Beginnen met beleggen zou iedereen op zijn minst moeten overwegen en eigenlijk moeten doen! Natuurlijk brengt het risico’s met zich mee, maar vaak zijn deze vaak veel kleiner als mensen verwachten. Daarbij hoef je helemaal niet veel geld te hebben om te kunnen beleggen. Je kan al starten met een paar euro per maand!
Zelf starten ik vijf jaar geleden met het beleggen in crypto, maar pas vorig jaar met het beleggen in aandelen. Ik schoof beleggen in aandelen veel te lang voor mij uit. Ik wist niet precies hoe het werkte en als ik zou beginnen dan zou de aandelenmarkt wel instorten. Maar alle beren op de weg vielen reuze mee en uiteindelijk ben ik blij dat ik gewoon ben begonnen!
Wil jij beginnen met beleggen, maar weet je niet precies hoe je moet starten? Dan vertel ik je in deze blogpost alles over hoe je moet starten met beleggen voor beginners.
Wat is beleggen?
Beleggen is geld investeren met de verwachting dat het over de loop van tijd steeds meer waard wordt. Deze waardetoenamen is ook de reden waarom mensen beleggen en word ook wel het rendement genoemd. Dit kan iets simpels zijn als een aandeel wat in waarde groeit, maar ook een vakantiehuis wat je koopt en vervolgens maandelijks verhuurt. Zolang het doel is om er meer uit te halen als het kost dan ben je bezig met beleggen.
Als consument is beleggen de afgelopen jaren steeds populairder geworden en ook steeds gemakkelijker. Je kan dit heel makkelijk zelf doen en daarom is het goed om je als beginnende belegger goed in te lezen. Beleggen brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee. Natuurlijk hoop je een positief rendement te maken op je vermogen, maar dit kan net zo goed negatief zijn.
Om een beeld te krijgen waarin je kan beleggen, heb ik hieronder een lijstje gemaakt met populaire beleggingsproducten.
- Aandelen: Met aandelen koop je dus een stukje bedrijf. Het voordeel is dat je dus geld kan verdienen als bedrijf meer waard wordt of je kan een deel van de winst ontvangen. Dit laatste noem je ook wel dividend.
- Obligaties: Obligaties zijn leningen die je kan geven aan een bedrijf. Je spreekt hier een bedrag bij af, looptijd en rente. Uiteindelijk verdien je dus geld met de rente over de lening.
- Vastgoed: Het kopen van een pand en deze verhuren is natuurlijk het mooiste voorbeeld. Maar je kan ook aandelen kopen in een vastgoedfonds en een deel van de huur ontvangen.
- Grondstoffen: Beleggen in Goud, zilver en platina zijn op dit moment erg populaire. Naast dat er steeds meer vraag en schaarste is, worden grondstoffen vaak ook gezien als een veilig investering.
- Beleggingsfondsen: Een expert beheert een portefeuille waar verschillende beleggers deel van uitmaken. Je kan je hier ook bij aansluiten waardoor je direct goed verspreid je geld belegt.
- ETF: Een ETF is een beetje hetzelfde als een beleggingsfonds, alleen wordt deze niet beheert door een expert, maar volgt deze een tracker. Het grote voordeel is dat je direct belegd in een groot aantal aandelen wat voor veel minder risico zorgt als bijvoorbeeld losse aandelen.
Nu denk je waarschijnlijk zoveel keuze?! Waar moet je beginnen? Dit ligt echt aan hoeveel risico je wilt nemen met je belegging. Ben jij iemand die geen risico wilt nemen dan is een ETF bijvoorbeeld een veiligere keuze als een los aandeel. Meer kan je hierover lezen in mijn beginnen met beleggen stappenplan hieronder.
Waarom beginnen met beleggen?
Natuurlijk is er maar eigenlijk één reden waarom je wilt gaan beginnen met beleggen. Je wilt rendement maken op je vermogen! Dit rendement zorgt er namelijk voor dat jij sneller je vermogen kan laten groeien en misschien wel eerder kan stoppen met werken of andere belangrijke doelen kan behalen.
Vroeger kregen spaarders een mooi rente over hun spaargeld. Iedereen kon dus extra vermogen opbouwen door hun spaargeld gewoon te laten staan. Vandaag de dag staat deze rente extreem laag en moet je in sommige gevallen zelfs rente betalen.
