Beleggen in crypto is weer ongelofelijk populair. De Nederlandse broker kunnen de aanvraag nauwelijks aan. Kortom beleggen in Bitcoin of andere cryptocurrency is populairder als ooit!
Zelf startte ik in 2017 met het beleggen in Bitcoin. Ik kocht toen voor €1000 aan bitcoins en voor ik het wist zat ik in acht verschillende cryptocurrency. Niet veel later probeerde ik snelle rendementen te halen door daytdaraden, maar dit bleek geen succes. En ja ik zit vandaag de dag nog steeds in Bitcoin!
Ben jij ook geïnteresseerd in Bitcoin of andere crypto, maar twijfel je? In deze blogpost vertel ik je alles wat je wilt weten voordat je gaat starten met het beleggen in crypto. En ja dat is echt veel meer dan je van te voren zal bedenken.
Geloof jij een decentraal systeem?
De kern van cryptocurrency is natuurlijk het decentrale systeem wat beter bekend staat als de blockchain technologie. Het unieke hieraan is dat er niet een partij is die controleert of alle transacties wat er op dit netwerk gebeurt correct is. Wanneer beide partijen ‘onderteken’ dat ze akkoord gaan kan er een transactie plaatsvinden. Zonder tussenkomst van een derde dus!
Wil je meer weten over de blockchain en hoe dit werkt dan verwijs ik je graag door naar mijn blog over starten met bitcoin kopen.
Maar ga je investeren in Bitcoin dan is het wel belangrijk om te begrijpen hoe dit werkt zodat je ook weet waarin je investeert. Dit is wat mij betreft essentieel, want alle cryptocurrency hebben in de basis dit idee. Allemaal met een ander doel waardoor er ook zoveel verschillende crypto zijn.
Cryptocurrency fluctueert enorm
Bitcoin en cryptocurrency zijn voor veel mensen de droom om in korte tijd een enorm vermogen op te bouwen. Zie het als een buitenkansje om rijk te worden. Maar de waarde van cryptocurrency stijgen niet alleen, maar hebben ook met flinke dalingen te maken.
Hedendaagse voorbeelden laten zien hoe beïnvloedbaar de Bitcoinprijs nog kan zijn. Elon Musk is een persoon die zich de afgelopen tijd ongelofelijk veel uitlaat over de Bitcoin. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar wel als je nadenkt wat één tweet van hem kan doen met de Bitcoinprijs dan schrik je toch wel even.
Zo plaatste hij een tweet waarin hij zich zorgen maakte over het energieverbruik van de Bitcoin en de gevolgen voor het milieu. Een terecht punt, maar niet iets nieuws… Toch zorgde dit voor een afnamen van ruimt 16%! In enkele uren na zijn tweet ging de prijs namelijk van 47,5K naar 40K!
Dit is slechts één voorbeeld hoe extreem de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrency kan fluctueren. Er zit dus een groot risico aan het beleggen in bitcoin.
Cryptocurrency prijzen afhankelijk van de massa
Ik wil hier toch stilstaan bij wat de prijs drijft van Bitcoin. De guru’s zullen zeggen dat dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de markt. En dit klopt natuurlijk ook deels. Goed nieuws en verder ontwikkeling betekent over het algemeen een stijging in de prijs.
Maar vooral de massa bepaalt de prijs van de crypto. Hieronder heb ik bijvoorbeeld de trend van Bitcoin tegen de prijs weggezet. Je ziet dat beide hand in hand gaan.
Duidelijk is te zien dat de prijzen vooral omhoog schieten als er massa is. In de bovenste grafiek zie je de Google Trend. Dit weergeeft hoevaak mensen zoeken op “Bitcoin”. Duidelijk is te zien dat er heel veel mensen geintresseerd zijn in Bitcoin wanneer de prijs omhoog gaat. Anders geldt natuurlijk ook dat de prijs van Bitcoin omhoog schiet als er veel massa is.
Ik besteed even aandacht aan dit hoofdstuk, omdat veel mensen last hebben van FOMO, Fear Of Missing Out. Door de gigantisch prijsstijging willen mensen niet misgrijpen. Snel rijken worden lijkt dan nogal aantrekkelijk… Uiteindelijk kopen zij in op een hoog punt waar weer grote risico’s aanzitten.
