Met autotrading of ook wel automated trading genoemd, kan je op een makkelijker manier automatisch beleggen doormiddel van technische systemen. Je hoeft dus zelf niet live aan de knoppen te zitten om succesvolle trades te doen. Je kan dus winst maken zonder dat jij hier iets voor hoef te doen.
Natuurlijk moet hier een nuance gemaakt worden! Autotrading is helemaal niet zo makkelijk als veel mensen denken. Vaak heb je technische kennis nodig om het technische deel draaiende te krijgen. Alhoewel er ook autotrading mogelijkheden zijn waar je niets voor hoef te doen.
In dit artikel lees je een eerlijk verhaal over automatisch beleggen. Hoe je kan beginnen met autradingen, maar ook uitleg over de risico’s en of het überhaupt rendabel is.
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Wat is autotrading?
Autotrading is een manier van beleggen waarbij je gebruik maakt van een software dat automatisch order verwerkt. Denk hierbij aan het kopen en verkopen van aandelen of cryptomunten. Dit doet de software aan de hand van verschillende technische parameters die jij zelf in de software kan instellen.
Maar er zijn ook manieren van autotrading waarbij je als gebruiker anders traders kan overnemen. Jij hoeft hierbij geen instellingen te doen, enkel in te stellen welke trader je wilt volgen. Vervolgens zal je account verschillende orders verwerken aan de hand van de vooringestelde technische parameters die hier zijn ingesteld.
In sommige gevallen is er ook iets meer handmatige acties nodig. Zo kan je ook beleggers volgen die hun koop- en verkoop orders delen. Jij kan als belegger deze beleggers volgen en de acties overnemen die zij ook uitvoeren.
Ook al maak je gebruik van andermans expertise, dit betekent niet dat jij geen risico loopt! Het risico is zelfs veel hoger, omdat je zelf waarschijnlijk niet begrijpt wat je doet. Daarom is autotrading voor beginners absoluut niet aan te raden!
Wat zijn de risico’s van autotrading?
Iedereen die aan autotrading wilt doen weet de voordelen. Je kan automatisch beleggen zonder dat jij aan de knoppen hoeft te zitten en hebt bijvoorbeeld geen last van emoties.
Veel belangrijker is om je te waarschuwen voor de risico’s! Je gaat namelijk automatisch beleggen terwijl jij hier niet zelf bij hoeft te zijn. Als jij ligt te slapen kan de software handelen voor jou en dat klinkt ideaal, maar kan ook verkeerd uitpakken. Als dit namelijk verliesgevende trades zijn dan kan dit grote financiële gevolgen hebben.
- Gaat enkel van het positieve uit: Waarschijnlijk zie je met autotrading enkel het grote voordeel. Terwijl jij ligt te slapen worden verschillende positieve trades afgerond waardoor jij letterlijk slapend rijk kan worden. Helaas werkt dit in de praktijk niet zo!
- Automatisch beleggen met verlies: Automatisch beleggen klinkt ideaal, maar dit kan ook met verlies zijn. Als jij de verkeerder trader volgt of de software zelf verkeer instelt dan kan het grote gevolgen hebben.
- Je snapt niet wat je doet: Ga je beginnen met beleggen dan is het absoluut af te raden om gebruik te maken van autotrading. Je weet waarschijnlijk helemaal niks van technische analyses en een autotrader instellen is dan onmogelijk. Ook gebruik maken van een automatischc trader kan grote gevolgen hebben als je niet begrijpt wat deze doen.
Hoe werkt autotrading?
Autotrading maakt gebruik van een software om automatisch te handelen, wat beter bekent staat als trading bots. Doormiddel van een technische koppelingen tussen de software en de broker kunnen er op basis van technische instellingen posities worden geopend en gesloten. Dit is vooral handig voor traders die niet dag en nacht zelf achter de toetsen willen zitten, maar ook geen mogelijkheden willen laten lopen.
Wil je gebruik maken van autotrading dan is het goed om te weten dat je dit kan doen voor zowel cryptocurrency en op de beurs. Maar autotrading is vooral populair onder Bitcoin en andere cryptomunten, omdat de volatiliteit hier groter is. Hierdoor is het vaak wat makkelijker om rendement te maken op trades. Daarnaast is de stockmarket voor een beperkt aantal uur en dagen open waardoor professionele traders dit makkelijker kunnen bijhouden
De populairste manier van autotrading is degene waarbij automatisch koop en verkoop orders worden verwerkt, maar het is ook mogelijk om enkel een signaal te ontvangen. Hierdoor moet jij als trader zelf de koop of verkoop doen en hou je de regie dus in eigen hand. Het voordeel hiervan is dat je kan controleren of alles goed gaat of dat je dat het signaal toch niet helemaal correct is.
Autotrading werkt eigenlijk altijd volgens het volgende proces.
- De software welke voor de autotrading zorgt doet eigenlijk al het werk. Zo scant de autotrader verschillende koersen om van ieder beleggingsproduct een analyse te maken. Op basis van technische instellingen kijkt deze vervolgens of er een mogelijkheid ontstaat om in te stappen.