Naast de lage rente heb je te maken met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 2%. Alles wat je nu dus voor een bepaald bedrag kan kopen of doen, is volgend jaar 2% duurder. Je kan dus stellen dat je geld op de spaarbank jaarlijks steeds 2% minder waard wordt. Lees hier meer over inflatie.
Heb je echt veel geld dan moet je ook nog eens vermogensbelasting betalen. Dit begint met ongeveer 2% over je vermogen boven de €50.000, maar kan zelfs oplopen tot ruim 5%!
Maak je dus geen rendement op je spaargeld dan kan je dus stellen dat je spaargeld alleen maar minder waard wordt. Doodzonde, want vaak heb je er ontzettend hard voor gewerkt.
Doen voordat je begint met beleggen?
Waarschijnlijk ben je ontzettend enthousiast en wil je het liefst vandaag nog beginnen met beleggen. Maar het is absoluut verstandig om eerst financieel alles goed te regelen voor je gaat beleggen. Het laatste wat je namelijk wilt is dat je vroegtijdig geld uit je belegging moet halen, omdat je tekort komt.
Veel te veel consumenten kijken enkel naar de voordelen van beleggen en raken eigenlijk een beetje blind voor de risico’s. Daarom is het belangrijk dat je eerst het volgende doet voordat je überhaupt begint met beleggen.
- Weest bewust van de risico’s: Niet voor niks zie je over “Met beleggen kunt u uw inzet verliezen”. Zo extreem is het vaak niet, maar het is wel zo dat je geld kan verliezen met beleggen. Beleg jij met een veel te hoog risico dan kan je jouw geld echt zien verdwijnen.
- Zorg voor voldoende spaargeld: Iedere belegger moet eerst over voldoende spaargeld beschikken voor ze überhaupt overwegen om te beleggen. Zorg dat je een goede noodbuffer hebt zodat je ten alle tijden onverwachte kosten kan opvangen. Het laatste wat je wilt is geld uit je belegging halen met het risico dat het enkel een negatief rendement heeft gemaakt.
- Snel rijk worden bestaat niet: Beleggen is iets wat je voor de lange termijn doet. Snel rijk worden zit bestaat niet en beloven ze dat dan moet je gauw wegwezen. Zo heeft de beurs de afgelopen 100 jaar een gemiddeld rendement gemaakt van ongeveer 5,4% per jaar.
Wanneer beginnen met beleggen?
Veel mensen willen pas beginnen met beleggen, wanneer iets heel goedkoop is. Zo zien ze dat de markt de afgelopen jaren gigantisch is gegroeid en wachten ze steeds tot de markt een keer gaat instorten. Dat is namelijk het moment dat ze lekker goedkoop kunnen beleggen.
Helaas wijst in de praktijk uit dat deze theorie er enkel voor zorgt dat je het beleggen blijft uitstellen. Als de markt namelijk daalt dan zul je zien dat je steeds blijft wachten tot deze nog lager staat. Voor je het weet herstelt de markt zich en ben je nog steeds niet ingestapt.
Zonde, want eigenlijk is er geen ideaal moment om te starten met beleggen!
Over het algemeen kan je zeggen dat beleggen het meeste rendement maakt over de tijd. Des de eerder je start, des te groter de kans dat je rendement maakt. Hoe langer je dus wacht met te starten met beleggen des de minder tijd je hebt om rendement te maken.
Historisch gezien is de beurs elke crisis te boven gekomen en is de koers altijd verder gegroeid. Op basis van deze gegevens is er dus geen enkele reden te bedenken waarom jij je druk zou moeten maken om voor de lange termijn te beleggen.
In de grafiek hierboven zie je hoeveel je vermogen was als je de afgelopen 20 jaar, €100 per maand had belegd. De groene lijn weergeeft het vermogen als je dit geld zou sparen en de andere kleuren zijn de indexen van verschillende beurzen. Alle beurzen hebben over de afgelopen 20 jaar meer rendement gemaakt als wanneer je zou sparen.
Hoe beginnen met beleggen?
Ik beloofde je een stappenplan om te beginnen met beleggen daar hou ik mij natuurlijk aan!
Vroeger was het nog lastig om te beginnen met beleggen, maar tegenwoordig kan je online super makkelijk starten. Eigenlijk is het niet veel moeilijker als een aankoop doen op een webshop. Echt zo simpel is het!
