Zurich, Frankfurt en Amsterdam. Jij koopt dus het goud en bent hier ook eigenaar van, maar zij slaan het goud voor je op.
Het grote voordeel hiervan is dat jij het goud niet in huis hebt en dus ook geen risico hierdoor loopt. Hiervoor betaal je natuurlijk een bepaald bedrag, maar dan is je goud goed beveiligd en verzekerd.
Naast goud kan je hier ook andere edelmetalen kopen waardoor je een compleet aanbod hebt.
Is beleggen in goud verstandig?
Je hebt waarschijnlijk al een goed beeld kunnen krijgen over goud. Wat het is, waarom mensen erin beleggen, wat het heeft gedaan aan rendementen en hoe je erin kan investeren. Maar zoals vele wil je waarschijnlijk een concreet antwoord op vraag of het nou verstandig is om erin te beleggen?
Zoals hierboven al eerder genoemd kan je stellen dat het investeren in goud de afgelopen paar jaar een aardig rendement had kunne opleveren. Dit is puur als je kijkt naar de koers van goud. Maar direct kan je hieraan toevoegen dat na iedere periode van stijging ook een periode van daling komt. Bij goud zijn deze periodes vaak van lange duur. Maar zoals zo vaak gezegd zijn garanties uit het verleden geen garanties voor de toekomst. Niemand kan je vertellen wat er met de goudprijs de aankomende jaren gaat gebeuren.
Om één sterk eigenschappen van goud kan je niet heen en dat is dat je het niet zomaar kan bijmaken. Kortom we moeten het doen met het goud wat we hebben en wat we nog kunnen winnen. Deze schaarste zorgt ervoor dat goud waardevast is.
De vraag die jij jezelf moet stellen is of je toekomst ziet in goud. Denk je dat bijvoorbeeld de schaarste gaat toenemen dan kan je concluderen dat goud meer waard zal worden. Andersom als landen allemaal hun goud zullen verkopen dan zal je zien dat kan je stellen dat de goudprijs wel eens kan gaan instorten.
Op dit moment kan je vooral stellen dat goud een goede verzekering is voor je vermogen. Het is ongelofelijk waardevast en kan wat rendement opleveren. Maar vooral het eerste argument is erg sterk. Beleggen in goud kan dus ook een goede investering zijn.