Niets is zo vervelend als dat je aandelen minder waard worden en je de druk voelt van je aandelen verkopen. Flinke verliezen kunnen ontzettend pijn doen en doet vaak veel meer met beleggers als ze van te voren denken. Je krijgt opeens een onrustig gevoel en maakt de grootste doemscenario’s in je hoofd.
Een flinke daling van je aandelen kan voor flinke onrust zorgen. Moet je aandelen verkopen om je verlies te beperken of juist bijkopen om je GAK te verlagen? In dit artikel leer je alles over aandelen die flink in waarde zijn gedaald en wat je deze aandelen verkopen moet.
Waarom worden aandelen minder waard?
Er is niet één reden te verzinnen waarom aandelen minder waard worden, maar er is absoluut een reden voor. Je moet er alleen achter zien te komen wat deze reden is. Is het iets wat over de hele markt te zien is, is het enkele in de sector of heeft het bedrijf specifieke redenen dat het opeens zo hard daalt?
Het eerst wat je zal moeten doen, is uitzoomen en kijken waar het probleem zou kunnen zitten. Ga je niet opzoek naar het onderliggende probleem dan kan je ook niet weten of de waardevermindering een probleem is of niet.
Over het algemeen kan je met drie verschillende dalingen te maken hebben.
- Beurscorrectie: Deze daling heeft niet zoveel met een specifiek aandeel te zien, maar meer met de gehele markt. Er zijn tijden beurzen het goed doen (bear) en tijden dat beurzen het minder doen (bears). Zitten de beurzen in een bear market dan zullen vrijwel alle aandelen dalen. Je ziet vaak verschuivingen van risicovollere beleggingen naar iets veiligere beleggingen. Je moet je afvragen of aandelen verkopen in dit geval noodzakelijk is
- Daling door gebeurtenis: Elk aandeel gaat hier vroeg of laat mee te maken krijgen. Een daling door een gebeurtenis kan bijvoorbeeld tegenvallende cijfers, slechts nieuws of onrust in het management zijn. Het is vaak na een gebeurtenis wat de koers direct doet dalen.
- Langzame daling: Een langzame daling is vaak een daling die je eigenlijk niet doorhebt, maar pas zit na een hele lange periode. Vaak daalt de koers zo langzaam dat het je niet doorhebt hoe groot het verlies echt is. Pas als je naar het groter plaatje kijkt dan zie je hoeveel dit verlies al is. Dit kan maanden, maar ook jaren zijn. Bij deze daling is het van groot belang dat je gaat zoeken, waar het probleem zit. Zit er fundamenteel iets mis dan moet jij je afvragen of dit ooit omgekeerd kan worden.
- Grote geld stapt uit: Dit zie je vooral in crypto en iets minder mate op de aandelenmarkt, maar het gebeurt absoluut nog steeds! Een drop van tientallen procenten, omdat een grote investeerder uitstappen. Vaak zie je direct grote paniek, omdat de beurs steeds geautomatiseerder is. Bij andere gaan bijvoorbeeld hun stop loss af waardoor deze ook gaan verkopen en zo neemt het verlies steeds meer toe.
Zoek naar de reden waarom je aandelen minder waard worden
Heb je te maken dat je aandelen minder waard worden? Dan is het ontzettend belangrijk om opzoek te gaan naar waarom deze daling er is. Kan je geen reden verzinnen dan moet jij je afvragen waarom de markt toch denkt dat dit aandeel het niet waard is. De koers blijft tenslotte dalen en er moet een reden zijn waarom deze daling is ingezet.
Vaak zie je dat beleggers hun vooronderzoek bijvoorbeeld niet helemaal goed hebben gedaan en het bedrijf niet zo goed begrijpen als gedacht. De concurrentie blijkt bijvoorbeeld veel groter te zijn dan je denken, het bedrijfsmanagement blijkt veel minder stabiel of de financiële problemen zijn groter als verwacht. Het is helemaal niet erg om achteraf te moeten concluderen dat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt, maar ga wel opzoek naar de reden.
Overigens hoeft een reden helemaal niet bij het bedrijf te zitten, het kan ook veel breder zitten. Ga daarom altijd ten raden hoe dit in de gehele sector zit en of er bijvoorbeeld in het land iets afspeelt. Zo zie op dit moment dat er veel onrust in Chinese aandelen zit vanwege de regulering van de overheid. Dit is voor beleggers een reden om veel aandelen links te laten liggen ook al zijn de financiële cijfers van sommige Chinese bedrijven hartstikke goed.
Kan je de de reden echt niet vinden dan moeten de alarmbellen bij je afgaan. Je denkt waarschijnlijk vanaf nu dat je een prachtige koopkans hebt, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. De markt bepaalt namelijk de koers van het bedrijf en als deze alsmaar zakt dan zit er waarschijnlijk toch iets mis. Het moet een waarschuwing voor je zijn dat je op zijn minst voorzichtig moet zijn met het bedrijf.
Waarom is verkopen van aandelen zo moeilijk?
Winst nemen is vaak veel makkelijker als verlies nemen. Vaak zie je dat veel beleggers veel eerder winst durven te nemen als hun verlies. Bij winst nemen krijgen beleggers vaak last van hoogtevrees. Dit fenomeen noem zie je als een aandeel flink is gegroeid en beleggers langzaam gaan twijfelen of deze koers niet te hoog is.
Helaas werkt ons brein niet zo bij verlies. Bij kleine verliezen zal je in het begin nog te maken hebben met het gevoel van verkopen, maar als dit verlies groter is geworden dan krijg je te maken met FOMO. De koers is al zover gedaald, nu moet dek koers wel een keer omhoog gaan. Als je gaat verkopen dan zal je zien dat de koers opspringt en je er niet van hebt kunnen profiteren.