Hieronder heb ik een aantal stappen voor je gemaakt om te beginnen met beleggen en dit ook met een plan te doen. Nog veel te vaak zie ik namelijk mensen starten en uiteindelijk tot de conclusie komen dat ze eigenlijk beleggen als een kip zonder kop.
Zelf- of laten beleggen?
De eerste vraag die jij je moet stellen is of je zelf wilt beleggen of dat je er geen omkijken naar wilt hebben. Het is namelijk mogelijk om je belegging te laten beheren. Zo is 22% van de Nederlanders belegt in beleggingsfondsen.
Dit betekent dat zij door een expert hun vermogen laten beheren en geen verder omkijk hiernaar hebben. Hieronder heb ik voor beide de voor- en nadelen neergezet zodat je zelf een goede keuze kan maken.
Zelf beleggen
- Exact kiezen waarin je belegt
- Je kan al starten voor een klein bedrag
- De kosten zijn meestal lager als bij laten beleggen
- Beleggen kost je tijd en energie
- Je gaat ook geld verliezen als beginner
Laten beleggen
- Een expert belegt met jouw vermogen
- Beleggen kost je geen tijd
- Je hebt geen kennis nodig van beleggen
- Direct gespreid beleggen
- Hoge kosten om te beleggen
- Je moet vertrouwen op de expert
Wat is je doel?
Waarom en waarvoor wil je eigenlijk beleggen? Is het voor je oude dag of wil je in een aantal jaar veel rendement maken om hier bijvoorbeeld iets te kunnen kopen of doen.
Nu zal ik dit laatste niet zo snel aanraden, want beleggen is vooral over de lange termijn succesvol. Ga je voor enkele jaren beleggen dan loop je het risico dat je net belegt in een tijd dat je enkel te maken krijgt met negatieve rendementen. Met beleggen zul je namelijk niet alle jaren een positief rendement maken. Hoe langer je horizon is des de groter de kans dat je meer positieve jaren meemaakt.
Mijn tip zal dan ook echt zijn om een doel te bedenken voor de lange termijn en je geld de tijd te geven om rendement te maken
Pas je risico aan op je doel
Er zijn drie onderdelen belangrijk om te bepalen hoeveel je uiteindelijk overhoud aan beleggen. Inleg, tijd en rendement. Hier schrijf ik later in de blogpost meer over!
Maar in deze stap ga je bepalen hoeveel risico en dus rendement je gaat maken. Wil je namelijk geen risico nemen dan zal het rendement vaak ook wat minder hoog zijn. Ben je bereidt om wat meer risico te nemen dan KAN hier het rendement ook naar zijn.
Ben je nieuw met het beleggen dan kan beleggen in een ETF een mooie eerste stap zijn. Dit is zoals eerder uitgelegd een tracker waarbij je direct belegt in een groot aantal aandelen. Je bent dus direct goed gespreid belegt.
Losse aandelen daarentegen zijn weer risicovoller, maar selecteer je de juiste dan KUNNEN ze later ook meer rendement opleveren. Ook hier geldt dat je voldoende spreiding moet aanbrengen in bijvoorbeeld type bedrijven.
Hoeveel ga je inleggen?
Dit is wel een dingetje, want nu moet je bepalen hoeveel geld je in het beleggen gaat stoppen. Ben je nieuw dan kan je starten met een klein bedrag. Je kan dan wennen aan het beleggen en kijken of je het wel wat vindt.
Uiteindelijk kan je kijken of je bijvoorbeeld per maand een geldbedrag kan beleggen. Slim is om te kijken hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt om je doel te behalen. Pas hier je maandbedrag op aan!
Het grote voordeel hiervan is dat je iedere maand investeert en je dus niet enkel koopt op het hoogste of laagst punt van de markt. Hierover leg ik meer uit in het hoofdstuk “De kracht van maandelijks beleggen”.
Waar ga je beleggen?
Er zijn tegenwoordig verschillende partijen waar je kan beleggen. Zo kan je waarschijnlijk bij je eigen bank beleggen, maar ook online op een zogeheten broker.
Dit laatste doe ik en wel bij DEGIRO. Dit is een broker waar je heel makkelijk zelf kan beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s. De transactiekosten zijn vrij laag en alles is financieel netjes geregeld.