- Vervolgens zal er een risicoanalyse worden gedaan. Hierbij zal de software kijken of de verschillende beleggingsproducten passen bij jouw risico instellingen. Mocht dit het geval zijn dan zal de autotrader overgaan op de laatste stap in het process
- In de laatste stap zal de autotrader een signaal doorgeven aan het broker doormiddel van een API. Op jouw aangemaakt broker zal dan overgegaan worden tot een koop- of verkooporder.
Jij als trader maakt rendement op basis van de koop- en verkooporder. Het verschil tussen deze twee is het uiteindelijk rendement. Veel autotraders houden posities kort vast en doen dus niet aan lange termijn beleggen.
Hoe kan je beginnen met autotrading?
Wil jij beginnen met autotradering dan is het belangrijk om te beschikken over een broker en autotrader software.
De eerste stap is om je aan te melden voor een broker. In Nederland wordt DEGIRO hier vaak voor gebruikt. Lees hier de DEGIRO review voor meer informatie over de broker en hoe jij je hier kan aanmelden
[highlight id=”4″]Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Beschik je over een broker dan kan je een autotrading software kiezen. In veruit de meeste gevallen is dit een online omgeving waar je alles kan beheren. Wanneer jij je hebt aangemeld bij zo een dienst dan kan je de broker en software koppelen doormiddel van een API. De gegevens van de API kan je bij je broker vinden en bij je software invoeren.
Let op dat je wel een software kies dat kan samenwerken met je broker.
De volgende stap is een stuk technischer. Hier ga je namelijk de software instellingen wanneer deze een aankoop- of verkooporder mag doen. Aan de hand van verschillend technische aspecten zoals aantal open posities, RSI, take profit en ordertypes kan je een hele eigen strategie bepalen. Hier moet je precies weten wat je doet, want stel je dit verkeerd in dan worden er dus koop en verkooporders geplaatst die waarschijnlijk me (flinke) verliezen worden uitgevoerd.
Op sommige platformen is het ook mogelijk om andere strategieën over te nemen. Hierdoor hoef je niet zelf allerlei technische instellingen te doen, maar kan je dit van een ervaren trader overnemen. Let wel op dat je handelt op basis van iemand anders zijn ervaring en kennis. Dit kan een groot risico met zich meebrengen, omdat jij totaal geen controle hebt over wat hier precies gebeurt.
Als alles is ingesteld dan kan de software zijn werk doen. Nu kunnen er order worden gedaan op je broker en kan je de resultaten testen. Belangrijk is om dit goed in de gaten te houden. Gaat alles volgens planning of worden er orders gedaan die niet overeenkomen met jouw beleggingsstrategie? Het zal zeker in het begin een hoop werk zijn om alles goed in te stellen, maar als alles goed ingesteld staat dan kan de autotrading goed werken.
Conclusie over automated Trading?
Automated trading lijkt een geweldig manier van traden. Terwijl jij ligt te slapen of op vakantie gaat, kan je toch een hoop winst maken met succesvolle traders. Maar in de praktijk blijkt dit allemaal toch een stuk lastiger te zijn.
Zeker voor beginnende beleggers is automated trading ontzettend risicovol. Je hebt namelijk ontzettend veel kennis nodig om succesvol je beleggingsstrategie om te zetten in een software. Je moet precies weten wat alle parameter inhouden en hoe je deze kan instellen om winst te maken en vooral verlies te beperken.
Is jouw kennis niet voldoende dan zijn de risico’s ontzettend groot. Natuurlijk kan je mazzel hebben en maak je een paar succesvolle trades, maar dit betekent niet dat je op de lange termijn succesvol bent. Zelfs ervaren traders hebben alle moeite om succesvol te werken met een trading software.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de beleggingsstrategie van een andere trader te volgen. Dit is bij eToro bijvoorbeeld een groot verdeel ten opzichten van andere concurrenten. Maar dit is toch anders als autotrading, jij moet tenslotte zelf orders doen. Natuurlijk kan je iemand volgen en dit overnemen, maar jij neemt iedere keer zelf de beslissing. Dit is toch anders als er orders worden gedaan, terwijl jij niet achter de toetsen zit.
Pas in alle gevallen op met automatisch handelen zonder je goed in te lezen! De risico’s zijn ontzettend groot!
Veelgestelde vragen Automated trading
Is automated trading voor beginnende beleggers?
Nee! Automated trading is absoluut niet aan te raden als je net begint met beleggen. Het klinkt ontzettend interessant, maar weet je niets over koersen en technische analyses dan is autotrading ontzettend moeilijk. Automatisch beleggen is namelijk absoluut niet zonder risico. Zonder dat jij aan de toetsen zit, word er gehandeld met jouw vermogen. Dit kan goed uitpakken, maar ook helemaal verkeerd. Stel jij de software verkeerd in dan kan je gigantische verliezen maken.
Wat is autotrading?
Autotrading is een automatische manier van beleggen waarbij een online software handelt op jouw broker. Aan de hand van technische instellingen kan de software bepalen wanneer het een aankoop- of verkooporder moet doen. Op basis daarvan kan jij als trader rendement maken.
Kan je automated trading doen met crypto?
Ja, het is mogelijk om via automated trading te beleggen met crypto. Vaak noemen ze deze software tradingbots. Zij zorgen voor het automatisch afhandelen van jouw orders op een door jouw gekozen broker. Cryptocurrency is ontzettend geschikt voor autotrading, omdat de koersen hier vaak meer op en neer gaan als bij een beurs.