Cryptocurrency zijn niet duurzaam?
Hierboven schreef ik al even over Elon Musk die zijn zorg uitte over de duurzaamheid van Bitcoin. En dat klopt inderdaad als je kijk naar de hoeveelheid energie dat wordt verbruikt door het Bitcoinnetwerk.
De kracht van Bitcoin zit hem namelijk in het zogeheten minen. Dit zijn de vele computer die op de wereld bezig zijn met het berekenen van het volgende blok. Dit proces kost veel rekenkracht omdat ze allerlei moeilijke formules moeten oplossen om de code te kraken. Dit proces kost ongelofelijk veel stroom stroom.
Veel van deze rekenkracht ligt nu in China en laat dit nou één van de landen zijn waar ze nog gebruik maken van ontzettend veel fossiele energiebronnen.
Een oplossing kan natuurlijk liggen in het verduurzamen van deze energiebronnen. Zo zijn er natuurlijk ook mining machines die op duurzame energie draaien.
Maar nog een andere oplossing is om te kijken naar andere cryptocurrency. Zo gaat Ethereum binnenkort een andere methode invoeren om blokken te berekenen. Dit gaat veel minder energie kosten. Maar ook Cardano is een duurzamere oplossing.
Dat de blockchain energie verbruikt staat als een paal boven water, maar er is op dit moment nog zo veel ontwikkeling gaande dat het te vroeg is om hier echt een conclusie uit te trekken. Op dit moment is het zeker zo dat het teveel stroom verbruikt en erg kostbaar is, maar kijk niet raar op als dit over een aantal jaar compleet anders is.
99% van de cryptomunten is troep
Het is nogal wat he? Alleen al op Coinmarketcap staan 5200 verschillende cryptomunten! Denk je echt dat al deze cryptomunten een rol gaan spelen in onze toekomst?
Wil je dus beleggen in cryptomunten voor de lange termijn dan is het verstandig om goed onderzoek te doen. Er zit namelijk ongelofelijk veel rotzooi tussen waar je hooguit op de korte termijn wat kan verdienen, maar dat is vaak op niets gebaseerd.
De blockchain kan van toegevoegde waarde zijn en problemen oplossen. Maar 99% van de crypto zal dit nooit doen! Vaak worden deze gerund door groep nietszeggende mensen die enkel uitzijn op een snel vermogen en daar is crypto uitermate geschikt voor.
Laat je dus niet zo makkelijk overtuigen en kijk welk probleem de cryptocurrency oplost. Geloof je hier heilig in dan kan het een goede investering zijn, maar vergeet niet dat de kans alsnog ongelofelijk groot is dat er nooit wat uitkomt. Tot nu toe zijn er namelijk nog maar weinig praktische voorbeelden van crypto.
Overigens betekent dit niet dat je alsnog aan cryptomunten wel kan verdienen. Vaak hebben de koersstijgingen niets te maken met het idee achter de munt. Vaak is het gedreven op gebakken lucht….
Zijn cryptocurrency iets voor jou?
Natuurlijk nu de antwoord op jou vraag of cryptocurrency iets voor jou kan zijn. Daarom heb ik hieronder een checklist die je kan gebruiken om te kijken of beleggen in crypto iets voor jou zijn.
- Decentraal systeem: De eerste vraag die jij je moet stellen is of jij gelooft in een decentraal systeem. Dit is absoluut de basis van welke crypto dan ook. Hierbij geloof je in een wereld waarbij je niet meer afhankelijk ben van allerlei controles zoals de overheid, banken enz.
- Je investeert in lucht: Dit is misschien wel een beetje extreem, want natuurlijk zijn er wat praktijkvoorbeelden. Maar de waarde van crypto zit vooral in het idee. In de werkelijkheid staan er geen financiële cijfers tegenover die de waarde van bitcoin representeren.
- Koersschommelingen: Natuurlijk is het mooi als de waarde verdubbelt, maar wat nou als je investering opeens twee of zelfs vijf keer minder waard is? Kan je daartegen of ga je dan echt minder goed slapen? Is dit laatste het geval dan moet je niet investeren. Je gaat minimaal één keer meemaken dat je te maken krijgt met gigantische verliezen.