Eerder schreef ik ook een DEGRIO review met een complete uitleg hoe jij kan starten bij DEGIRO
Wil je liever niet zelf beleggen dan kan je ook kijken naar een beleggingsfonds. Dit is een partij die voor jou belegd. Hier betaal je dan wel een kleine commissie, maar je hebt dan totaal geen omkijk naar je belegging.
Hou je aan je plan!
De laatste stap is om je echt aan je plan te houden! Ik zie nog veel te vaak dat beleggeres zich uiteindelijk laten leiden door hun emotie’s en dan gaat het mis.
Zak de markt dan schreeuwt je lichaam om te verkopen! Dit doet je lichaam om jezelf te beschermen, maar als het goed is ben je gaan beleggen met een plan en heb je bewust voor keuzes gekozen.
Hou je aan je plan en laat een stijging of daling van de markt niet je hele plan overhoop gooien. Uiteindelijk is beleggen over de lange termijn een spelletje van wie zijn emoties het beste de baas is.
Hoeveel verdien je met beleggen?
Als beginnende belegger wil je natuurlijk weten wat je kan verdienen met beleggen. Eigenlijk verdien je niet echt het geld, maar maak je rendement op je vermogen. Zie het als de rente die je vroeger kreeg op je spaarrekening.
Hoeveel dit is hangt echt af van een aantal keuzes, hoeveel risico je wilt nemen (rendement), wat je inleg is en hoeveel tijd je het geeft. Kortom het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op hoeveel je kan verdienen met beleggen.
Over het algemeen kun je dus stellen dat er drie belangrijke factoren zijn die het eindbedrag bepalen.
Inleg
Je kan starten met een bedrag in te leggen of periodiek (per maand) dit te doen. Natuurlijk kan je ook een combinatie hiervan doen. Maar het heeft absoluut invloed hoe je dit doen.
Dit kan je zien in de tabel hieronder. In alle gevallen is de looptijd 30 jaar, beleg je €36.000 en maak je jaarlijks 6% rendement.
Eenmalige Inleg | Maandelijkse inleg | Totale inleg | Totale rendement | Totale vermogen |
---|---|---|---|---|
€ 36.000 | € 0 | € 36.000 | € 170.766 | € 206.766 |
€ 18.000 | € 50 | € 36.000 | € 88.279 | € 124.279 |
€ 0 | € 100 | € 36.000 | € 64.562 | € 100.562 |
Tijd
Een vaak onderschatte factor is tijd. Misschien wel de belangrijkste factor zeker als je niet direct over een groot vermogen beschikt. Je zal zien dat je totale rendement namelijk met een hockeystick effect toeneemt. Des de meer geld er is des de meer rendement er gemaakt kan worden.
Hieronder heb ik een tabel waar je kan zien hoe belangrijk tijd is als het gaat om rendement
Maandelijkse inleg | Looptijd | Totale inleg | Totale rendement | Totale vermogen |
---|---|---|---|---|
€ 100 | 10 jaar | € 12.000 | € 4.766 | € 16.766 |
€ 100 | 20 jaar | € 24.000 | € 22.791 | € 46.791 |
€ 100 | 30 jaar | € 36.000 | € 64.562 | € 100.562 |
Jaarlijks rendement
Als laatste is het jaarlijkse rendement erg belangrijk. Dit is dus wat je jaarlijks verdiend uitgedrukt in een percentage.
Het moeilijke hieraan is dat je hier wel wat grip op hebt, maar eigenlijk niet op het verloop. Kortom je bepaald het risico en daarmee de schommelingen in je rendement, maar niet hoeveel rendement je maakt.
Het kan namelijk zijn dat je een jaar misschien wel een negatief rendement, maakt en het jaar daarop een rendement van 15%. Daarom spreek je vaak over een gemiddelde rendement over je gehele looptijd.
Maandelijkse inleg | Rendement per jaar | Totale inleg | Totale rendement | Totale vermogen |
---|---|---|---|---|
€ 100 | 2% | € 12.000 | € 13.655 | € 25.655 |
€ 100 | 4% | € 24.000 | € 33.994 | € 57.994 |
€ 100 | 6% | € 36.000 | € 64.562 | € 100.562 |
De kracht van maandelijks beleggen
Als je gaat beginnen met beleggen dan is de maandelijks beleggen met de buy & hold strategie absoluut één van de krachtigste manieren van beleggen voor beginners.