Het is niet gek dat je bij een verlies geen idee hebt wat je moet doen. De meest succesvolle beleggers hebben te maken met verliezers in hun portefeuille. Je moet enkel opletten dat deze verliezers niet uitgroeien tot verliezers waar je geen afscheidt van wilt nemen. Soms maak je een inschattingsfout en moet je na verloop van tijd concluderen dat er geen toekomst inzit. Je hoeft je verlies niet goed te maken waar het verlies is geleden.
Wanneer aandelen verkopen?
Er zijn bepaalde situaties die iedere belegger herkent. Een moment waarop je denkt, nu moet ik verkopen of een later moment had ik toen maar verkocht. Deze verkoopmomenten worden hieronder uitgelegd:
Je visie is verandert op het aandeel
Het gaat je ongetwijfeld een keer gebeuren dat je onderzoek doet en denkt dat je een waanzinnig bedrijf hebt gevonden. Nadat je het aandeel hebt gekocht en je verder verdiept in het bedrijf blijkt het helemaal niet zo een monopolie positie te hebben als je had gedacht. Concurrenten blijken veel sterker en in vergelijking met hun is het lastig echt marktkapitaal te pakken.
Het is helemaal niet erg als je naar verloop erachter komt dat het bedrijf veel minder sterk is als je denkt. Of dat de potentie er gewoonweg niet uitkomt. De vraag is kan je op tijd afscheidt nemen van dit aandeel om verlies te beperken?
Slechte financiële cijfers van het aandeel
Tegenwoordig lijken verliezen voor een bedrijf niet meer zo erg. Er is geld in overvloed en toch moet je als beginnend belegger oppassen voor bedrijven met slechte financiële cijfers.
Groei aandelen zijn tegenwoordig ontzettend populair, omdat we in een tijd leven waarin er vooral naar potentie gekeken word. Vaak niet gebaseerd op cijfers, maar enkel op wat er mogelijk zou kunnen. Deze bedrijven worden vaak gefinancierd met extra schulden, maar wat als het bedrijf deze schulden niet meer kan betalen en er geen geld geleend meer kan worden?
In dat geval is het mogelijk dat een een bedrijf nieuw aandelen gaat uitgeven. In ruil daarvoor krijgen ze weer een nieuw kapitaal, maar zijn de aandeelhouders de dupe. Door aandelen te verwateren komen er meer aandelen vrij waardoor bestaande aandeelhouders hun belang in het bedrijf zien verminderen. Je bezig dus wel dezelfde aandelen, maar omdat er meer aandelen bestaan, ben je minder eigenaar van het bedrijf en zie je vaak dat de koers nog verder zakt.
Langdurig verliesgevend
Stap je in een bedrijf wat langzaam verlies maakt dan heb je dit vaak helemaal niet door. Die paar tiende procent per maand merk je nauwelijks en zie je pas na een hele lange tijd. Toch denk je vaak dat het vanzelf goed komt, maar is dat terecht?
Natuurlijk is het niet goed als de koers van een bedrijf voor lange periode neergaand is. Vaak moet dit een reden zijn om niet in een bedrijf te investeren tenzij er grote veranderingen plaatsvinden zoals een nieuw management, verandering van visie of herstructureren van het verdienmodel.
Bij langdurig dalende koersen moet er een hoop worden gedaan om dit te doorbreken. Veel investeerders zullen eerst keiharde resultaten willen zien, voor zij instappen waardoor de koers flink kan gaan stijgen. Jij als vroege investeerder kan hiervan profiteren, maar moet daarvoor vaak een groot risico nemen door in een bedrijf te investeren waar al jaren waardeverlies in zit.
Jij moet je afvragen of jij als particulier tegen de trend van een verliesgevend aandeel in moet willen handelen?
Je maakt geen rendement
Het klinkt gek, maar je maakt waarschijnlijk al lange tijd geen rendement op dit aandeel. Dit hoeft niet erg te zijn en de verliezen kunnen meevallen, maar heb je al nagedacht over wat je laat lopen? Je moet namelijk niet enkel rekening houden met hoeveel procent het aandeel in de min staat.
In de tijd dat jij namelijk het aandeel in je bezit houdt, kan je dit vermogen niet investeren in een ander aandeel. Je verliest dus niet enkel op het huidige aandeel, maar maakt ook geen rendement op een ander aandeel. Vraag jezelf daarom af of het zin hebt om te blijven zitten of dat je wellicht beter kan verkopen om je verlies elders goed te maken. Je hoeft niet perse je huidige verlies op exact hetzelfde aandeel goed te maken.
Vraag jezelf de vraag of je het aandeel ook zou halen als je quit zou spelen? Is het antwoord nee dan is het wellicht beter om het te verkopen en het budget anders te investeren.
Je hoeft je aandelen niet te verkopen
Wanneer je aandelen minder waard zijn dan hoeft dit niet direct iets te betekenen. Heb jij te maken met een een prijscorrectie van je aandelen en gaat die tientallen procenten naar beneden dan hoeft dit niet altijd iets slechts te zijn. Je moet op zijn minst gewaarschuwd zijn waarom dit het geval is. Ga echt opzoek naar de reden!
Kan je echt niet verzinnen waarom de prijs zo naar beneden gaat en ben jij er 100% van overtuigd dat dit de juiste belegging is dan kan je belegt blijven. Misschien is het zelfs een juist aankoopmoment? Toch moet je altijd bewust zijn van het risico. De markt reageert niet voor niets en over het algemeen heeft de markt gelijk.