Het grote voordeel van deze manier van beleggen is dat je een systeem aanbrengt in de manier van beleggen. Er zijn meerdere beleggingsstrategieën, maar deze past erg goed bij beleggers die risico’s willen minimaliseren.
Het grote voordeel van maandelijks beleggen is dat je iedere maand een bedrag gaat investeren. Hierdoor koop je op verschillende momenten in de markt waardoor je aanzienlijk je risico vermindert. Je hoeft je hierbij dus niet druk te maken of je een aandeel of andere belegging duur of goedkoop koopt. Je koop tenslotte op verschillende momenten
Al deze aankoopmomenten zorgen uiteindelijk voor een gemiddelde aankoopprijs. Dit noemen ze bij het beleggen ook wel een GAK.
Natuurlijk heb je het liefst een zo laag mogelijk GAK, want dat betekent vaak dat je rendement het hoogst is. Maar hoe weet je nou of een koers hoog of laag staat? Vaak kan je dat pas achteraf weten. Daarom is maandelijks beleggen en je belegging vasthouden een goed idee.
Doordat je structuur in je belegging aanbrengt, verschillende aankoopmomenten neemt en er voor de lange termijn inzit dek je veel risico af.
Om een beeld te geven wat maandelijks beleggen kan opleveren heb ik hieronder een tabel met wat dit kan opleveren als je dit 30 jaar doet.
Maandelijkse inleg | Rendement per jaar | Totale inleg | Totale rendement | Totale vermogen |
€25 | 6% | € 9.000 | € 16.141 | € 25.141 |
€100 | 6% | € 36.000 | € 64.562 | € 100.562 |
€250 | 6% | € 90.000 | € 161.405 | € 251.405 |
Beleggen voor beginners tips
Natuurlijk zijn er genoeg tips te geven aan beginnende beleggers! Alles is waarschijnlijk nieuwe en spannend en het avontuur moet allemaal nog beginnen.
Ik weet nog precies mijn eerste aandeel die ik kocht. Nadat die 20% was gestegen had ik hem verkocht. Uiteindelijk stond die 4 maanden later op 50% in de plus. Je gaat fouten maken als beginnende belegger en dat is helemaal niet erg!
Daarom hieronder een aantal tips als je gaat beginnen met beleggen
- Fouten maken mag: Accepteer dat je zeker in het begin fouten gaat maken. Dit zal je hoogstwaarschijnlijk ook wat geld gaan kosten en beschouw dat als leergeld.
- Lange termijn: Als je gaat beleggen dan kan je dit het beste doen voor de lange termijn. Het is namelijk heel erg lastig om rendement te maken op de korte termijn. Je zal dan waarschijnlijk in risicovolle beleggingen stappen en je kan dan ook een hoop geld verliezen!
- Gespreid beleggen: Eerder schreef ik al over het risico van beleggen. Als beginnende belegger moet je hier echt op letten. Je zal rekening moeten houden met het risicoprofiel van je beleggingen en dit zoveel mogelijk spreiden.
- Geld wat je kan missen: Het belangrijkste is dat je eerst kan leven van je geld. Ga dus geen geld beleggen wat je niet kan missen voor je basisbehoefte. Hou je geld over dan kan je dit bijvoorbeeld gebruiken.
- Beleg iedere maand: Periodiek beleggen is een hele goede manier om bepaalde risico’s te verlagen. Zo zijn je instapmomenten op verschillende prijsniveau’s waardoor het risico afneemt dat je alleen op het hoogste prijsniveau instapt. Ook groeit je vermogen met kleine stapjes wat uiteindelijk een groot verschil kan maken.
- Beleg alleen in wat je begrijpt: Doe altijd onderzoek waar jij je geld in belegd. Leuk die bekende ster of Youtuber die iets koopt, maar dat betekent niet dat jij dit moet doen. Zorg altijd dat je begrijpt waar jij je geld in steekt en ook waarom je dit wilt doen.
- Beleg niet met emoties: Het gaat absoluut gebeuren dat je iets koopt en op een gegeven moment (flink) gaat dalen. Alles in je lichaam zal schreeuwen dat je het moet verkopen. Je ziet namelijk je geld verdampen en om jezelf te beschermen zullen je emoties zeggen dat je het moet verkopen. Als je goed onderzoek hebt gedaan dan is dit niet nodig! Hou je investering en herinner je jezelf eraan waarom je erin had geïnvesteerd.